|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
htpasswd <- Jak i skąd? |
Autor |
Wiadomość |
maus
![](images/avatars/1905126366495fa67691b9a.jpg)
|
Wysłany: 18-04-2008, 22:10 htpasswd <- Jak i skąd?
|
|
|
Witam skąd mogę wziąć te zabezpieczenie, jak go użyć ?
Prosiłbym o małą pomoc bo słyszałem że to coś potrafi często uratować forum, i hakerom a raczej looserom którym wydaje się że potrafią wszystko utrudnić życie.
Pozdrawiam
Maus |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
arcy
![zasłużony](templates/subSilver/images/ranks/zasluzeni.gif)
![](images/avatars/106732695846c1ed508cec8.jpg)
|
Wysłany: 18-04-2008, 22:11
|
|
|
Aby dodatkowo zabezpieczyć funkcje administratorskie na forum - zabezpiecz swój katalog admin poprzez htaccess - wejdź w panel zarządzania serwerem (cPanel lub inny w zależności od firmy dostarczającej usługi) i znajdź opcję "Katalogi zabezpieczone haslem" lub podobną, wybierz katalog "admin", dodaj użytkownika i nadaj mu dodatkowe hasło, inne niż do konta na forum. Warto też abyś zwrócił/ła uwagę na poziom skomplikowania hasła - użyj DUŻYCH/małych literek, cyfr, znaków specjalnych #*$%^, pamiętaj aby hasło miało minimum 8 znaków.
Jak to działa? W momencie próby przejścia do PA na forum wyświetli się dodatkowe okienko do logowania, w którym podać musisz nazwę użytkownika i hasło które ustawiłeś. Logowanie to jest niezależne od skryptu forum i zwiększa bezpieczeństwo :] |
_________________ | Regulamin | F.A.Q. | Szukaj | Oficjalny podręcznik administratora phpBB2 by Przemo |
| arcy.net - nowości ze świata phpBB by Przemo, Opera, Android | w tym państwie pełnym nienawiści, rap po godzinach i luz ponad wszystkim... | Opera Browser | |
|
|
|
werni
|
Wysłany: 18-04-2008, 22:26
|
|
|
dzięki za info też za tym się rozglądałem |
_________________ Nie potrafiłem nigdy powiedzieć kłamstwa, w które by ktokolwiek wątpił, ani prawdy, w którą by ktokolwiek uwierzył. |
|
|
|
maus
![](images/avatars/1905126366495fa67691b9a.jpg)
|
Wysłany: 18-04-2008, 22:40
|
|
|
Heh dzięki, niby jasno opisane ale mam angielski cPanel i nie daje rady sobie z tym ...
Oczywiście dam pomógł ale fajnie jak by ktoś przełożył na polski.
Pozdrawiam
Maus |
_________________ Nie pomagam na gadu-gadu, pisząc do mnie spodziewaj się tytułu 'zablokowany'. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!