|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
HTML, obrazki i cachowanie |
Autor |
Wiadomość |
Przemo

|
Wysłany: 17-11-2005, 19:38 HTML, obrazki i cachowanie
|
|
|
Może ktoś to sprawdzić? Ogólnie na stronach jest tak, że zarówno HTML strony jaki i obrazki, pliki javascript, pliki CSS są zapisywane do cachu i po ponownym kliknięciu na link do tej dtrony są pobierane z cachu w związku z czym strona ładuje sie bardzo szybko.
Na forum natomiast jest dodany parametr aby html nie był cachowany, lecz cachowane powinny być obrazki, pliki JS i CSS Z tego co widzę tutaj na moim forum to wydaje mi się, że obrazki się często długo ładują tak jakby były co jakiś czas pobierane niepotrzebnie z serwera.
Mógłby to ktos sprawdzić? Bo jednak jest to bardzo ważna rzecz.
Nie mówię tutaj o odświeżeniu strony bo wtedy wszystko powinno byc pobrane od nowa.
Ewentualnie jesli się okaże, że są co chwile pobierane to możecie to porównać z wersją 1.9 lub z oryginalnym phpBB2 ? |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
chelloPL

|
Wysłany: 17-11-2005, 21:52
|
|
|
Przemo, będąc na stronie głównej (jako zalogowany), wszystkie obrazki są pobierane.
Klikam w link wskazujący na tą samą stronę.
Pobierane są pliki:
http://www.przemo.org/phpBB2/forum/index.php
http://www.przemo.org/php...ages/spacer.gif
http://www.przemo.org/404.php (to jakiś dziwoląg, ale zakładam, że jakiś nieistniejący plik jest)
Pozostałe pliki nie są pobierane z serwera, lecz z cache przeglądarki. Czyli z wyjątkiem 1 gifa, efekt został osiągnięty.
Testowane na: Windows XP + FireFox 1.0.7 |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 17-11-2005, 21:57
|
|
|
Kolejne testy i kolejne przeglądarki:
Opera - tak samo tylko spacer.gif jest pobierany za każdym razem.
IE - j.w.
Wniosek: pod wszystkimi przeglądarkami działa. |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 18-11-2005, 14:19
|
|
|
Kurcze mam obawy ze jednak tak nie jest. Kiedys tutaj na forum jak klikalem w jakas strone to czekalo chwilke po czym otwierala sie strona a teraz co kilka minut po ktoryms kliknieciu widze jak doladowuja sie obrazki. Sprawdźcie jeszcze tak na oko tutaj na forum jak wam się ładują te obrazki |
|
|
|
 |
Crack

|
Wysłany: 18-11-2005, 21:44
|
|
|
U mnie obrazki ładują się z cache'u (FF 1.0.7). Jeśli chcesz zaoszczędzić u siebie na transferze mogę zarzucić skryptem który wymusi np. 8-godzinny cache dla przeglądarki, plików stylów i skryptów bez wysyłania do serwera zapytań o ETag. Skrypt testuję od kilku miesięcy u siebie i nikt nie ma z tym problemów. |
_________________ [ DumpLoader 1.0 ] [ Spider Friendly 1.3.12 Google Sitemaps 1.4 ]
[ Tanuki: recenzje anime | forum ]
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!