|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: joli 29-06-2009, 19:40 |
[Problem] NIepokojące błędy oraz włamanie |
Autor |
Wiadomość |
Nagus07
|
Wysłany: 24-12-2007, 00:00 [Problem] NIepokojące błędy oraz włamanie
|
|
|
Pisze to z powodu włamania . Nie mogę sobie poradzić.
Pewna osoba pisała mi wcześniej na moim forum iż w każej chwili może nam shakować forum przez chmody. I stało się koleś jakimś cudem wszedł na moje konto (hasło do konta było bardzo długie i z krzaczkami) . Pozmieniał hasła kolegów adminów. Zmeinił na moim kocie hasło oraz email.na koniec ZAMKNĄŁ FORUM. Odzyskaliśmy forum dlatego iż kolega(admin) dał przypomnienie hasła i szybko odblokował forum. Ale jest PROBLEM:
Wchodząc do PA na forum pisze :
≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡
Kod: | Could not insert data into logs table
DEBUG MODE
SQL Error : 1146 Table 'efifabc_baza.phpbb_logs' doesn't exist
INSERT INTO phpbb_logs (mode, topic_id, user_id, username, user_ip, time) VALUES ('admin', '0', '2', '.::Nagus07::.', '531e459c', '1198449931')
Line : 72
File : functions_log.php |
≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡
Drugi problem. Daje na edycję posta, następnie go zapisuje i wyskakuje:
Kod: | Could not insert data into logs table
DEBUG MODE
INSERT INTO phpbb_logs (mode, topic_id, user_id, username, user_ip, time) VALUES ('edit', '9360', '2', '.::Nagus07::.', '531e7cdd', '1198486406')
Line : 61
File : functions_log.php
Je śli nie potrafisz znaleźć rozwiązaniatego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/phpBB2/ |
Kod: | oraz niepokojące : W bazie SQL brak tabel: phpbb_logs |
[b]Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tych błędów |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
kAzek29
|
Wysłany: 24-12-2007, 20:33
|
|
|
Wygląda na to ze sprawca włamania w celu zatarcia śladów skasował ci tabelę w której zapisywane są logi. Z poziomu phpMyAdmin wykonaj polecenie:
Kod: | CREATE TABLE `phpbb_logs` (
`id_log` mediumint(10) NOT NULL auto_increment,
`mode` varchar(50) default '',
`topic_id` mediumint(10) default '0',
`user_id` mediumint(8) default '0',
`username` varchar(25) default '',
`user_ip` char(8) NOT NULL default '0',
`time` int(11) default '0',
PRIMARY KEY (`id_log`)
); | i to powinno się naprawić (to polecenie tworzy nową tabelę). Jednak w przypadku włamań powinno się postępować inaczej ponieważ nigdy nie wiadomo co jeszcze zostało zmienione podczas włamania (mogły np. na serwer zostać wgrane spreparowane pliki php umożliwiające ponowne włamanie w bardzo prosty sposób) Co powinno się zrobić po włamaniu masz opisane tutaj |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!