|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Otwarty przez: arcy 11-11-2007, 12:48 |
import przez dbloadera? |
Autor |
Wiadomość |
maat
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:03 import przez dbloadera?
|
|
|
witam
wpadlem na pomysl przeniesienia swojego forum. jak sie zaczelo to trzeba skonczyc, ale ja skonczyc nie potrafie. problem oczywiscie przy bazach danych
wpadlem na (genialny) pomysl przeniesienia bazy za pomoca dbloadera
mianowicie zrobilem przez pa backub bazy na starym serwerze i wgralem go do katalogu db/db_backup na nowym serwerze (przemo zainstalowane, prefixy w bazie identyczne jak przy okazji starego serwera)
problem pojawia sie gdy wchodze w polecenie "wczytaj baze danych" w dbloaderze (ip w dbloader/dbloader.php zmienilem zgodnie z instrukcja, ktora namietnie mi sie wyswietlala ). otoz forum "nie znajduje" tego backupu...
pytania moje sa takie:
czy import bazy danych w sposob, ktory mi przyszedl do glowy jest wogole wykonalny?
jezeli tak, to dlaczego nie widze backupu na na nowiutkim, swiezutkim, pachnacym i pustym forum? |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
arcy
|
|
|
|
|
Gilu
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:05 Re: import przez dbloadera?
|
|
|
maat napisał/a: | wgralem go do katalogu db/db_backup |
Nie wyświetla Ci się, bo powinieneś wrzucić do głównego katalogu forum, np. public_html, nie wsadzaj do żadnego folderu.
Edit:
arcy najszybszy. |
|
|
|
|
arcy
|
|
|
|
|
maat
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:14
|
|
|
dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
maat
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:53
|
|
|
no wiec, po pierwsze, to dziekuje arcy'emu za otwarcie tematu
po drugie - dbloader wciaz nie wykrywa backupu, mimo, ze lezy sobie spokojnie w folderze z tym skryptem...
edit:
nie zdazylem napisac pytania a arcy odpowiedzial xD
ok, sprobuje
i bede pamietal na przyszlosc xD |
Ostatnio zmieniony przez maat 11-11-2007, 12:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
arcy
|
|
|
|
|
maat
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:57
|
|
|
no wiec po wgraniu do katalogu glownego skrypt wciaz nie wykrywa backupu
zadam jeszcze pytanie, ktore zadac powinienem byl wczesniej czy do katalogu dbloader/glownego forum mam wgrywac caly ten spakowany plik, jak go forum "zbackupowalo" czy tylko ten plik .sql ze srodeczka?... |
|
|
|
|
arcy
|
|
|
|
|
maat
|
Wysłany: 11-11-2007, 13:05
|
|
|
uhm... faktycznie. przepraszam za zamieszanie
zaraz zobacze czy w dbloaderze dziala |
|
|
|
|
pecador
|
Wysłany: 11-11-2007, 16:56
|
|
|
tak w kwestii wyjaśnień:
dbloader powinien czytać plik umieszczony zarówno w katalogu z nim, jak i w głównym katalogu forum.
dbloader czyta zarówno czyste pliki sql, jak i spakowany najpopularniejszą metodą gz.
z tym, że czasem potrafi się wywalić przy spakowanym, więc najlepiej wgrywać rozpakowany plik sql.
dbloader ma często problemy z wgraniem bazy - szczególnie jeśli w kopii są długie posty, wtedy zaleca się wgrać bazę przy pomocy phpmyadmina.
jednak zawsze warto najpierw spróbować przy pomocy dbl - w 90% przypadków wgrywa bazę z poprawnym kodowaniem, co korzystając z phpmyadmina czasem ciężko uzyskać.
arcy napisał/a: | moderatorzy nie gryzą |
hmm.. patrząc na mój podpis pod nickiem można dojść do innych wniosków |
|
|
|
|
maat
|
Wysłany: 11-11-2007, 20:49
|
|
|
no obawiam sie, ze bede musial baze wczytywac przez phpmyadmina
rozumiem, ze nie bede mogl wgrac kopii utworzonej przez forum, tylko utworzyc nowa, przez phpmyadmina? czy tak? |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
pecador
|
Wysłany: 12-11-2007, 00:05
|
|
|
będziesz mógł wgrać tą kopię, którą masz. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!