phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matteo
09-11-2013, 09:27
Automatyczna optymalizacja tabel
Autor Wiadomość
lkj

Posty: 49
Wysłany: 27-09-2008, 23:36   

RuseK, znalazlem blad w skrypcie, nie powinien ten kod:
Kod:

if ( isset($_POST['update_interval']) )
{
    update_config('tables_optimize_interval', intval($_POST['days_interval']));
    $board_config['tables_optimize_interval'] = intval($_POST['days_interval']);
}


wygladac tak:
Kod:

if ( isset($_POST['update_interval']) )
{
    $update_config('tables_optimize_interval', intval($_POST['days_interval']));
    $board_config['tables_optimize_interval'] = intval($_POST['days_interval']);
}


:roll:
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Gilu


Pomógł: 848 razy
Posty: 2316
Wysłany: 27-09-2008, 23:39   

Albo jestem ślepy, albo kod który jest rzekomo błędy i ten na który trzeba zamienić jest taki sam?
 
     
@d!r3k



Pomógł: 851 razy
Posty: 1688
Wysłany: 27-09-2008, 23:40   

Gilu napisał/a:
Albo jestem ślepy, albo kod który jest rzekomo błędy i ten na który trzeba zamienić jest taki sam?


Chyba tak :lol:
zmiana polega na tym:
Cytat:
update_config('tables_optimize_interval', intval($_POST['days_interval']));
zmień na to:
$update_config('tables_optimize_interval', intval($_POST['days_interval']));
_________________
Odpłatnie wykonam:
- Instalację forum / Instalację modyfikacji,
- Wykonanie uniwersalnego szablonu / Kodowanie szablonów,
- Pisanie drobnych modyfikacji.
 
     
Radek



Pomógł: 955 razy
Posty: 4614
Wysłany: 28-09-2008, 12:53   

lkj, nie, nie powinien. Nie wiesz, to nie pisz - bo tylko wprowadzasz ludzi w błąd.
 
     
kevin_


Pomógł: 768 razy
Posty: 2680
Wysłany: 06-12-2008, 14:28   

Hi,
Kolumna: tables_last_optimize odpowiada za wpisy ostatniej optymalizacji.
Rozumiem że skrypt wysyła info do bazy danych o ostatniej aktualizacji w formie DATY i przez to może dodać czas (czas, który ustawimy w PA) kiedy ma optymalizować bazę

Zgadza się?

Kolumna: tables_optimize_interval kolumna ta przetrzmuje wartość dni co ile ma się robić optymalizacja? Zgadza się? znajdują się tam wartość np. "2" za dwa dni zrobi sie optymalizacja?
_________________
Prezes :mrgreen:
 
     
Radek



Pomógł: 955 razy
Posty: 4614
Wysłany: 06-12-2008, 15:19   

Dokładnie, tyle że czas ostatniej optymalizacji jest w sekundach.
 
     
kevin_


Pomógł: 768 razy
Posty: 2680
Wysłany: 06-12-2008, 16:56   

Thx. A jeżeli powiedzmy baza ma np. 50MB, i optymalizacja będzie co dziennie i skrypt będzie optymalizować wszystkie tabele z phpbb, to jest możliwość że mogą Cie wyrzucić z hostingu, ponieważ ten skrypt optymalizacji generuje zbyt duże obciążenie processora?
_________________
Prezes :mrgreen:
 
     
Radek



Pomógł: 955 razy
Posty: 4614
Wysłany: 06-12-2008, 22:17   

Skrypt optymalizuje tylko te tabele, które optymalizacji wymagają. Nawet jak dasz codziennie, to 1 zapytanie optymalizujące 1 - 4 tabele dziennie nie obciąży serwera.
 
     
looovelaaasik

Posty: 13
Wysłany: 04-01-2009, 22:40   PYTANIE

Jestem nowy i nie bardzo rozumiem jak to zrobić???
#-----[ SQL ]-------------------------------------------
#
INSERT INTO `phpbb_config` ( `config_name`, `config_value` ) VALUES ( 'tables_last_optimize', '' );
INSERT INTO `phpbb_config` ( `config_name`, `config_value` ) VALUES ( 'tables_optimize_interval', '');

A raczej jak i gdzie to wstawić??
 
     
xlesiu



Pomógł: 5274 razy
Posty: 10385
Wysłany: 04-01-2009, 22:45   

PA - SQL - MySQL
Wklejasz:
Kod:
INSERT INTO `phpbb_config` ( `config_name`, `config_value` ) VALUES ( 'tables_last_optimize', '' );
INSERT INTO `phpbb_config` ( `config_name`, `config_value` ) VALUES ( 'tables_optimize_interval', '');
Wykonaj
_________________
Jak tłumaczysz mi coś z php to mów do mnie jak do labradora. / krwiodawcy.org
 
     
Don8

Pomógł: 7 razy
Posty: 485
Wysłany: 02-02-2009, 19:58   

czy to bezpieczne??? nie powoduje żadnej utraty danych itp?????
Ostatnio zmieniony przez Don8 02-02-2009, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Radek



Pomógł: 955 razy
Posty: 4614
Wysłany: 02-02-2009, 19:59   

Don8, masz plik w załączniku :roll:
 
     
Don8

Pomógł: 7 razy
Posty: 485
Wysłany: 02-02-2009, 20:00   

tak wiem zauważyłem dlatego edytowałem post :)
 
     
djnike


Pomógł: 1 raz
Posty: 76
Wysłany: 25-05-2009, 11:36   

Don8 napisał/a:
czy to bezpieczne??? nie powoduje żadnej utraty danych itp?????


Właśnie mam takie samo pytanie,nie ma żadnego ryzyka?
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
hipon


Pomógł: 3 razy
Posty: 91
Wysłany: 14-01-2010, 21:32   

RuseK napisał/a:
to 1 zapytanie optymalizujące 1 - 4 tabele dziennie nie obciąży serwera.


Rozumiem ,że optymalizuje tylko te tabele ,które tego wymagają tak?

Jeżeli tabela wymaga optymalizacji to w PA jest oznaczona ptaszkiem tak? ;]

Pytam ,bo nie wiem czy mi dobrze chodzi. ;]
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Design Cart

Sklep z gadżetami

https://pozycjonowanie.agency

• Zamów reklamę