phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przemowskie cachowanie - czy warto ?
Autor Wiadomość
Seba123

Wysłany: 06-02-2009, 00:15   Przemowskie cachowanie - czy warto ?

Jak w temacie - warto tego używać do zewnętrznych modów ? Mianowicie chcę cachować nie tyle co same zapytania, co same wyniki przetworzone przez skrypy... myślałem aby użyć serialize/unserialize, lecz przypomniało mi się że przemcio ma jakieś funkcje cachowania.

To jak, rozpisze mi ktoś trochę info (również o sensownym użyciu - czyli jak używać i kiedy warto) ?

Gadatliwa Kasia 

Centurion

Wysłany: 06-02-2009, 01:26   

warto pod warunkiem że nie generujesz zbyt dużych plików (np spider friendly potrafi czesto generowac z plik z tematami powyzej 200-400 kb), pamiętaj że pobranie info z bazy danych jest zawsze szybsze niż z pliku

cachowac warto to co obrabia duzo zmiennych jako ze select jest zapytaniem najbardziej obciazajacym, ale pamietajac o tym co napisalem wyzej

funkcji sql_cache cache'uje jedna tablice z wynikami

np
Kod:
sql_cache('write', 'costam', $cokolwiek);

zapisze plik cache/costam.php z serializowana zmienna $costam (a nie z $cokolwiek)

potem możesz ją odczytywać poprzez
Kod:
$cache = sql_cache('check', 'costam');
include($cache);

zaś
Kod:
sql_cache('clear', 'costam');

usunie plik cache/costam.php
• programowanie php/mysql

Seba123

Wysłany: 06-02-2009, 01:40   

A dziękuję dziękuję ;)

Jednak postanowiłem że wszystko oprę na cachowaniu wyników pracy skryptu, przykładowo dla najczęstszych zapytań z google - wejścia będą normalnie zapisywane, natomiast pokazanie chmury będzie opierać się o cache - jeżeli nie ma pliku cache, tworzy go zapisując do niego wynik pracy skryptu wraz z expire time. Wyświetlając stronę główną chmurka pojawia się z pliku sprawdzając jego expire time - jeżeli nie wygasł, pokazuje to, co w pliku, jeżeli wygasł - kasuje go, wykonuje zapytanie i od nowa tworzy ;) nie będzie to rozwiązanie ofc zbyt dokładne, lecz dla takiej chmury myślę że tworzenie nowej co godzinę w sam raz wystarczy, a dla listy podobnych tematów np. raz na dzień :mrgreen:

Centurion

Wysłany: 06-02-2009, 01:46   

Ja ostatnio scachowałem moda z tagami u siebie (będzie w następnej wersji moda taka opcja), tak że się czyszczą po napisaniu posta, w rezultacie czas generowania strony zmniejszył się średnio o 0.04s, czyli dość sporo

ogólnie cachować warto, aczkolwiek jak wspomniałem wyżej na pewnym forum i serwerze (dedyk, żeby nie było) za każym odświeżeniem strony wczytywał się plik cache z tematami SF powyżej 600 kb i starsznie zamulał serwer - zrobiłem podobne cachowanie przez bazę i zupełnie się odmuliło

niestety przepisu na złoty środek, kiedy się opłaca a kiedy nie nie znam, najlepiej patrzeć po czasie generowania strony i ogólnie jak się strona wczytuje
• programowanie php/mysql

Seba123

Wysłany: 06-02-2009, 02:19   

Centurion napisał/a:
ogólnie cachować warto, aczkolwiek jak wspomniałem wyżej na pewnym forum i serwerze (dedyk, żeby nie było) za każym odświeżeniem strony wczytywał się plik cache z tematami SF powyżej 600 kb i starsznie zamulał serwer - zrobiłem podobne cachowanie przez bazę i zupełnie się odmuliło
Mógłbyś coś wiecej napisać, jakiś kodzik czy coś ? ;)

Ogólnie tworzę wersję light przemcia - min. tworzę bardziej wydajną oraz lepiej działającą szukajkę opartą na against match z cachowaniem najczęstszych zapytań ;)

Centurion napisał/a:
niestety przepisu na złoty środek, kiedy się opłaca a kiedy nie nie znam, najlepiej patrzeć po czasie generowania strony i ogólnie jak się strona wczytuje
No niestety, ja siedze na shared, co i tak uważam za sukces - odchudzanie przemcia in progress ;)

Radek

Wysłany: 06-02-2009, 12:28   

Seba123 napisał/a:
tworzę bardziej wydajną oraz lepiej działającą szukajkę opartą na against match

Fulltext jest szybszy ale baza danych się rozrasta ;)

Odpowiedz do tematu