|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przemowskie cachowanie - czy warto ? |
Autor |
Wiadomość |
Seba123

|
Wysłany: 06-02-2009, 00:15 Przemowskie cachowanie - czy warto ?
|
|
|
Jak w temacie - warto tego używać do zewnętrznych modów ? Mianowicie chcę cachować nie tyle co same zapytania, co same wyniki przetworzone przez skrypy... myślałem aby użyć serialize/unserialize, lecz przypomniało mi się że przemcio ma jakieś funkcje cachowania.
To jak, rozpisze mi ktoś trochę info (również o sensownym użyciu - czyli jak używać i kiedy warto) ? |
_________________ Fejs |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Centurion

|
Wysłany: 06-02-2009, 01:26
|
|
|
warto pod warunkiem że nie generujesz zbyt dużych plików (np spider friendly potrafi czesto generowac z plik z tematami powyzej 200-400 kb), pamiętaj że pobranie info z bazy danych jest zawsze szybsze niż z pliku
cachowac warto to co obrabia duzo zmiennych jako ze select jest zapytaniem najbardziej obciazajacym, ale pamietajac o tym co napisalem wyzej
funkcji sql_cache cache'uje jedna tablice z wynikami
np Kod: | sql_cache('write', 'costam', $cokolwiek); |
zapisze plik cache/costam.php z serializowana zmienna $costam (a nie z $cokolwiek)
potem możesz ją odczytywać poprzez
Kod: | $cache = sql_cache('check', 'costam');
include($cache); |
zaś Kod: | sql_cache('clear', 'costam'); |
usunie plik cache/costam.php |
_________________ Poza forum pomagam tylko odpłatnie
• przenoszenie/łączenie/naprawianie baz danych
• instalacja/pisanie modów, aktualizacja for z zachowaniem modów
• programowanie php/mysql |
|
|
|
 |
Seba123

|
Wysłany: 06-02-2009, 01:40
|
|
|
A dziękuję dziękuję
Jednak postanowiłem że wszystko oprę na cachowaniu wyników pracy skryptu, przykładowo dla najczęstszych zapytań z google - wejścia będą normalnie zapisywane, natomiast pokazanie chmury będzie opierać się o cache - jeżeli nie ma pliku cache, tworzy go zapisując do niego wynik pracy skryptu wraz z expire time. Wyświetlając stronę główną chmurka pojawia się z pliku sprawdzając jego expire time - jeżeli nie wygasł, pokazuje to, co w pliku, jeżeli wygasł - kasuje go, wykonuje zapytanie i od nowa tworzy nie będzie to rozwiązanie ofc zbyt dokładne, lecz dla takiej chmury myślę że tworzenie nowej co godzinę w sam raz wystarczy, a dla listy podobnych tematów np. raz na dzień |
_________________ Fejs |
|
|
|
 |
Centurion

|
Wysłany: 06-02-2009, 01:46
|
|
|
Ja ostatnio scachowałem moda z tagami u siebie (będzie w następnej wersji moda taka opcja), tak że się czyszczą po napisaniu posta, w rezultacie czas generowania strony zmniejszył się średnio o 0.04s, czyli dość sporo
ogólnie cachować warto, aczkolwiek jak wspomniałem wyżej na pewnym forum i serwerze (dedyk, żeby nie było) za każym odświeżeniem strony wczytywał się plik cache z tematami SF powyżej 600 kb i starsznie zamulał serwer - zrobiłem podobne cachowanie przez bazę i zupełnie się odmuliło
niestety przepisu na złoty środek, kiedy się opłaca a kiedy nie nie znam, najlepiej patrzeć po czasie generowania strony i ogólnie jak się strona wczytuje |
_________________ Poza forum pomagam tylko odpłatnie
• przenoszenie/łączenie/naprawianie baz danych
• instalacja/pisanie modów, aktualizacja for z zachowaniem modów
• programowanie php/mysql |
|
|
|
 |
Seba123

|
Wysłany: 06-02-2009, 02:19
|
|
|
Centurion napisał/a: | ogólnie cachować warto, aczkolwiek jak wspomniałem wyżej na pewnym forum i serwerze (dedyk, żeby nie było) za każym odświeżeniem strony wczytywał się plik cache z tematami SF powyżej 600 kb i starsznie zamulał serwer - zrobiłem podobne cachowanie przez bazę i zupełnie się odmuliło | Mógłbyś coś wiecej napisać, jakiś kodzik czy coś ?
Ogólnie tworzę wersję light przemcia - min. tworzę bardziej wydajną oraz lepiej działającą szukajkę opartą na against match z cachowaniem najczęstszych zapytań
Centurion napisał/a: | niestety przepisu na złoty środek, kiedy się opłaca a kiedy nie nie znam, najlepiej patrzeć po czasie generowania strony i ogólnie jak się strona wczytuje | No niestety, ja siedze na shared, co i tak uważam za sukces - odchudzanie przemcia in progress |
_________________ Fejs |
|
|
|
 |
Radek

|
Wysłany: 06-02-2009, 12:28
|
|
|
Seba123 napisał/a: | tworzę bardziej wydajną oraz lepiej działającą szukajkę opartą na against match |
Fulltext jest szybszy ale baza danych się rozrasta |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!