|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: lui754 30-04-2009, 14:35 |
[Problem] Parsowanie BBCode z zapytania SQL do bazy danych |
Autor |
Wiadomość |
sub
|
Wysłany: 06-05-2006, 17:58 [Problem] Parsowanie BBCode z zapytania SQL do bazy danych
|
|
|
Kiedyś zakładałem topic o parsowaniu tekstu (np topica z bazy danych phpBB): http://www.przemo.org/php...pic.php?t=25729 (skoro już zamknięty i nie mogę nic dodać to piszę nowy )
Mam jednak problem... zrobiłen takie oto zapytanie:
Kod: | $sql = "SELECT topic_id,topic_title,topic_time,topic_poster FROM ".$pack_forum_prefix."topics WHERE forum_id = '$pack_forum_category' ORDER BY topic_time ASC LIMIT 0,$pack_set_text_limit"; |
zaznacza on ostatnie topicki z danej kategorii
2 zapytanie wewnątrz pętli white tego powyżej:
Kod: | $sql2 = "SELECT username FROM ".$pack_forum_prefix."users WHERE user_id = '".$array['topic_poster']."'"; |
zaznacza ono usera, który postował
i jeszcze jedno wewnątrz pęli pierwszego:
Kod: | $sql3 = "SELECT bbcode_uid,post_text FROM ".$pack_forum_prefix."posts_text WHERE post_subject = '".$array['topic_title']."'"; |
zaznacza tekst do topicku, dodatkowo robię takie coś, aby po części pozbyć się tego kodowania w bbcode:
Kod: | $post_text = str_replace(":$bbcode_coding", '', $post_text); |
zamieniam te kodowanie na nic
I teraz mam taki wynik działania mojego skryptu (chodzi o sam tekst topicku):
Kod: | [URL=http://przemo.org]test[/URL] [b]test[/b] [size=18][shadow=red]test[/shadow][/size] t e s t . . . . . . . n e w s a |
dołączam screen w załączniku
chciałbym przeparsować bbcde ale nie zabardzo wiem jak... mam napisac swój parser, czy wykorzystać ten z phpBB?
Jeżeli ten z phpBB to gdzie on jest?
(oprócz funkcji w pliku includes/bbcode.php, bo dla mnie tam są zbędne funkcje dla mojego skryptu, które m.in. usówają/dodają to kodowanie)
P.S. Jak patrzyłem w viewtopic.php i poprawnie mi chciał przeparsować tekst to wyplówał że nie może dołączyć common.php (bo ścieżka mojego skryptu względem forum jest zupełnie inna, forum: /forum/ , a skrypt: /modules/scripts/script.php, czyli względem forum: ../../forum/. Dlatego, że plik common chce być wywołany z: /modules/scripts/common.php, ale tam go nie ma bo po co )
P.S. 2: Zauważyłem coś: /forum/templates/subSilver/bbcode.tpl , to chyba rozwiązanie mojego problemu, ale jak tego użyć?
question.jpg Parsowanie wiadomo?ci - pozosta?y bbcode :/ |
|
Plik ściągnięto 1025 raz(y) 14,96 KB |
|
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Radek
|
Wysłany: 07-05-2006, 08:38
|
|
|
huh, ten kod Kod: | $post_text = str_replace(":$bbcode_coding", '', $post_text); | zamien na ten:
Kod: |
$post_text = bbcode_first_pass($post_text, $bbcode_coding);
$post_text = bbcode_second_pass($post_text, $bbcode_coding);
|
a tak BTW: z tych 3 zapytan mozna zrobic jedno |
|
|
|
|
sub
|
Wysłany: 10-05-2006, 13:16
|
|
|
Hmmm... no coś zaczyna działać, ale tak jak poprzednim razem (chodzi o temat, który tu kontynuuję), nie chce includować pliku z szablonem
Oto kod skryptu: umieszczam w załączniku żeby nie zaśmiecać topicku.
Wynik działania :
Cytat: | Fatal error: Call to a member function make_filename() on a non-object in ...(blablala)...\www\a\includes\bbcode.php on line 33 |
Dodatkowo powiem, że plik odczytujący te (jakby tam powiedzieć) newsy z danej kategorii leży sobie spokojnie w głównym katalogu forum (czyli tam gdzie viewtopic.php i te inne pliczki główne odpowiedzialne za wyświetlanie), wskazuje na to zmienna w moim kodzie: $pack_forum_patch = ""; (6 linia) w tym przypadku ścieżka do forum jest pusta, gdyż plik już leży w owym folderze.
Z góry dzięki jak ktoś rozwikła mi ten problem (nie no... jestem gotów dać 2x HELPED (ale nie... nie można wg. regulaminu ) )
Dodam, że rezultat powinien być wyświetlony jako zmienna $post_text, potrzeban potem do przeparsowania przez mój parser (widoczny częściowo również w kodzie - załącznik), ale nie zwracajcie na niego uwagi
P.S. dodałem linijkę do kodu (jest widoczna jako 14): Kod: | include($pack_forum_patch . 'includes/template.'.$phpEx); | ale nie dało to większych zmian...
[ Dodano: 10-05-2006, 14:20 ]
RuseK napisał/a: | a tak BTW: z tych 3 zapytan mozna zrobic jedno |
RuseK, jakbyś mógł to zrób, będę wdzięczny (no i helped )
phpBB_news_reader.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 117 raz(y) 2,33 KB |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!