Problem z usuniętą tabelą w MYSQL |
Autor |
Wiadomość |
XONIC
|
Wysłany: 24-01-2008, 20:47 Problem z usuniętą tabelą w MYSQL
|
|
|
Witam
przez przypadek usunąłem tabelę: phpbb_topics
Jak ją powrócić? I czy wszystkie tematy się skasowały? |
Ostatnio zmieniony przez XONIC 25-01-2008, 16:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 24-01-2008, 20:59
|
|
|
Skasowały sie i owszem. Czyli, generalnie, takze i posty, bo bez tematów sie nie wyswietla.
Szukaj backapu |
|
|
|
 |
XONIC
|
Wysłany: 24-01-2008, 21:02
|
|
|
Nom ok... Dzięki
Ale chyba zanim włącze backup to muszę przywrócić tabelę? |
|
 |
GradCP
|
Wysłany: 24-01-2008, 21:04
|
|
|
Prawidłowa kopia zawiera tabele proszę pana. Możesz też z tej kopii wyciągnąć usuniętą tabelę i wrzucić jako zapytanie - mniej roboty.
ALE jak powiedziała Joli - postom się dostanie przez to. Na twoim miejscu usunąłbym tabelę z postami i wgrał przez zapytanie, tą która jest w kopii zapasowej - wtedy będzie pewność, że tematy i posty pasują - ani za dużo, ani za mało. |
|
|
|
 |
XONIC
|
Wysłany: 24-01-2008, 21:12
|
|
|
Ehhh a nie da rady poprostu zastąpić bazy?
I jak dostać się do bacupa mam skrypt na serwie do BU |
|
 |
GradCP
|
Wysłany: 24-01-2008, 21:14
|
|
|
Idzie, ale to więcej roboty i trzeba mieć zrzut bazy danych, a jak czytam
Cytat: | I jak dostać się do bacupa | , to szczerze wątpię byś miał taką kopię. Wykonywałeś zrzuty bazy poprzez forum, bądź phpMyAdmin? |
|
|
|
 |
XONIC
|
Wysłany: 24-01-2008, 21:16
|
|
|
Tak przez forum...
W panelu admina był robiony automatycznie |
|
 |
GradCP
|
Wysłany: 24-01-2008, 21:22
|
|
|
Z tymi automatycznymi, to nieraz są kłopoty, ale pomińmy to.
Poszukaj w ważnych tematach na tym forum (F.A.Q) wątek o przywracaniu bazy danych poprzez dbloader.
Dodano:
Masz tutaj: http://www.przemo.org/php...pic.php?t=17648 - poczytaj jak przywrócić bazę wykonaną przez forum i zastosuj się do tego. |
|
|
|
 |
XONIC
|
Wysłany: 24-01-2008, 21:46
|
|
|
No mam spory problem bo jak włączam to db to jest 0% a później od razu 100% i wyskakuje błąd..
nie wiecie czemu?
[ Dodano: 24-01-2008, 22:21 ]
Może muszę najpierw wywalić tamtą bazę a dopiero wgrać backupa ? |
|
 |
GradCP
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:24
|
|
|
Nim podejmiesz jakiekolwiek działanie z usuwaniem - przeczytaj co o taki sprawach napisano na forum, a jest wątek z problemem, który wymieniłeś wyżej (0-100%). |
|
|
|
 |
XONIC
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:29
|
|
|
A ten wątek jest w FAQ?
czy to jakaś podjęta dyskusja w innym temacie?
GradCP czy miał byś czas zagadać na gg? Oczywiście odpłatnie (nie chcę niczego jeszcze bardziej zepsuć) |
|
 |
GradCP
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:40
|
|
|
Wątek odnośnie problemów z DBloaderem jest w FAQ.
Jest też inna metoda, jeśli DBloader wywala błąd:
Cytat: |
Przy pomocy phpMyAdmina (kopia została wykonana przy użyciu wbudowanej w forum "Kopii zapasowej") (opis w oparciu o phpMyAdmin 2.8.x i 2.9.x)
WARUNEK konieczny do prawidłowego odtworzenia polskich znaków: • W starej bazie, w widoku struktury tabel widoczny był napis: "Metoda porównywania napisów" i wartość: "latin1_swedish_ci"
* Wybieramy w phpMyAdminie naszą bazę.
* Na górze w ramce po prawej stronie wybieramy Import (interesuje nas na stronie tylko ramka: "Plik do importu")
* Klikamy "Przeglądaj" i wskazujemy nasz plik z kopią
* Najważniejsze: z rozwijanej listy: "Zestaw znaków dla pliku" wybieramy ISO-8859-1
* Przypomnę, że nie ruszamy zawartości pozostałych ramek - mają one zostać domyślne
* Klikamy "Wykonaj"
UWAGA: jeśli otworzy Ci się biała strona, to oznacza iż plik z bazą jest za duży. Co zrobić w takim wypadku opisuje inny temat w FAQ.
|
Cytat: | GradCP czy miał byś czas zagadać na gg? Oczywiście odpłatnie (nie chcę niczego jeszcze bardziej zepsuć) |
Niestety nie, z uwagi iż w tej chwili wykonuję trzy czynności naraz.
Jeśli twierdzisz, że nie dasz sobie z tym rady, to stwórz wątek w kategorii 'Zlecenia'. |
|
|
|
 |
XONIC
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:43
|
|
|
Nom dzięki ale przez PA nie da rady ponieważ baza ma 11MB a limit to chyba 3mb
Może usunąć tamtą bazę i wgrać backupa przez db? |
|
 |
GradCP
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:49
|
|
|
Ech, najłatwiej będzie tak jak Ci mówiłem - z kopii wyciągnąć tabele brakujące i wrzucić przez zapytanie do bazy.
A jeśli jest spora różnica czasowa pomiędzy stworzeniem kopii, a tym co było, to wykasować też tabele z postami i wrzucić finalnie i tabele z postami z kopii i tabele z tematami z kopii.
Jest też trzecia opcja - podzielić kopię na kawałki i wtedy wrzucić - instrukcja była gdzieś na forum. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
XONIC
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:53
|
|
|
No ok podoba mi się to żeby wrzucić tą jedną tabelkę
Ale jakie zapytanie wykonać? i jak wytyczyć z bazy tą akurat tabelkę?
jest ona cała spakowana w baza.sql.gz |
|
 |
|