|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: joli 01-05-2009, 14:19 |
[Problem] 1.12.5->1.12.6 - brak polskich znaków. |
Autor |
Wiadomość |
Plazik
|
Wysłany: 27-01-2008, 15:19 [Problem] 1.12.5->1.12.6 - brak polskich znaków.
|
|
|
Zaktualizowałem forum według instrukcji podanej w temacie o publikacji wersji 1.12.6. Zastosowałem zapytanie do bazy podane w poście i polskie znaki na moim forum w postach/tematach/itp zamieniły się w "?" ... Nie mam pojęcia co się dzieje, bo w samej bazie nie ma krzaków, a nowe posty zapisują już poprawnie polskie znaki ... W czym może być problem?
Plazik.
//poprawiłem wersje. //w. |
Ostatnio zmieniony przez warna 27-01-2008, 15:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
warna
|
Wysłany: 27-01-2008, 15:22
|
|
|
Jakie dokładnie zapytanie? |
|
|
|
|
Plazik
|
Wysłany: 27-01-2008, 15:28
|
|
|
Dokładnie to:
Kod: | UPDATE phpbb_config SET config_value = '1.12.6' WHERE config_name = 'version'; |
Plazik. |
|
|
|
|
warna
|
Wysłany: 27-01-2008, 15:31
|
|
|
No jak dla mnie, to nie miało się prawa po tym zepsuć :s Nic więcej nie kombinowałeś? Tuż przed lub tuż po? |
|
|
|
|
Plazik
|
Wysłany: 27-01-2008, 15:34
|
|
|
Primo: dzięki za poprawę numerów wersji.
A wracając do sprawy to nic nie kombinowałem bo nie maiłem kiedy Puściłem kopiowanie plików z wersji 1.12.6 i wyszedłem z pokoju. Potem wykonałem to zapytanie i wszedłem na forum. Nie wiem czy to wina zapytania (ale ono nie ma jak tego zepsuć) czy jakiś plików W sumie nie mam pojęcia co teraz mam zrobić, że znaki polskie na forum odzyskać. Trochę to dziwne ...
Plazik. |
|
|
|
|
Centurion
|
Wysłany: 27-01-2008, 18:06
|
|
|
moze miales w db/mysql4.php wymuszone kodowanie, a potem o tym zapomniales i nadpisales pliki |
_________________ Poza forum pomagam tylko odpłatnie
• przenoszenie/łączenie/naprawianie baz danych
• instalacja/pisanie modów, aktualizacja for z zachowaniem modów
• programowanie php/mysql |
|
|
|
|
chelloPL
|
Wysłany: 27-01-2008, 22:03
|
|
|
Centurion napisał/a: | moze miales w db/mysql4.php wymuszone kodowanie, a potem o tym zapomniales i nadpisales pliki |
I to jest chyba jedyne sensowne wytłumaczenie problemu.
Sama aktualizacja nie robiła żadnych operacji na bazie danych (poza zmianą numerka wersji). Tym samym nie mogła zmienić kodowania bazy. |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
|
brylok
|
Wysłany: 29-01-2008, 00:16
|
|
|
witam
mam ten sam problem u mnie prawdopodobnoe admin serwera wymusił lodowanie gdy przenosiłem forum dawno temu na nowy serwer
teraz nie mam polskich znaków
i gdy tylko użyję polskich literek mam komunikat
Kod: | Could not insert new word matches
DEBUG MODE
SQL Error : 1271 Illegal mix of collations for operation ' IN '
INSERT INTO phpbbsps_search_wordmatch (post_id, word_id, title_match) SELECT 1652, word_id, 0 FROM phpbbsps_search_wordlist WHERE word_text IN ('witajcie', 'powodu', 'problemow', 'technicznych', 'forum', 'natalia', 'nie', 'moze', 'wstawiać', 'postów', 'wiec', 'przekazuje', 'tresc', 'zalaczniku', 'witam', 'tak', 'jak', 'obiecałem', 'wysyłam', 'listę', 'ocen', 'końcowych', 'które', 'mogę', 'wystawić', 'dzień', 'dzisiejszy.', 'jeśli', 'kogoś', 'na', 'liście', 'czegos', 'jeszcze', 'brakuje', 'lub', 'jego', 'średnia', 'jest', 'poniżej', '2.75', 'oznacza', 'osoba', 'taka', 'musi', 'zaliczyć', 'cały', 'semestr.', 'ciechańska', 'bdb', 'anna', 'cieślik', 'edyta', 'drabicka', 'paulina', 'bednarczyk', 'dst', 'beata', 'chełminiak', 'małgorzata', 'kaniecka', 'katarzyna', 'front', '-bdb', 'iwona', 'grabiec', '-db', 'figarska', 'dąbrowska', 'marek', 'cołta', 'jolanta', 'dobrzycka', 'bożena', 'gajewska', 'syliwa', 'wąchała', 'marta', 'pantoł', 'werbicka', 'monika', 'baron', 'dorota', 'bień', 'kowalska', 'piotr', 'madej', 'niemiec', 'radosław', 'kubica', 'wojciech', 'foltyn', 'lubowicka', 'joanna', 'lasak', 'magdalena', 'młodawska', 'lamch', 'karolina', 'kolber', 'huras', 'aleksandra', 'kotwa', 'kocjan', 'kaliszewska', 'tomasz', 'kołodziejczyk', 'koziak', 'alicja', 'zasadzińska', '-dst', 'magda', 'rusek', 'sobieraj', 'sych', 'pietrzyk', 'dagmara', 'tkacz', 'ostrzołek', 'widłak', 'marcin', 'pudełko', 'rafał', 'śmieja', 'bartosz', 'mazur', 'turuk', 'karina', 'pawlak', 'śliwa', 'górzyńska', 'siedlaczek', 'wojtarowicz', 'gladis', 'wójtowicz', 'zielińska', 'sinkiewicz', 'agnieszka', 'rokita', 'patrycja', 'wyrczyńska', 'pozdrawiam', 'łukasz', 'trembaczowski')
Line : 265
File : functions_search.php
Jeśli nie potrafisz znaleźć rozwiązania tego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/phpBB2/
|
BARDZO PROSZĘ O POMOC FORUM JEST PILNIE POTRZEBNE JESTEśMY W TRAKCIE SESJI |
_________________ ADMINISTRATOR FORóW STUDENTóW
Marcin Pudełko |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 29-01-2008, 01:00
|
|
|
Musicie sprawdzic w bazie, jakie jest kodowanie bazy i tabel. potem dodamy odpowiednie wpisy do pliku. |
|
|
|
|
Goroman
|
Wysłany: 29-01-2008, 01:45
|
|
|
tak jak joli pisze...
sprawdź kodowanie w bazie, potem jakie masz na serwerze i przekonwertuj skryptem przema
i nie będzie problemów |
_________________ Instalacja for | Przenoszenie for
Aktualizacje for | Konwersja z innych systemów for (IPB, VB)
Łączenie for | Instalacja modyfikacji do phpBB |
|
|
|
|
brylok
|
Wysłany: 29-01-2008, 08:29
|
|
|
bazę mam w latin2_general_ci i to się nie zmienilo, w komunikatach podobnych do tego u góry ostatnio krzyczy coś o latin1_swedish_cl to z czego na co konwertować? |
Marcin Pudełko |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 29-01-2008, 09:38
|
|
|
brylok, dlaczego wprowadzasz nas w błąd? Wcale nie robiles aktualizacji do 1.12.6.
Masz wersje 1.12.5 i nalezaloby ja zaktualizowac.
Tak zcy siak, do pliku db/mysql4.php
dodaj po:
Kod: |
$this->dbname = $database;
$dbselect = mysql_select_db($this->dbname); |
jelsi rzeczywiscie masz wszedzie w bazie latin2_general_ci
Kod: | mysql_query('SET NAMES latin2', $this->db_connect_id);
mysql_query('set charset latin2', $this->db_connect_id); |
|
|
|
|
|
brylok
|
Wysłany: 29-01-2008, 11:40
|
|
|
to nie błąd robiłem aktualizacje nie wyszła więc wróciłem do plików z 1.12.5 co niestety nie pomogło
taraz mam juz 1.12.6 |
Marcin Pudełko |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
esarie
|
Wysłany: 08-02-2009, 21:38
|
|
|
joli, dzieki mi to pomoglo niby mialem pl znaki ale jak pisalem post lub temat to zamiast ł mialem ? teraz po wklejeniu tego kodu juz dziala dzieki |
_________________ Pozdrawiam All |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!