phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z usuniętą tabelą w MYSQL
Autor Wiadomość
XONIC

Wysłany: 24-01-2008, 20:47   Problem z usuniętą tabelą w MYSQL

Witam

przez przypadek usunąłem tabelę: phpbb_topics

Jak ją powrócić? I czy wszystkie tematy się skasowały? :shock:
Ostatnio zmieniony przez XONIC 25-01-2008, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

Gadatliwa Kasia 

joli
Yollien +Styler

Wysłany: 24-01-2008, 20:59   

Skasowały sie i owszem. Czyli, generalnie, takze i posty, bo bez tematów sie nie wyswietla.

Szukaj backapu

XONIC

Wysłany: 24-01-2008, 21:02   

Nom ok... Dzięki

Ale chyba zanim włącze backup to muszę przywrócić tabelę?

GradCP

Wysłany: 24-01-2008, 21:04   

Prawidłowa kopia zawiera tabele proszę pana. Możesz też z tej kopii wyciągnąć usuniętą tabelę i wrzucić jako zapytanie - mniej roboty.

ALE jak powiedziała Joli - postom się dostanie przez to. Na twoim miejscu usunąłbym tabelę z postami i wgrał przez zapytanie, tą która jest w kopii zapasowej - wtedy będzie pewność, że tematy i posty pasują - ani za dużo, ani za mało.

XONIC

Wysłany: 24-01-2008, 21:12   

Ehhh a nie da rady poprostu zastąpić bazy?

I jak dostać się do bacupa mam skrypt na serwie do BU

GradCP

Wysłany: 24-01-2008, 21:14   

Idzie, ale to więcej roboty i trzeba mieć zrzut bazy danych, a jak czytam
Cytat:
I jak dostać się do bacupa
, to szczerze wątpię byś miał taką kopię. Wykonywałeś zrzuty bazy poprzez forum, bądź phpMyAdmin?

XONIC

Wysłany: 24-01-2008, 21:16   

Tak przez forum...

W panelu admina był robiony automatycznie

GradCP

Wysłany: 24-01-2008, 21:22   

Z tymi automatycznymi, to nieraz są kłopoty, ale pomińmy to.

Poszukaj w ważnych tematach na tym forum (F.A.Q) wątek o przywracaniu bazy danych poprzez dbloader.

Dodano:

Masz tutaj: http://www.przemo.org/php...pic.php?t=17648 - poczytaj jak przywrócić bazę wykonaną przez forum i zastosuj się do tego.

XONIC

Wysłany: 24-01-2008, 21:46   

No mam spory problem bo jak włączam to db to jest 0% a później od razu 100% i wyskakuje błąd..

nie wiecie czemu?

[ Dodano: 24-01-2008, 22:21 ]
Może muszę najpierw wywalić tamtą bazę a dopiero wgrać backupa ?

GradCP

Wysłany: 24-01-2008, 22:24   

Nim podejmiesz jakiekolwiek działanie z usuwaniem - przeczytaj co o taki sprawach napisano na forum, a jest wątek z problemem, który wymieniłeś wyżej (0-100%).

XONIC

Wysłany: 24-01-2008, 22:29   

A ten wątek jest w FAQ?

czy to jakaś podjęta dyskusja w innym temacie?

GradCP czy miał byś czas zagadać na gg? Oczywiście odpłatnie (nie chcę niczego jeszcze bardziej zepsuć)

GradCP

Wysłany: 24-01-2008, 22:40   

Wątek odnośnie problemów z DBloaderem jest w FAQ.
Jest też inna metoda, jeśli DBloader wywala błąd:

Cytat:

Przy pomocy phpMyAdmina (kopia została wykonana przy użyciu wbudowanej w forum "Kopii zapasowej") (opis w oparciu o phpMyAdmin 2.8.x i 2.9.x)
WARUNEK konieczny do prawidłowego odtworzenia polskich znaków: • W starej bazie, w widoku struktury tabel widoczny był napis: "Metoda porównywania napisów" i wartość: "latin1_swedish_ci"
* Wybieramy w phpMyAdminie naszą bazę.
* Na górze w ramce po prawej stronie wybieramy Import (interesuje nas na stronie tylko ramka: "Plik do importu")
* Klikamy "Przeglądaj" i wskazujemy nasz plik z kopią
* Najważniejsze: z rozwijanej listy: "Zestaw znaków dla pliku" wybieramy ISO-8859-1
* Przypomnę, że nie ruszamy zawartości pozostałych ramek - mają one zostać domyślne
* Klikamy "Wykonaj"
UWAGA: jeśli otworzy Ci się biała strona, to oznacza iż plik z bazą jest za duży. Co zrobić w takim wypadku opisuje inny temat w FAQ.

Cytat:
GradCP czy miał byś czas zagadać na gg? Oczywiście odpłatnie (nie chcę niczego jeszcze bardziej zepsuć)

Niestety nie, z uwagi iż w tej chwili wykonuję trzy czynności naraz.
Jeśli twierdzisz, że nie dasz sobie z tym rady, to stwórz wątek w kategorii 'Zlecenia'.

XONIC

Wysłany: 24-01-2008, 22:43   

Nom dzięki ale przez PA nie da rady ponieważ baza ma 11MB a limit to chyba 3mb :(

Może usunąć tamtą bazę i wgrać backupa przez db?

GradCP

Wysłany: 24-01-2008, 22:49   

Ech, najłatwiej będzie tak jak Ci mówiłem - z kopii wyciągnąć tabele brakujące i wrzucić przez zapytanie do bazy.

A jeśli jest spora różnica czasowa pomiędzy stworzeniem kopii, a tym co było, to wykasować też tabele z postami i wrzucić finalnie i tabele z postami z kopii i tabele z tematami z kopii.

Jest też trzecia opcja - podzielić kopię na kawałki i wtedy wrzucić - instrukcja była gdzieś na forum.

Gadatliwa Kasia 

XONIC

Wysłany: 24-01-2008, 22:53   

No ok podoba mi się to żeby wrzucić tą jedną tabelkę

Ale jakie zapytanie wykonać? i jak wytyczyć z bazy tą akurat tabelkę?

jest ona cała spakowana w baza.sql.gz

Odpowiedz do tematu