Otwarty przez: arcy 10-10-2009, 18:57 |
Naprawianie bazy danych - krzaków na forum |
Autor |
Wiadomość |
tosiek
|
Wysłany: 06-02-2010, 14:40
|
|
|
mani, sprawdź w phpmyadminie czy widać polskie znaki, jeśli nie to źle wgrałeś bazę.
Jeśli widać to przystosuj skrypt forum do kodowania latin2: http://www.przemo.org/php...ad.php?id=15176 i wyczyść cache. |
_________________ Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy... |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
mani
|
Wysłany: 06-02-2010, 14:57
|
|
|
O wielkie dzięki, teraz zadziałało, jednak nadal są małe błedy:
- W PA w miejscach gdzie było pole do wpisania, wartość w polu nie ma polskich znaków, ale to poprawię sobie chyba ręcznie. Poza tym, w ogłoszeniu w PA ("Wersja tego forum jest aktualna
Jednak za kilka tygodni pojawi si? nowa wersja 1.12.7") też nie ma znaków.
- Popsuł się quote, który wstawia teraz slash w kod ([quote=\"test\"]test[/quote])
-Jednemu użytkownikowi podczas próby napisania czegoś w SB wyskoczyło:
Cytat: | Błąd kodowania zawartości
Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji. |
Chociaż teraz nie widzę żadnych problemów z SB. |
_________________ |
|
|
|
|
tosiek
|
Wysłany: 06-02-2010, 15:06
|
|
|
mani napisał/a: | -Jednemu użytkownikowi podczas próby napisania czegoś w SB wyskoczyło: |
wyłącz gzip na forum
Cytat: | - W PA w miejscach gdzie było pole do wpisania, wartość w polu nie ma polskich znaków, ale to poprawię sobie chyba ręcznie. Poza tym, w ogłoszeniu w PA ("Wersja tego forum jest aktualna
Jednak za kilka tygodni pojawi si? nowa wersja 1.12.7") też nie ma znaków. |
zamiast notatnika mogłeś użyć innego edytora albo wgrać jako latin2 w phpmyadminie bez otwierania |
_________________ Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
|
|
|
|
mani
|
Wysłany: 06-02-2010, 15:11
|
|
|
Używałem EditPlus.
Co mogę zrobić z tym PA i cytatami? |
_________________ |
|
|
|
|
tosiek
|
Wysłany: 06-02-2010, 15:21
|
|
|
mani, możesz wgrać backup ten tworzony przez przemo z wybranym kodowaniem latin2 na liście w phpmyadminie. Nic innego nie wymyślę bo nic nie widzę |
|
|
|
|
mani
|
Wysłany: 06-02-2010, 16:02
|
|
|
Wgrałem jeszcze raz. W PA jest dobrze, tylko te cudzysłowy
Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystko. |
_________________ |
|
|
|
|
JrQ-
|
Wysłany: 07-02-2010, 09:46
|
|
|
Ja również przenosiłem swoje forum. Po przeniesieniu mam krzaczki, ale dość nietypowe, np (to są znaki z PhpMyAdmina):
Ś ¦
ś ¶
ą ±
ż ?
ł 3
ć a
ó ??
Da się coś z tym zrobić? |
|
|
|
|
tosiek
|
Wysłany: 07-02-2010, 11:46
|
|
|
JrQ-, otwórz kopię bazy w kodowaniu utf-8 i wtedy sprawdź co widać, jeśli już to jest użytkowana baza to i tak ten stary backup napraw i pozamieniaj insert into na update albo replace i dopiero wgraj.
[ Dodano: 07-02-2010, 11:47 ]
Cytat: | Da się coś z tym zrobić? |
zawsze się da, chyba że są pytajniki i nawet krzaków brak |
|
|
|
|
mani
|
Wysłany: 07-02-2010, 14:52
|
|
|
Zauważyłem jeszcze jeden błąd. Przy próbie edycji wiadomości w SB wyskoczyło:
Cytat: | Błąd kodowania zawartości
Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji.
* Należy poinformować właścicieli witryny o tym problemie.
|
|
_________________ |
|
|
|
|
Matteo
|
Wysłany: 07-02-2010, 15:24
|
|
|
mani, PA - Ogólne - Konfiguracja - Główne - Włącz kompresje GZIP - NIE |
|
|
|
Repo
|
Wysłany: 17-03-2010, 22:56
|
|
|
A wie ktoś jak to zrobić na shellu? ;> |
_________________ Jeśli moje forum zawiera elementy graficzne Twojego forum- pisz do mnie! Wkrótce zmienię wszystko! Za 'plagiat' przepraszam! |
|
|
|
|
tosiek
|
Wysłany: 22-03-2010, 11:01
|
|
|
repo, co dokładnie chciałbyś zrobić? phpmyadmina możesz sobie wgrać jak każdy inny skrypt PHP i czyń |
|
|
|
|
MikeFM
|
Wysłany: 22-03-2010, 14:04
|
|
|
Świetny poradnik. Co prawda nie miałem krzaków na forum, ale kodowania były tak pomieszane, że postanowiłem coś z tym zrobić. Dzięki temu tutkowi mam teraz takie same znaki w bazie i na forum (ą = ą, ę = ę)
Dzięki wielkie |
|
|
|
|
Repo
|
Wysłany: 25-03-2010, 16:34
|
|
|
tosiek, tyle, że ja nie mam pojęcia jak zainstalować phpmyadmina u mnie, ale problem rozwiązany, przeszedłem na hosting xaa.pl xD |
_________________ Jeśli moje forum zawiera elementy graficzne Twojego forum- pisz do mnie! Wkrótce zmienię wszystko! Za 'plagiat' przepraszam! |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
wolek
|
Wysłany: 16-05-2010, 11:18
|
|
|
Witam, mam problem z przeniesieniem bazy. Baza początkowo była w latin1_general_ci i wymuszone było kodowanie w pliku dla latin2 tak jak tutaj opisano. eraz przenoszę baze danych i mam krzaki , jak ją poprawnie przeniesć ? |
|
|
|
|
|