Przesunięty przez: joli 22-01-2009, 19:06 |
[OffTopic] Instalator modułów... |
Autor |
Wiadomość |
Lupinek
|
Wysłany: 17-05-2007, 11:25 [OffTopic] Instalator modułów...
|
|
|
Wiem, że ten temat był poruszany wielokrotnie (a`propos easyMod'a), ale nadal mnie męczy.
Czy w najnowsze wersji phpBB by Przemo (3.0) nie mógłby się znaleźć instalator modów?
I od tej pory, wszystkie mody do phpBB by Przemo musiałby być kompatybilne właśnie z tym instalatorem.
Myślę, że da się to zrobić. Pliki modów wrzucałoby się do odpowiedniego katalogu, a potem w PA tylko instalowało. |
_________________ (...) |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Doom
|
Wysłany: 17-05-2007, 16:07
|
|
|
Popieram, byłoby to bardzo przydatne. |
_________________ Przyjmuję zlecenia wykonania kompletów rang. Zainteresowanych proszę o kontakt poprzez PW. UWAGA: Tylko profesjonalne zlecenia, żadnych darmowych przysług! |
|
|
|
|
Knofel
|
Wysłany: 17-05-2007, 18:16
|
|
|
Mam na swoim dysku cos takiego.
Tylko jest jednen problem, czasem zdaża się że style maja nieco pozmieniane niektóre linijki, więc nie będzie możliwości dopasowania tego do kazdego stylu. |
_________________ Reklamuje swoje forum |
|
|
|
|
Lupinek
|
Wysłany: 17-05-2007, 22:41
|
|
|
Knofel napisał/a: | Mam na swoim dysku coś takiego. |
A jak się to 'coś' nazywa?
Knofel napisał/a: | czasem zdaża się że style maja nieco pozmieniane niektóre linijki, więc nie będzie możliwości dopasowania tego do kazdego stylu. |
Ja nie mówię o instalatorze skórek, ale modów. |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 17-05-2007, 22:45
|
|
|
Ale niektóre mody zawieraja takze zmiany w stylu, nie tylko w php. Style czesto róznia sie budowa. |
|
|
|
|
Lupinek
|
Wysłany: 18-05-2007, 00:03 Re: Instalator modułów...
|
|
|
Lupinek napisał/a: | wszystkie mody do phpBB by Przemo musiałby być kompatybilne właśnie z tym instalatorem. |
To samo tyczy się skórek. Wymagałoby przestrzegania pewnych reguł od twórców themes'ów. |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 18-05-2007, 00:05
|
|
|
Czyli wszystkie style byłyby takie same? Troche to durne jest, bo nikt nie przewidzi, co moze w jakims nowym modzie byc wykorzystywane. I w ten sposob skorki wygladałyby, poza kolorami, identycznie. Juz ja sobie to wyobrazam
[ Dodano: 18-05-2007, 01:07 ]
Poza tym nie bardzo w ogóle widze mozliwosc takiego czegos. Jeden mod, ok, zmienia cos w plikach za nicisnieciem guzika. Drugi szuka w takim zmienionym pliku jakiegos kodu, ale go juz nie ma, bo zmienil go poprzedni mod. I, co dalej? |
|
|
|
|
Knofel
|
Wysłany: 18-05-2007, 15:07
|
|
|
Lupinek napisał/a: | A jak się to 'coś' nazywa? |
Kodowa nazwa PMI = Przemo Mods Installer
joli napisał/a: | Poza tym nie bardzo w ogóle widze mozliwosc takiego czegos. Jeden mod, ok, zmienia cos w plikach za nicisnieciem guzika. Drugi szuka w takim zmienionym pliku jakiegos kodu, ale go juz nie ma, bo zmienil go poprzedni mod. I, co dalej? |
To też jest problem, ale ZAZWYCZAJ zmiena linijke polega na dopisaniu do nick jakiegoś fragmentu więc można przeszukać plik pod kontem określonych wyrazów np. if ( $test == KnofeL ) jeśli w pliku znajduje sie linijka które ma w sobie te wyrazy, to zapewne chodzi o nią. Można by dodatkowo sprecyzować zakres linijek w których ten kod moze sie znajdować np. 1340 - 1780 |
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler
|
Wysłany: 18-05-2007, 16:12
|
|
|
Knofel, tak, ale jesli cos jest zmienione rzeczywiscie i w tym wlasnie fragmencie inny mod ma cos zmienaic, to moze byc zonk.
O stylach, to juz nie ma co wspominac... |
|
|
|
|
Knofel
|
Wysłany: 18-05-2007, 17:25
|
|
|
Tak style są nie do obejścia. A co do:
joli napisał/a: | Knofel, tak, ale jesli cos jest zmienione rzeczywiscie i w tym wlasnie fragmencie inny mod ma cos zmienaic, to moze byc zonk. |
Zonk może być tylko w tedy jeśli danej linijki nie ma wcale, lub została zastąpiona czymś zupełnie innym. Ale w tedy to nawet reczna instalacja nie pomoże, bo skoro czegoś nie ma, to i tak tego nie znajdziemy. |
|
|
|
|
Lupinek
|
Wysłany: 18-05-2007, 17:37
|
|
|
A nie sądzicie, że lepszym wyjściem niż edycja plików przez Installer byłoby dodanie sekcji include w odpowiednich miejscach w plikach? Tak, żeby includowane były w odpowiednie miejsca wszystkie pliki z katalogu mods na przykład.
Da się? |
|
|
|
|
Knofel
|
Wysłany: 18-05-2007, 17:51
|
|
|
Takie cos byłoby jeszcze bardziej problematyczne niż instalator:
- Bardzo często Trzeba coś zmieniać (nie dodawać przed czy po)
- Prawie każda modyfikacja wymaga edycji innego fragmentu kodu (co znaczy że nie można sboie robić includowania gdzie popadnie, tylko trzeba to robić w konkretnym miejscu)
- To nadal nie rozwiazuje problemu styli. |
|
|
|
|
maniek.a
|
Wysłany: 19-05-2007, 13:51
|
|
|
Co do styli to można by było to zrobić że instrukcja do każdego stylu po kolei, a można by to tak zrobić Kod: | #
#-----[ OPEN ]------------------------------------------
#
templates/subSilver/agreement.tpl
#
#-----[ FIND ]------------------------------------------
#
x
#
#-----[ AFTER, ADD ]------------------------------------------
#
y
#
#-----[ OPEN ]------------------------------------------
#
templates/subblack/agreement.tpl
#
#-----[ FIND ]------------------------------------------
#
z
#
#-----[ AFTER, ADD ]------------------------------------------
#
y |
Knofel, Gdzie ty masz tego Przemo Mods Installer ?? |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Knofel
|
Wysłany: 19-05-2007, 16:03
|
|
|
maniek.a napisał/a: | Co do styli to można by było to zrobić że instrukcja do każdego stylu po kolei, a można by to tak zrobić |
Tak i My (twórcy modów) będziemy sciagać każdy styl, przegalądać jak jest zrobiony i pisać dziesiątki instrukcji. Spoko.
maniek.a napisał/a: | Knofel, Gdzie ty masz tego Przemo Mods Installer ?? |
Na swoim dysku, bo to jest wersja bez żadnego interfejsu i tylko Ja wiem jak jej używać |
|
|
|
|
|