|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: joli 14-10-2007, 14:24 |
[Problem] Grupy |
Autor |
Wiadomość |
pierzu
|
Wysłany: 14-10-2007, 11:07 [Problem] Grupy
|
|
|
Gdzie w bazie danych sa informacje ktorzy uzytkownicy naleza do jakiejs grupy?
Interesuje mnie wyciagniecie wszystkich userow nalezacych do grupy o id 3. |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Mich@ł
|
Wysłany: 14-10-2007, 11:21
|
|
|
Kod: | SELECT * FROM `phpbb_user_group` WHERE `group_id`="3"; |
wykonaj to zapytanie |
_________________ ==> Mich@ł <== |
|
|
|
|
kAzek29
|
Wysłany: 14-10-2007, 11:33
|
|
|
Lepiej Kod: | SELECT u.* FROM `phpbb_user_group` AS g INNER JOIN `phpbb_users` AS u ON g.user_id=u.user_id WHERE `group_id`="3"; | będziesz miał dane użytkowników należących do tej grupy (min nazwę) a nie tylko user_id |
|
|
|
|
pierzu
|
Wysłany: 14-10-2007, 14:12
|
|
|
i po AS u ON moge podawac pola jakie chce wyciagnac?
ok, a jak moge pozniej wyciagnac te dane?
to bedzie tablica wielowymiarowa? |
|
|
|
|
kAzek29
|
Wysłany: 14-10-2007, 15:29
|
|
|
Nie wiem co dokładnie chcesz zrobić, dlatego poddałem jak ma wyglądać zapytanie MySQL które zwróci wszystkie informacje o użytkownikach z grupy której ID jest równe 3.
Jak nie chcesz pobierać wszystkich pól z tabeli phpbb_users to po SELECT wypisujesz które pola chcesz pobrać np: Kod: | SELECT u.user_id, u.username FROM `phpbb_user_group` AS g INNER JOIN `phpbb_users` AS u ON g.user_id=u.user_id WHERE `group_id`="3"; | Napisz dokładniej co chcesz zrobić. |
|
|
|
|
pierzu
|
Wysłany: 14-10-2007, 16:10
|
|
|
nie chce wyciagac wszystkich pol, chce tylko kilka dodanych przeze mnie, powiedzmy ze wyciagne kilka pol dla wszystkich uzytkownikow z danej grupy ale jak do tych danych sie dobrac?
jakbym pobieral tylko id uzytkownikow z grupy to zapewne bylaby zwrocona tablica z owymi indeksami, a jesli wyciagam dodatkowo kilka pol to co - tablica wielowymiarowa? |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Knofel
|
Wysłany: 14-10-2007, 17:13
|
|
|
Polecam przeczytanie jakiegoś tutoriala PHP i MySQL a wszystko stanie się o wiele prostsze |
_________________ Reklamuje swoje forum |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!