phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: joli
22-01-2009, 18:21
[PYTANIE] SB lub Chat w Ajaxie
Autor Wiadomość
GoON

Wysłany: 14-05-2008, 21:33   [PYTANIE] SB lub Chat w Ajaxie

Szukałem i przez google i na forum, ale ndal nie mogę znaleść odpowiedniego SB lub Chata w technologii Ajaxowej. Zależy mi na:
Dla SB:
- aby odświeżało się w momencie gdy ktoś coś napisze (ajax ;) )
- aby nadal wyglądał i działał jak stary, dobry SB (z tą poprawką, że ajax)
- Aby mod był sprawny i działał z phpBB modified by Przemo ( :P ) w wersji 1.12.6
Dla Chat:
- aby był prosty w użytkowaniu
- aby był w technologii ajax
- aby w pełni integrował się z forum (nazwa użytkownika pobrana automatycznie jak w przypadku SB)
- aby można było wyłączyć dostęp dla gości (a najlepiej, żeby można było udostępnić go wybranym grupom)
- i oczywiście "aby mod był sprawny i działał z phpBB modified by Przemo ( :P ) w wersji 1.12.6" :D

Czy istnieje któreś z powyższych? (najlepiej oba) Jeśli tak to prosiłbym o linka tu lub na PM, albo od razu o instrukcje :) Jeśli nie to może właśnie podsunąłem komuś pomysł na pozbycie sie nudy :P

Gadatliwa Kasia 

Knofel

Wysłany: 14-05-2008, 21:35   

Cytat:
Dla SB:
- aby odświeżało się w momencie gdy ktoś coś napisze (ajax )

To już nie będzie SB tylko Czat ??

GoON

Wysłany: 14-05-2008, 21:51   

Niby tak, ale SB jest raczej kojarzone z takim małym chatem na dole lub u góry (lub z boku :P ) głównej strony forum, a "chat" to już oddzielna strona ;p wiesz jak to z userami bywa :) Będzie ajaxowy SB to będą chcieli chat, a jak będzie chat to Ci którzy wolą SB bedą się krzywili, że im się na bierząco nie odświeża :P (lub, że nie ma). Jednak ja się pytam najpierw o którekolwiek rozwiązanie, aby tylko działało jak trzeba :)
Ps. Userzy zawsze będą kojarzyć SB z chatem i będą chcieli niemożliwego lub prawie niemożliwego :P

Knofel

Wysłany: 14-05-2008, 21:55   

Ajaxowy SB pojawiał się klikaktrotie jednak z tego co wiem to szybko umierały albo nie działały (tu na forum powinno być coś) w wolnej chwili zrobie coś takiego (chyba że jest jakiś działający to wtedy nie ma to sensu), ale bez odświeżania automatycznego - bo tak jak mówie trzebaby napisać Chata :)

GoON

Wysłany: 14-05-2008, 22:26   

To ja właśnie wpadłem na pomysł z malutkim uproszczeniem problemu, czyli połączenie pomysłów i stworzenie ChatBoxa ;)
Tak więc nowe założenia to:
- ChatBox byłby w technologii Ajaxowej (żeby działał ładnie i pięknie ;p)
- miałby on dwie postaci; pierwasza byłaby umieszczona tam gdzie standardowo jest ShoutBox, a druga otwierałaby się w nowym oknie jako wersja pełnoekranowa lub jak sobie ją rozciągnie user
- przycisk do otwierania w nowym oknie byłby umieszczony tam gdzie w SB jest [R] (odświeżanie)
- prosta funkcjonalność, podobnie jak w standardowym SB

Można by było zrobić modyfikację standardowego SB, aby się odświeżał (ajax) i zamienić funkcjonalność przycisku [R] z odświeżania na otwieranie nowego okna z jego większą wersją,
lub zrobić nową opcję w panelu admina - SB z autoodświeżaniem - Wł./Wył. ('oba' ShoutBoxy korzystały by z tej samej bazy) ; albo czy ma być włączony SB czy Chat czy (oddzielne bazy dla SB i ChatBoxa).

Odpowiedz do tematu