Przesunięty przez: Majkelo 07-12-2012, 15:31 |
Poprawka do 1.12.7 - zmniejszenie transferu i przyspieszenie |
Autor |
Wiadomość |
Przemo
|
Wysłany: 22-11-2012, 22:15 Poprawka do 1.12.7 - zmniejszenie transferu i przyspieszenie
|
|
|
W 1.12.7 ktoś chyba przez pomyłkę zakomentował kompresję co powoduje wielokrotnie większy transfer i wolniejsze działanie - jeżeli serwer nie wymusza kompresji (a mało który wymusza)
Aby to poprawić trzeba w pliku /includes/page_header.php usunąć /* w linii 35 oraz */ w linii 75
Będzie to poprawione w wersji 1.12.8, która pojawi się niedługo i będzie zawierać tylko kluczowe poprawki lub ulepszenia.
W załączniku poprawiony i spakowany plik dla osób, które mają go niemodyfikowanego przez siebie modami.
includes.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 1497 raz(y) 8,25 KB |
|
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Bloodson212
|
|
|
|
|
xlesiu
|
Wysłany: 22-11-2012, 23:21
|
|
|
Ta paczka nie jest poprawiona. Poprawiona będzie wraz z wersją 1.12.8. |
|
|
|
|
adibar
|
Wysłany: 28-11-2012, 11:28
|
|
|
Przy próbie aktualizacji wywala
Cytat: | Informacja
Nieprawidłowa suma kontrolna pliku ./update.sql ! (4f96bf7ab0d079cc42b0cc84ce50375d)
Spróbuj jeszcze raz skopiować plik na serwer.
|
Ponowne ściągnięcie i wgranie katalogu nie pomaga. WTF? |
_________________ Człowiek głupi się rodzi i głupi umiera.
A uczy się przez całe życie. |
|
|
|
|
KrYssTeeK
|
|
|
|
|
IceCold
|
Wysłany: 03-12-2012, 13:19
|
|
|
Trzeba usunąć ten wpis?:
Cytat: | /*
$do_gzip_compress = FALSE;
if ( $board_config['gzip_compress'] && !@headers_sent() )
{
$phpver = phpversion();
$useragent = (isset($HTTP_SERVER_VARS['HTTP_USER_AGENT'])) ? $HTTP_SERVER_VARS['HTTP_USER_AGENT'] : getenv('HTTP_USER_AGENT');
$is_ob_gzhandler_started = false;
if ( @ini_get('zlib.output_compression') && (int)@ini_get('zlib.output_compression') != 0 && strtolower(@ini_get('zlib.output_compression')) != 'off' )
{
$is_ob_gzhandler_started = true;
}
else if ( @ini_get('output_handler') && strtolower(@ini_get('output_handler'))=='ob_gzhandler' )
{
$is_ob_gzhandler_started = true;
}
if ( $phpver >= '4.0.4pl1' && ( strstr($useragent,'compatible') || strstr($useragent,'Gecko') ) )
{
if ( extension_loaded('zlib') && !$is_ob_gzhandler_started )
{
@ob_start('ob_gzhandler');
}
}
else if ( $phpver > '4.0' )
{
if ( strstr($HTTP_SERVER_VARS['HTTP_ACCEPT_ENCODING'], 'gzip') )
{
if ( extension_loaded('zlib') && !$is_ob_gzhandler_started )
{
$do_gzip_compress = TRUE;
@ob_start();
@ob_implicit_flush(0);
@header('Content-Encoding: gzip');
}
}
}
}
*/ |
Pewnie walnąłem głupie pytanie ale... nie wiem czy usunąć cały kod od 35 do 75 czy samo /* w linii 35 oraz */ w linii 75 |
Ostatnio zmieniony przez IceCold 03-12-2012, 13:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
xlesiu
|
Wysłany: 03-12-2012, 13:20
|
|
|
IceCold, samo /* w linii 35 oraz */ w linii 75 tak aby kod stał się aktywny. |
_________________ Jak tłumaczysz mi coś z php to mów do mnie jak do labradora. / krwiodawcy.org |
|
|
|
|
Slawcio
|
Wysłany: 03-12-2012, 21:42
|
|
|
Witam.
Jeżeli w CheckFiles
gzip - NIe
to chyba nie muszę wklepywać? Czy jednak trzeba? |
_________________ Jestem laikiem w te klocki, ale ambitnym. |
|
|
|
|
maminowiec
|
Wysłany: 04-12-2012, 08:52
|
|
|
Slawcio, trzeba + w PA dać Opcję kompresja GZIP -> Tak |
_________________ Ebooki do pobrania |
|
|
|
|
Slawcio
|
Wysłany: 04-12-2012, 12:42
|
|
|
No i działa.
Dzięki.
Przeoczyłem.
Dla laika
Do czego potrzebna kompresja gzip? to o jakiej jest temat - żeby wyłączyć.
Przepraszam za głupie pytania. |
|
|
|
|
Woytec
|
Wysłany: 04-12-2012, 17:19
|
|
|
Zmniejsza objętość danych wysłanych do przeglądarki dzięki czemu mniej zużywany jest transfer serwera. Jeżeli chcesz z tego skorzystać to powinieneś ją włączyć. Poprawka dotyczy tego, że ktoś wyłączył fragment kodu odpowiedzialny za to, przez co nawet zaznaczając "Tak" ta funkcja nie działała. |
|
|
|
|
Slawcio
|
Wysłany: 04-12-2012, 21:37
|
|
|
Dzięki za merytoryczną odpowiedż i wyjaśnienie. |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
tosiek
|
Wysłany: 07-12-2012, 14:35
|
|
|
pewnie z moej poprawki się to wzięło (nie zaglądałem do 1.12.7; ostrzegałem, że jeżeli chcecie jej użyć to użyjcie wszystkiego bez wyjątku). https://przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=118066&postdays=0&postorder=asc&start=0
Wystarczy zmienić w common.php:
Kod: | $do_gzip_compress = false; |
na:
Kod: | $do_gzip_compress = true; |
(ktoś od was zmienił bo w mojej poprawce jest true)
Nie pamiętam dokładnie dlaczego ale jest to istotne żeby wywalić kompresję gzip z includes/page_header.php i wstawić do common.php. ( jeszcze trzeba pamiętać o wywaleniu gzipa z pośrendich plików nie wiem czy zrobiliścike - nie jest wszystko wywalone będą błędy:
https://przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=81482&postdays=0&postorder=asc&start=0
Tutaj pisałem, że mój automat nie wywala wszystkiego: https://przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?p=710428#710428 ale temat zamknęliście i nie mogłem poprawić
Jeżeli jest w tym pierwszym to można sterować z PA ale pamiętam, że to generowało sporo problkemów z wyświetlaniem chociażby błędów (bo nic nie może byźć przed nagłówkiem gzipa)
Dlatego pomyślcie o gzipie w plikach np. w config.php ustawiać a w common wlączac zależnie od configa.
Najlepije zostawcie jak jest i nie namwaiajcie do uruchamiania tamtego kodu, wystarczy zmiana w common.php na true.
Jedna z tych rzeczy, której nie opisałem bo zamknęliście mi temat a prosiłem o otwarcie od dawna... ale każdy ma w dupie. |
_________________ Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy... |
|
|
|
|
|