phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Edycja grup w pliku
Autor Wiadomość
RiceSilver

Wysłany: 25-01-2015, 14:45   Edycja grup w pliku

Witam. Piszę ten temat z małą prośbą o pomoc :D Nie jestem pewien czy to akuratnie dobry dział, ale najwyżej ktoś przeniesie. Otóż sprawa przedstawia się tak, że nie mogę się nigdzie doszukać info o tym jak, oraz czy w ogóle da się edytować grupy poprzez edycję pliku? Już wyjaśniam o co chodzi. Zamiast usuwania domyślnych grup, chciałbym zmienić ich nazwy oraz ustawić im styl modyfikując pliki forumowe (mówię pliki, bo nie wiem właśnie w którym pliku znajdują się informacje na temat grup) a więc dodać im cień, zmienić czcionkę oraz rozmiar. Wiem, wiem, da się to zrobić prościej usuwając domyślne grupy i po prostu tworząc nowe. Tak właśnie mam zrobione, ale nie zadziała to raczej tak jak ja chcę. Druga sprawa jest taka, że chciałbym dodać (również w pliku) więcej domyślnych grup. Ustawiając im styl na sztywno, nie za pomocą PA. Utrudniam tak sobie dlatego, ponieważ zaplanowałem dla siebie małą modyfikację kosmetyczną :D Mowa tu o obramowaniu (z cieniem) avatara tak jak obecnie:

ale, w tym wypadku aby obramowanie było zależne od posiadanej grupy. A więc: Administrator - obramowanie czerwone, Moderator - zielone, Tester - fioletowe, Użytkownik - szare itp. Dlatego do takiego stanu rzeczy potrzebuję chyba (przynajmniej tak myślę) utworzyć grupy domyślne modyfikując plik, gdzie znajdują się właśnie 3 podstawowe grupy. Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi :D

Jak komuś nie chce się wszystkiego czytać to w skrócie:
Jak utworzyć dodatkowe grupy, ale nie przez PA, a edytując pliki forumowe na sztywno?

Gadatliwa Kasia 

Tommekk80

Wysłany: 26-01-2015, 08:38   

Chodzi ci o cień avatara w kolorze grupy tak? postaram się napisać takie coś.

RiceSilver

Wysłany: 26-01-2015, 21:47   

Tak, o to właśnie chodzi. Myślałem, że sam sobie z tym poradzę, ale w zasadzie padłem już na samym początku, ponieważ nie wiem w którym pliku przechowywane są informacje o grupach :)

Tommekk80

Wysłany: 31-01-2015, 14:27   

Kod:
#
### includes/functions.php:
#

#
### znajdź
#

$style_color = ' style="color:#' . $theme['fontcolor_admin'] . (($style) ? '; ' . $style : '') . '"';

#
### dodaj ZA
#

$kolor_usera = $theme['fontcolor_admin'];

#
### znajdź
#

$style_color = ' style="color:#' . $theme['fontcolor_jradmin'] . (($style) ? '; ' . $style : '') . '"';

#
### dodaj ZA
#

$kolor_usera = $theme['fontcolor_jradmin'];

#
### znajdź
#

$style_color = ' style="color:#' . $theme['fontcolor_mod'] . (($style) ? '; ' . $style : '') . '"';

#
### dodaj ZA
#

$kolor_usera = $theme['fontcolor_mod'];

#
### znajdź
#

$style_color = 'color:#' . $users_color[$group_id];

#
### dodaj ZA
#

$kolor_usera = $users_color[$group_id];

#
### otwórz
#

viewtopic.php

#
### znajdź
#

$username_color = $colored_username[1];

#
### dodaj ZA
#

$poster_color = $colored_username[2];

#
### znajdź
#

$template->assign_block_vars('postrow', array(

#
### dodaj PRZED
#

$poster_color = ($postrow[$i]['user_id'] < 0) ? '#ffffff' : '#'.$poster_color; // ffffff zmieniasz na swój domyślny kolor dla userów usuniętych i gości

#
### znajdź
#

'POSTER_NAME' => (!$show_post && $userdata['user_id'] != $poster_id) ? '' : $poster,

#
### dodaj ZA
#

'POSTER_COLOR' => $poster_color,

Teraz kolor usera to będzie w viewtopic_body.tpl

Kod:
{postrow.POSTER_COLOR}

Czyli chcąc dać cień avkowi musisz dopisać taki styl:

Kod:
style="box-shadow: 0 0 5px 0 {postrow.POSTER_COLOR}";

I takie coś powinno działać, 0 0 5px 0 dałem dla przykładu.

RiceSilver

Wysłany: 06-02-2015, 13:26   

Hmm niestety niezbyt działa. Tzn w zasadzie nie jestem do końca pewien co w tym ostatnim zrobić. W viewtopic_body.tpl gdzie wstawić to poster_color? Oraz z tym stylem, jak to będzie dokładniej wyglądać? Bo niby coś popróbowałem z tym porobić, ale z tego w zasadzie wyszło tyle co nic. Nic się nie zmieniło, ale przynajmniej błędu żadnego nie wywaliło :D

Tommekk80

Wysłany: 06-02-2015, 14:15   

RiceSilver, załącz w takim razie viewtopic_body.tpl. Adres forum jeszcze podaj.

RiceSilver

Wysłany: 06-02-2015, 15:01   

Tommekk80, racja, zapomniałem zmienić adres forum :)
http://web-scripts.esy.es/forum/index.php to adres nowego, a w załączniku pliczek.

viewtopic_body.rar
W rarze z uwagi na brak możliwości wrzucenia pliku z rozszerzeniem tpl :)
Pobierz Plik ściągnięto 508 raz(y) 3,33 KB

Tommekk80

Wysłany: 07-02-2015, 07:31   

Klasę .avek w pliku .css wywal, nie będzie potrzebna. Podmień pliczek i powinieneś sobie już poradzić.

viewtopic_body.rar
Pobierz Plik ściągnięto 485 raz(y) 3,38 KB

RiceSilver

Wysłany: 09-02-2015, 23:16   

OK. Dzięki wielkie za pomoc. Aczkolwiek jednak chyba sobie nie poradziłem ;_; Tak już próbuję próbuję i jak na razie prawie działa. Prawie, ponieważ teraz cień posiadają jedynie goście (i pewnie usunięci, ale tego akuratnie nie próbowałem) zaś całej reszcie zanikł gdzieś w odmętach. Popróbowałem przy obu motywach, zarówno z grupami które tworzyłem przez PA a także z domyślnymi, ale efekt ten sam. Jakieś jeszcze pomysły? :) W załączniku podeślę wszystkie pliki, które były edytowane pod tym względem, może wyłapiesz jakiś błąd (o ile jeszcze Ci się chce przy tym siedzieć :D ) aczkolwiek wydaje mi się, że wszystko powstawiałem dobrze.

pliczki.rar
Pobierz Plik ściągnięto 495 raz(y) 46,46 KB

Tommekk80

Wysłany: 10-02-2015, 07:36   

RiceSilver, wygląda,że wszystko ok, tylko nie wiem czemu u mnie działało a u ciebie nie. Kolor grupy np admina masz dodany normalnie w wyborze koloru czy w stylu grupy?
p.s.
box-shadow z klasy .avek wyrzuć.

Gadatliwa Kasia 

RiceSilver

Wysłany: 10-02-2015, 15:11   

Tommekk80, Kolor grup ustalałem przez wybór koloru + cień grupy ustawiony w stylu. Próbowałem także jak wspomniałem z domyślnymi grupami po prostu ustawiając im tak jak to domyślnie było kolory, ale nadal bez różnicy. Co do box-shadow w klasie - po usunięciu bez zmian. Nawet po wywaleniu całkiem klasy .avek jak wcześniej zalecałeś nie działa tak jak powinno :)

Odpowiedz do tematu