|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: joli 27-08-2007, 20:32 |
nie moge usunac sondy z portalu |
Autor |
Wiadomość |
Bolek
![](images/avatars/735995996403f133eea629.jpg)
|
Wysłany: 30-03-2004, 10:39 nie moge usunac sondy z portalu
|
|
|
Witam.
phpBB by przemo 1.8 (update z 1.7)
check files = all files OK
www.franciszkanie.gdansk.pl/wewn ==> testuj testuj
Opis problemu:
Zamiescilem sonde na portalu. Potem troche sie bawilem w "zarzadzaniu forami", tzn. poprzenosilem niektore fora w inne miejsca. Zdaje się, że przenosilem rowniez sondy. I tu pojawil sie problem: na stronie głównej portalu pozostala jedna z sond, ale w zaden sposob nie umiem niż teraz zarzadzac, w zaden sposob do niej dobrac.Nie mozna tez glosowac ani podladac wynikow. Podczas proby glosowania pojawia się informacja:
Cytat: | Tylko mogę głosowa? w ankietach na tym forum |
Tylko tyle. Nic wiecej. Zdanie uciete w polowie.
W zarzadzaniu forami w ogole nie widac tej feralnej sondy.
Wpisalem tytul sondy w wyszukiwarce - wynik:
Cytat: | Nie znaleziono tematów ani postów pasuj?cych do Twoich kryteriów |
Co mogę jeszcze zrobic? |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Przemo
![Administrator](templates/subSilver/images/ranks/rank_group.gif)
![](images/avatars/79546136355fc8ea50c54e.jpg)
|
Wysłany: 30-03-2004, 10:45
|
|
|
Wyglada na skomplikowany problem, dzisiaj chyba nie bede mial czasu, może wieczorem po 22/ Jak możesz to napisz do mnie na gg, bede potrzebowal dostepu do panelu admina i ftp. |
|
|
|
Bolek
![](images/avatars/735995996403f133eea629.jpg)
|
Wysłany: 02-04-2004, 13:54
|
|
|
no i nie doczekalem sie Przema...
Cała pociecha ze przynajmniej jest 4 poprawka!
W ka?ym razie czekajac na Przema udalo mi sie rozwiazac problem. Gdyby sie komus przydarzylo cos podobnego, opisuje co robilem.
1. przede wszystkim staralem sie zaanlizowac problem, dojsc do tego co sie stalo i jak sie to stalo.
Okazalo sie, ze kolega (dalem mu uprawnienia admina) usunal sonde bo chcial ja przeniesc w inne miejsce. Widocznie zrobil to jakos niedobrze, bo wynik byl taki ze w portalu sonda dalej sie wyswietlala choc nie mozna jej bylo edytowac, ani glosowac.
2. zrobilem kopie bazy danych i otworzylem ja w notatniku. Poprzez ctrl+f odszukalem nazwe feralnej sondy a także jedna z opcji wystepujacych w sondzie.
Wielokrotnie przygladałem sie temu (pierwszy raz widzialem takie cos na oczy - nigdy wczesniej nie zajmowalem sie bazami danych, co najwyzej troche htmlu - ale to zupelnie inne bajki).
Doszedlem do wniosku, ze feralna sonda jest gdzies wpisana w jakas tabele i gdyby umiejetnie ja usunac, to mozna by naprawic błąd.
Z tego co wyczytalem w notatniku doszedlem do wniosku, ze moja sonda zapisana jest w tabeli: phppbb_vote_desc
3. wszedlem do phpbbMyAdmin i odnalazlem te tabele. Wybralem opcje: Przegladaj
Pojawil sie spis tytułów sond, jakie mam na moim forum. Miedy innymi znalazlem tam feralna sonda z portalu.
3. Z pewnym dr?eniem (nigdy tego nie robilem wczesniej, ale skoro mialem kopie bazy danych na pulpicie, wiec zaryzykowalem) uzylem polecenia skasuj przy mojej feralnej sondzie.
4. Sprawdzilem efekt w portalu. Sonda znikn?la.
5. Mimo wszystko chcialbym miec sonde (inna) w portalu. Ale to już było proste. W PA -> Fora - Zarządzaj sprawdziłem ID sondy, któr? chciałem umieścić w portalu.
6. Potem ten numer ID wpisałem w odpowiednie pole: "Forum ankiet ID" w Ustawieniac portalu.
7. Ucieszyłem się jak dziecko, bo wszystko gra! Forum działa bez zarzutów, w portalu widnieje sonda.
Wszystkim forumowiczom zmagaj?cym się z klopotami ?ycz? równie wielkiej radości. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!