phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
[Poradnik] Błędy po przeniesieniu forum...
Autor Wiadomość
tymek

Wysłany: 07-02-2008, 15:05   [Poradnik] Błędy po przeniesieniu forum...

Hmm ostatnio przenosiłem baze danych i całe forum kozrystajac z poradnika na tym forum, wszystko mi sie udało zrobic raczej bezproblemowo ;) Lecz mimo to oprocz tego trzeba wykonać jeszce pare innych czynności, oraz po przeniesieniu bazy wyskakiwały błędy np przy probie pisania posta czy logowaniu do PA. Poradziłem sobie ze wszystkim dzięki pomocy ludzi z forum (za co im dziękuję ;) ) Przeszukiwałem forum i znajdowałem wiele tematów z takimi samymi błędami ktore ja miałem, niektóre były bez odpowiedzi, dlatego postanowiłem wszystko zebrac do kupy i dodac pare rzeczy od siebie ;)
A wiec tak:

- po przeniesieniu forum i bazy podczas logowania przenosi mnie do starego forum

Rozwiązanie:
wpisujemy w przeglądarce link:
Kod:
http://www.twojadomena.pl/dbloader/dbloader.php

(np. http://www.clancs.pl/forum/dbloader/dbloader.php)

Pojawia sie okienko w którym pisze jak włączyć dany programik (trzeba wejsc na ftp i zmienic na swoje IP w pliku /dbloader/dbloader.php)

Potem klikamy odśwież, u góry mamy zakładki, klikamy Konfiguruj forum i potem zapisujemy konfiguracje (trzeba tylko wcisnąc przycisk- wszystko sie wykona automatycznie). Po tej operacji zmieniamy IP w dbloaderze na to co było przed edycją.

Błędy

Rozwiąznie: jak z niego korzystać?
Jesli masz wykonać zapytanie, wchodzisz do phpmyadmina klikasz na danąbazę danych (np. 123_forum), potem u góry masz zakłądki, klikasz na SQL i pojawia sie pole tekstowe do ktorego wklejasz zapytanie i naciskasz wykonaj.

Zmiana reczna:
szukasz danej tabeli (w kolumnie po lewej, np. phpbb_groups), klikasz na nią, szukasz tego co podałem ( w głownym oknie np. group_id), potem klikasz na mały ołóweczek przy danej pozycji, w nowym okienku ktre sie otworzy szukasz pola "Dodatkowo" i tam ustawiasz to co trzeba (np. auto_increment)

-podczas rejestracji wyskakuje:

Kod:
Could not insert data into groups table

DEBUG MODE

INSERT INTO phpbb_groups (group_name, group_description, group_single_user, group_moderator) VALUES ('', 'Personal User', 1, 0)

Line : 903
File : usercp_register.php

Jeśli nie potrafisz znaleźć rozwiązania tego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/phpBB2/

Rozwiązanie:
Szukasz phpbb_groups -> group_id zmieniasz na auto_increment

-------------------------------------------------------------------------

-przy probie naipsania posta lub tematu:

Kod:
Error in posting

DEBUG MODE

SQL Error : 1062 Duplicate entry '0' for key 1

INSERT INTO phpbb_topics (topic_title, topic_poster, topic_time, forum_id, topic_status, topic_type, topic_vote, topic_icon, topic_expire, topic_color, topic_title_e, topic_tree_width) VALUES ('Błędy po przeniesieniu forum2', 2, 1202421372, 1, 0, 0, 0, 0, 0, '', '', 0)

Line : 331
File : functions_post.php

możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/phpBB2/

Rozwiązanie:
Robisz zapytanie do bazy:
Kod:
ALTER TABLE `phpbb_topics` CHANGE `topic_id` `topic_id` MEDIUMINT( 8 ) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT

Kod:
ALTER TABLE `phpbb_posts` CHANGE `post_id` `post_id` MEDIUMINT( 8 ) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT

-------------------------------------

- przy probie edytowania posta pojawia się:

Kod:
Error insert in post history table

DEBUG MODE

INSERT INTO phpbb_posts_text_history (th_post_id, th_post_text, th_user_id, th_time) VALUES (12414, 'Jeśli na forum nie będzie więcej niż 10 osób naraz (nie udało mi się choć próbowałem) udało się 5-6 osób maks na raz, to raczej błędów nie będzie tego typu. Bo serwer chodzi dobrze, ale jak ma nie chodzić jak ludu brak?', 2, 1202393329)

Line : 1160
File : posting.php

Rozwiązanie:

Szukasz phpbb_posts_text_history -> zmieniasz th_id na auto_increment

-------------------------------------------------------

-podczas gdy wchodze do Panelu Amina wywala mi taki błąd:

Kod:
Could not insert data into logs table

DEBUG MODE

INSERT INTO phpbb_logs (mode, topic_id, user_id, username, user_ip, time) VALUES ('admin', '0', '2', 'tymek', '54bab1ed', '1202194469')

Line : 72
File : functions_log.php

Rozwiązanie:
Wykonaj zapytanie do bazy:
Kod:
ALTER TABLE `phpbb_logs` CHANGE `id_log` `id_log` MEDIUMINT( 10 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT

------------------------------------------------------------

- pisanie w ShoutBox, wywala błąd

Kod:
Could not insert shoutbox message
DEBUG MODE
INSERT INTO phpbb_shoutbox VALUES(0, 2, 'aa', '1202235738')
Line : 124
File : shoutbox_view.php

Rozwiązanie:
Szukasz phpbb_shoutbox -> id zmieniasz na auto_increment

[ Dodano: 08-02-2008, 17:00 ]
Mam nadzieje ze się przyda ;)

Gadatliwa Kasia 

joli
Yollien +Styler

Wysłany: 09-02-2008, 18:18   

1. całosc jest opisana w FAQ, w temacie o przenoszeniu forum - http://www.przemo.org/php...pic.php?t=30441
Widmo napisał/a:
11. Edytujesz zrzut bazy danych, szukasz w danych tablei phpbb_config adresu starego serwera i zmieniasz na nowy adres lub wykonaj zapytania:
Kod:
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'server_name' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '/ŚCIEŻKA DO FORUM/' WHERE `config_name` = 'script_path' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'cookie_domain' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'NAZWA COOKIE' WHERE `config_name` = 'cookie_name' LIMIT 1;

Możesz użyć też w tym celu DumpLoadera. Otwierasz http://TWOJEFORUM/dbloader/dbloader.php przechodzisz do "Konfiguruj forum" i ustawiasz poprawne wartości.

2. Aby nie miec problemow z auto_incremet wystarczy prawidlowo, wedlug opisu, wykonac kopie bazy danych, opisane to jest w FAQ, "kopia bazy SQL w phpMyAdminie" http://www.przemo.org/php...opic.php?t=8583
Kopia wykonana przez forum zawiera te wpisy. Nie wiem, dlaczego tego nie czytałes

tymek

Wysłany: 11-02-2008, 13:09   

@joli, czytałem włąsnie ten poradnik + jeszcze ten:
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=30441

i kopie bazy robiłem 2x (bo dwa razy przenosiłem forum- pierwszy raz wszystko było na TEST) i robiłem to phpmyadminem i wg w/w poradnikow a i tak dwa razy miałem ten samproblem z auto_incremet

[ Dodano: 15-02-2008, 13:44 ]
mam problem.. tego błedunie potrawfie naprawic ;<

Jak to naprawić ? Przy probie zrobienia ankiety wykakuje mi takie cos:

Cytat:
Could not obtain vote data results for this topic

DEBUG MODE

SELECT vote_option_id, vote_result FROM phpbb_vote_results WHERE vote_id = ORDER BY vote_option_id ASC

Line : 582
File : functions_post.php

infomaster

Wysłany: 01-03-2008, 17:38   

a ja mam takie pytanie, gdzie szukac np. phpbb_shoutbox i te inne??

pytam bo robie to pierwszy raz i nie mam pojęcia jak...

potter125

Wysłany: 01-03-2008, 17:48   

MrJoystick napisał/a:
a ja mam takie pytanie, gdzie szukac np. phpbb_shoutbox i te inne??

W bazie danych . Kuknij do Faq , tam masz to bardzo przejrzyście opisane !

infomaster

Wysłany: 01-03-2008, 20:14   

tymek napisał/a:
Szukasz phpbb_shoutbox -> id zmieniasz na auto_increment

otwieram w phpbb_shoutbox pole id, klikam edytuj i mam takie pola:
Pole, TypDokumentacja, Długość/Wartości*1, Metoda porównywania napisów, Atrybuty, Null, Domyślnie2, Dodatkowo, komentarze

w którym to zamienic na auto_increment

pomóżcie.

joli
Yollien +Styler

Wysłany: 01-03-2008, 22:58   

Popatrz sam, gdzie sie da. A da sie tylko w "dodatkowo"

breaker

Wysłany: 03-03-2008, 22:45   

witam, na poczatku nie mialem polskich znakow potem jakos je przywrocilem ale teraz gdy wchodze na swoje forum (mam na webd) to i klikam zaloguj to przenosi mnie do forum na cba.pl (ktore zreszta ktos haknol cba ma jakie problemy) jak mozna to rozwiazac?

robilem to co pisales z dumpliaderem i nie pomoglo ;/

Leone

Wysłany: 04-03-2008, 12:02   

Zacznijmy od tego, żę adres który masz podany w profilu prowadzi do nieistniejącej strony. Popraw go.

Gadatliwa Kasia 

tymek

Wysłany: 20-03-2008, 12:04   

@MrJoystick,
przeciez napisałem w pierwszym poście wszystko ;> czytaj uwaznie ;]

Cytat:
Rozwiąznie: jak z niego korzystać?
Jesli masz wykonać zapytanie, wchodzisz do phpmyadmina klikasz na danąbazę danych (np. 123_forum), potem u góry masz zakłądki, klikasz na SQL i pojawia sie pole tekstowe do ktorego wklejasz zapytanie i naciskasz wykonaj.

Zmiana reczna:
szukasz danej tabeli (w kolumnie po lewej, np. phpbb_groups), klikasz na nią, szukasz tego co podałem ( w głownym oknie np. group_id), potem klikasz na mały ołóweczek przy danej pozycji, w nowym okienku ktre sie otworzy szukasz pola "Dodatkowo" i tam ustawiasz to co trzeba (np. auto_increment)

@Wołodia,
Cytat:
robilem to co pisales z dumpliaderem i nie pomoglo ;/

hmm robiłes ale czy zrobiłes ?? czy zmieniło Ci wszystkie dane w dbloader? zapisałes je? Czy jak wchodzisz w niego ponownie to czy nie przywrociły się ponownie stare dane ;> (nowa domena, katalog forum itp.)

Odpowiedz do tematu