Usuwanie zbędnych rekordów / wpisów |
Autor |
Wiadomość |
JarekMk
|
Wysłany: 06-01-2008, 20:44 Usuwanie zbędnych rekordów / wpisów
|
|
|
Cześć,
Jak usunąć z bazy te głupoty w stylu: [/img:1bde4e9956] ? Najgorsze jest to że ten numerek chyba przyjmuje wartość losowa... To samo jest przy code... Da sie jakoś zastąpić te znaki jakimiś uniwersalnymi aby za 1 zamachem to pokasować? np. [/img:???????] ?
pzdr! |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
chelloPL

|
Wysłany: 06-01-2008, 22:00
|
|
|
JarekMk, a czemu chcesz to kasować? Jest to niezbędne do prawidłowego wyświetlania postów na forum.
Jak je skasujesz, to przestaną Ci się prawidłowo posty wyświetlać i tyle. |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
 |
JarekMk
|
Wysłany: 06-01-2008, 22:09
|
|
|
Cytat: | JarekMk, a czemu chcesz to kasować? Jest to niezbędne do prawidłowego wyświetlania postów na forum.
Jak je skasujesz, to przestaną Ci się prawidłowo posty wyświetlać i tyle. |
Będą prawidłowo tyle że bez code czy coś Poza tym staram się odzyskać tą baze tylko po to aby prze konwertować ja na inny skrypt niż phpBB
Mam nadzieję że nie zostanę za to wyklęty... |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 06-01-2008, 23:18
|
|
|
JarekMk napisał/a: | Mam nadzieję że nie zostanę za to wyklęty... |
Ależ skąd... Idź precz szatanie!
A na poważnie, to trzeba było tak od razu napisać.
Jedyny sposób jaki znam na szybkie usunięcie tego to są wyrażenia regularne.
Znajdź jakiś edytor, który je obsługuje, a następnie znajdź:
Kod: | \[/img:[a-z0-9]{10}\] |
zamień na:
PS: jeśli nie znajdzie Ci Kod: | \[/img:[a-z0-9]{10}\] |
to poszukaj:
Wszystko zależy od typu wyrażeń regularnych (pcre, perl, ...) obsługiwanych przez edytor. |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
|
|
|
 |
JarekMk
|
Wysłany: 09-01-2008, 00:06
|
|
|
Ani Notepad ++ ani Kate nic nie znajdują... |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 09-01-2008, 23:26
|
|
|
O... miło widzieć ikonkę linuxa obok identyfikacji przeglądarki
To problem jest zdecydowanie mniejszy.
Wpisz polecenie (zakładam, że plik z bazą SQL nazywa się plik.sql):
Kod: | sed -r 's#\[/img:[a-z0-9]{10}\]#\[/img\]#g' plik.sql >nowy_plik.sql |
|
|
|
|
 |
JarekMk
|
Wysłany: 10-01-2008, 11:49
|
|
|
chelloPL napisał/a: | sed -r 's#\[/img:[a-z0-9]{10}\]#\[/img\]#g' plik.sql >nowy_plik.sql |
Widze żę faktycznie usuwa Może uda mi sie wyszyścić wszystko. Chociaż po wpisaniu quote zczyściło mi bazę do 3 MB niewiedząc czemu
Gorsze jest to że kasuje mi kodowanie... POlksie znaki zamiania na ? ?
Jak sprawdzić jakie kodowanie w ogóle ma ta baza?
chelloPL napisał/a: | O... miło widzieć ikonkę linuxa obok identyfikacji przeglądarki |
Wiadomo |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 10-01-2008, 16:57
|
|
|
JarekMk napisał/a: | Gorsze jest to że kasuje mi kodowanie... POlksie znaki zamiania na ? ? |
Gwarantuję Ci, że sed nie zmienia kodowania pliku. Tak jak zapisałeś plik, takim go masz.
JarekMk napisał/a: | Jak sprawdzić jakie kodowanie w ogóle ma ta baza? |
Takie jak administrator serwera ustawił. Kodowanie można w kilku miejscach ustawić, dlatego nie da się jednoznacznie tego określić.
Część informacji uzyskasz z poziomu phpmyadmina (informacje o stanie serwera). Drugą część uzyskasz z phpinfo (mysql.connect_charset). Trzecie kodowanie możesz mieć w plikach php forum (set names), tak jak niektóre osoby proponowały tutaj: http://www.przemo.org/php...pic.php?t=17648 i co szczerze odradzałem.
Gdzie jeszcze może być wymuszone to nie wiem - na szybko więcej pomysłów nie mam (choć można jeszcze wymuszać w /etc/my.cnf na serwerze do którego nie masz dostępu)
No to teraz szukaj i zgaduj |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
JarekMk
|
Wysłany: 11-01-2008, 17:20
|
|
|
Dobra w jakiś tam sposób sobie poradziłem. Dzięki za pomoc ))
[ Dodano: 13-06-2008, 23:08 ]
Temat powrócił Jak wyszukać te wartości i je usunąć? Jednak podane rady nie pomagają, sad dodatkowo diametralnie zmniejsza bazę... Jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
|