phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: joli
29-06-2009, 18:43
[Problem] Zamknięcie działu dla jednej z grup.
Autor Wiadomość
cmfteam

Wysłany: 10-10-2007, 15:50   [Problem] Zamknięcie działu dla jednej z grup.

Tak jak w temacie. Moze i sprawa wydaje sie banalna, ale jest na moje niezle zakręcona.
Troche wydaje sie to skomplikowane, postaram sie Wam wytlumaczyc o co chodzi.
Powiedzmy ze, jest grupa 1, grupa 2.
Grupa 1 ma dostep do calego forum + 2 dzialy zamkniete. Grupa 2 na miec dostęp do forum normalnie, oczywiscie bez dostpu do tych dzialow co ma Grupa 1, dodatkowo ma miec zablokowany dostep do dodatkowo 3 działów (do ktorych maja dostep nawet uzytkownicy nie dodani do zadnej grupy). Mam nadzieje ze rozumiecie mniej wiecej o co chodzi. Dodam ze na forum sa oczywiscie Admini i moderatorzsy ktorzy maja wszedzie dostep oraz na forum mam zainstalowany mod "Restricted Forum Acces", ktory ogranicza wstęp od 50 postów do dwóćh działów. Jeden z tym działów ma byc zablokowany dla Grupy 2.
Troche sprawa namieszna, w skorcie chodzi o to jak zablokowac dostep do dzialu dla pewnej grupy? (Przy czym nawet zwykli uzytkownicy beda mogli miec do niego wstep, a tak wybrana grupa nie)
Jelsi ktos czegos nie rozumie to śmiało pisać, postaram sie napisać jaśniej.
Licze na Wasze wskazówki.
Z gory dziekuje.

Pozdr.

Gadatliwa Kasia 

arcy

Wysłany: 10-10-2007, 16:19   

PA \ Fora \ Zezwolenia
Wybierasz forum dajesz na prywatny dostęp, a następnie
PA \ Grupy \ Zezwolenia
Ustalasz dostęp dla danych grup
Zwróć uwagę na Pierwszeństwo Grup

pecador

Wysłany: 10-10-2007, 17:04   

przy czym będziesz musiał stworzyć grupę, do której będą dodawani userzy od 0 postów i im też zezwolić.

Goodi72

Wysłany: 12-10-2007, 11:45   

Chciałbym u siebie zrobić coś podobnego, ale dodawanie userów miałoby się odbywać nie automatycznie, po uzyskaniu określonej liczby postów, tylko zależeć ma ode mnie. Jednych chciałbym przyporządkować do grupy a, drugich do grupy b. Grupa a miałaby dostęp do części forum, grupa b do drugiej, a userzy przynależący do obydwu grup dostęp do całości.
Czy ręczne przypisywanie userów do grup (bez zależności od liczby postów) jest możliwe i ew. jak mogę to zrobić?

pecador

Wysłany: 12-10-2007, 12:27   

ustaw "Ilość wymaganych postów:" na 99999999 i dodawaj użytkowników których chcesz.

cmfteam

Wysłany: 21-10-2007, 15:45   

Stworzylem grupe "Uzytkownicy" do ktorej jest przyjety kazdy uzytkownik i ma dostep do dzialu prywatnego.
Potem stworzylem grupe B i nie zezwolilem im na dostep do dzialu prywatnego.
W pierszenstwie grup "grupe B" ustawilem ponad grupą "uzytkownicy"
ALE....
Uzytwkonik majacy czlownkostwo w grupie "uzytkownicy" oraz "grupie b", ma nadal dostep do dzialu pywatnego... :?

O co chodzi?

pecador

Wysłany: 21-10-2007, 15:56   

to chyba normalne?
usuń go z grupy użytkownicy, to będzie dobrze.

cmfteam

Wysłany: 21-10-2007, 21:17   

No tak to prawda.
Chodzilo mi bardziej o to zeby zadzialalo to bez usuwania tego uzytkownika z grupy "uzytkownicy" to bo wymaga wtedy troszke wiekszej pracy, szczegolnie przy wiekszej ilosci uzytkownikow.
Wydawalo mi sie w takim przypadku powinno zadzialac pierwszenstwo grup :roll:

pecador

Wysłany: 22-10-2007, 01:58   

tak dobrze nie jest.
jeśli user należy do grupy, która ma dostęp do jakiegoś działu, to wtedy ma tam dostęp. niezależnie, do jakich innych grup należy.

cmfteam

Wysłany: 22-10-2007, 09:35   

OK, teraz wszystko rozumiem, widocznie zle zinterpretowalem sobie wlasciwosci pierwszenstwa grup. Nie wiedzialem ze jak ktos mam dostep do dzialu, a z drugiej grupy ma do niego blokade to i tak bedzie mial do niego dostep mimo ustawien pierwszenstwa grup.

Dzękuje wszystkim za pomoc i otrzymane wskazówki.
Temat można zamknąć.
Pozdrawiam. ;)

Optic

Wysłany: 27-10-2007, 15:41   Moderowanie a priori tylko dla jednej grupy.

Witam serdecznie i od razu moj bardziej partykularny problem kieruje do fachowcow, ktorzy juz nie jedno konfigurowali:

Sprawe latwo opisac - trudno zrobic.

Wyobrazcie sobie, prosze, ze mam dwie grupy: Poczatkujacy i Zaawansowani. Mam tez dwa dzialy na forum: Dla Poczatkujacych i Dla Zaawansowanych.

Jak zrobic tak, by Poczatkujacy mogli swobodnie pisac w dziale Dla Poczatkujacych, a w dziale Dla Zaawansowanych ich posty bylyby moderowane a priori. Natomiast Zaawansowani mogliby pisac swobodnie w obu grupach: Dla Poczatkujacych oraz Dla Zaawansowanych.

Gdy ustawie wlasciwosci tematow w dziale Dla Zaawansowanych jako "moderowane", wszystkie posty - niezaleznie, czy Poczatkujacych, czy Zaawansowanych beda czekaly na autoryzacje. Chcialbym, by posty Zaawansowanych, pisane w dziale Dla Zaawansowanych nie musialy czekac na moderacje.

Jedyne rozwiazanie, jakie mi do tej pory przyszlo do glowy, to dodac wszystkich Zaawansowanych do grupy Moderatorzy (ktorych posty nigdy nie musza oczekiwac moderacji), ale nie chce miec 600 moderatorow na forum... :P

Pozdrawiam,

nathan

Wysłany: 25-03-2008, 03:11   

arcy napisał/a:
PA \ Fora \ Zezwolenia
Wybierasz forum dajesz na prywatny dostęp, a następnie
PA \ Grupy \ Zezwolenia
Ustalasz dostęp dla danych grup
Zwróć uwagę na Pierwszeństwo Grup

W takim rozwiązaniu goście tracą dostęp do prywantych for, co zrobić by mieli wstęp?

joli
Yollien +Styler

Wysłany: 25-03-2008, 19:34   

goscie do prywatnych? To w czym te fora sa prywatne, skoro kazdy ma moc do nich wejsc?

nathan

Wysłany: 25-03-2008, 20:10   

joli napisał/a:
goscie do prywatnych? To w czym te fora sa prywatne, skoro kazdy ma moc do nich wejsc?

Mam na forum grupę Spamerzy, jej członkowie docelowo mają mieć ograniczone ruchy na forum, np. blokada pisania w niektorych działach, etc.

Gadatliwa Kasia 

joli
Yollien +Styler

Wysłany: 25-03-2008, 20:56   

czyli chcesz, aby goscie mogli czytac, normalni czytac i pisac, a spamerzy? jesli czytac, to nie ma problemu

ustaw forum w zezwolenaich na:
widoczny - wszyscy
czytanie - wszyscy
pisanie, odpowiedzi - prywtane

odpowiednim grupom zezwol na dostep do tego czy innych odpowiednio skonfigurowanych dzialow. grupie spamerow - nie zezwalaj

Jesli natomiast chcesz, aby spamerzy nei mogli takze czytac, a goscie mogli, to sie ze soba gryzie

Odpowiedz do tematu