|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: joli 22-01-2009, 19:25 |
Obsługa dwóch lub więcej baz danych |
Autor |
Wiadomość |
Athrandir
|
Wysłany: 02-04-2006, 11:30 Obsługa dwóch lub więcej baz danych
|
|
|
Może moja propozycja wyda się nieco dziwna, ale chciałbym w tym miejscu zasugerować stworzenie moda, który umożliwiałby forum korzystanie z dwóch lub więcej baz danych. Dlaczego? Otóż na niektórych serwerach, które oferują dużą pojemność dyskową, występuje jakieś chore ograniczenie związane z pojemnością bazy danych. Sam posiadam konto na serwerach nazwa.pl - tam ograniczenie bazy wynosi 500 MB, co za jakiś czas (ponieważ moje forum rozwija się naprawdę bardzo dynamicznie) może nie wystarczyć. Jak działałby ta modyfikacja? Załóżmy, że w pliku config.php konfigurowałoby się dostęp do dwóch lub więcej baz danych, natomiast w panelu wybierało, z której aktualnie ma korzystać forum. Tak więc gdyby pojemność pierwszej bazy została wyczerpana, przełączałoby się zapisywanie postów do kolejnej - bo chyba głównie do zapisywania tego typu danych służyłyby pozostałe bazy.
Nie wiem ile dziesiątek plików silnika forum należałoby zmodyfikować, aby taki mod mógł prawidłowo działać, ale wydaje mi się, że byłoby warto. phpBB2 by Przemo zyskałoby wtedy jeszcze większą popularność, a zwłaszcza wśród tych, którzy mają dostęp do niezbyt obszernych baz danych, a ich fora rozwijają się w iście astronomicznym tempie. |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
andy13
|
Wysłany: 02-04-2006, 11:35
|
|
|
to nie jest dobry pomysł, już lepiej przenieść cała bazę na inny serwer |
|
|
|
|
larst
|
Wysłany: 03-04-2006, 19:17
|
|
|
Takie rozwiazanie było by dobre tylko wtedy kiedy można było by określić , z której części forum dane były by zapisywane do danej bazy - w innym przypadku nie ma to sensu, bo by czas generowania witryny strasznie sie wydłózył, a i tam główne ustawienia w calosci powinny być na jednej głównej bazie, ale pomysł uznaje za całkiem ciekawy - choć tródny do zrealizowania. |
_________________ Prawdziwy mędrzec uczy się na własnych błędach, <you> ty też możesz. |
|
|
|
|
Pawlaker
|
Wysłany: 11-04-2006, 20:04
|
|
|
A znacie jakiś dobry serwer oferujący miejsce na baze danych? Znalazłem jakiś FreeSQL ale nie wolno mieć baz z forów. Zna ktoś jakiś? |
|
|
|
|
Crack
|
Wysłany: 13-04-2006, 15:14
|
|
|
Pawlaker
To bez sensu, będą za wolne połączenia.
Athrandir
Powinno pomóc coś takiego:
1. Tworzysz dwie bazy danych i dajesz do nich dostęp temu samemu użytkownikowi
2. Instalujesz forum w jednej bazie (jeśli masz forum, pomiń ten punkt)
3. W includes/constants.php:
Poniżej "// Table names" masz definicję tabel. Dopisz w kolejnej linijce:
baza2 to nazwa drugien bazy. Uwaga - ta kropka za nazwą musi być!
W linii definiującej tabelę którą chcesz przenieść do nowej bazy przed "$table_prefix" należy dopisać "$db2.", np.
Kod: | define('SEARCH_WORD_TABLE', $db2.$table_prefix . 'search_wordlist'); |
Tabelę której wpis tak zmodyfikowałeś musisz przenieść do nowej bazy danych.
Pewności nie mam, ale powinno działać. |
_________________ [ DumpLoader 1.0 ] [ Spider Friendly 1.3.12 Google Sitemaps 1.4 ]
[ Tanuki: recenzje anime | forum ]
|
|
|
|
|
Pawlaker
|
Wysłany: 13-04-2006, 21:43
|
|
|
Crack napisał/a: | Pawlaker
To bez sensu, będą za wolne połączenia. |
Dlaczego? Nie pytam bez potrzeby. Na ovh.org udostepniają na konto 60MB, natomiast baza to tylko 4MB !!
Na ile starczy te 4 mega ?? Szukam jakiegoś serwka obsługującego baze. Przydałoby się tak do 200MB w miarę |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Crack
|
Wysłany: 13-04-2006, 22:23
|
|
|
Jak już to lepiej nowy hosting |
_________________ [ DumpLoader 1.0 ] [ Spider Friendly 1.3.12 Google Sitemaps 1.4 ]
[ Tanuki: recenzje anime | forum ]
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!