|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: Boltex 18-09-2013, 01:03 |
CSS 3 - nauka |
Autor |
Wiadomość |
Whinter
|
Wysłany: 17-09-2013, 21:51 CSS 3 - nauka
|
|
|
Siemaneczko! Nie wiem, czy to pasuje tutaj, czy bardziej do Hyde Parku.
Potrzebuję jakiegoś poradnika do CSS 3. A właściwie, ogólnie do CSS, ale głównie do CSS 3. Ogarniam jako-tako CSS 2 (bodajże), na tyle by jakąś tam stronę skleić, ale miewam problemy które naprawiam pewnie naokoło i z błędami w kodzie.
Zależy mi na tym, by zacząć nauką rzetelnego tworzenia stron - umiem robić layouty w PSie, a teraz czas na to by je kodować xd (równolegle uczę się podstaw-podstaw javascriptu), tak jak powinno się to robić. HTML 5 swoją drogą muszę ogarnąć (mam paczki materiałów szkoleniowych), a dot. CSS 3 przychodzę właśnie tutaj.
Właściwie mógłbym uczyć się z poradników dla total laików, którzy dopiero dowiadują się czym jest CSS, ale męczy mnie to przechodzenie przez podstawy które znam, a nie lubię omijać jakichś elementów xd
Dlatego mam nadzieję, że będziecie mieli dla mnie "złoty środek", który pozwoli mi opanować "w pełni" obecnie funkcjonujący CSS (3?).
Oczywiście chodzi mi o wszelakie źródła online i za darmo xd Jakieś kursy w PDFach z zajęć (takie jak mam z HTML 5 xd), czy coś... No w każdym razie zdaję się na Was
Z góry ogromne dzięki |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Kedalion
|
|
|
|
|
Boltex
|
|
|
|
|
Tommekk80
|
|
|
|
|
Whinter
|
Wysłany: 18-09-2013, 17:42
|
|
|
To na pewno darmowe?
Świetne Na pewno (s)korzystam, dzięki!
Kedalion napisał/a: | I tutaj jest strona również temu poświęcona, http://css3.pl/ |
Ah, znałem tą stronę, ale jakoś zapomniałem. Tyle, że nie lubię tamtejszego chaosu w lekcjach, ale na pewno coś mi pomoże |
|
|
|
|
Boltex
|
Wysłany: 18-09-2013, 20:52
|
|
|
Whinter, płatne ale mogę Ci podesłać reflinka i będziesz miał wgląd na 48h, potem możesz sobie zrobić kolejne konto z tego samego linku i tak dalej
|
Ostatnio zmieniony przez Tommekk80 19-09-2013, 07:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Whinter
|
Wysłany: 19-09-2013, 15:02
|
|
|
Nie no, aż tak się bawić nie będę xd
Tylko mam pewien problem... A polega on na tym, że nie wiem jak się za te poradniki wziąć. Gdy uczyłem się pierwszy (i jedyny) raz, problemu nie było - nie umiałem nic, więc szedłem po kolei z lekcjami wg pl.html.net. Teraz coś już tam umiem i nie wiem za co się zabrać xd |
|
|
|
|
MQs
|
Wysłany: 19-09-2013, 16:04
|
|
|
Nie wiem czy jest sens uczyć się css na samej teorii, chyba że chcesz być kimś więcej niż coderem front-endu (guru css'a?). Moim zdaniem lepiej próbować coś zrobić - np. skopiować ciekawe rozwiązania z odwiedzanych stron i rozwijać się poprzez podpatrywanie i szukanie lepszych, bardziej zaawansowanych rozwiązań. Oczywiście przy założeniu, że wie się już co można osiągnąć samym css'em.
Za inspirację i uświadomienie sobie możliwości/ograniczeń mogą posłużyć przykłady (snippets) z http://css-tricks.com/
Jeśli chodzi o teorię (zrozumienie czegoś, a nie np. znalezienie nazwy atrybutu) to wg mnie potrzeba dwóch podstawowych rzeczy:
- zasad pozycjonowania elementów - http://www.barelyfitz.com...ss/positioning/
- składni selektorów - bardziej zaawansowane tutaj: http://benhowdle.im/cssselectors/
Z czego dwa powyższe wystarczą (szczególnie pierwszy), żeby zacząć interesować się SASS'em - http://www.youtube.com/wa...CB1F80266E986EA |
Ostatnio zmieniony przez MQs 19-09-2013, 20:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Whinter
|
Wysłany: 19-09-2013, 20:13
|
|
|
MQs napisał/a: | Moim zdaniem lepiej próbować coś zrobić - np. skopiować ciekawe rozwiązania z odwiedzanych stron i rozwijać się poprzez podpatrywanie i szukanie lepszych, bardziej zaawansowanych rozwiązań. Oczywiście przy założeniu, że wie się już co można osiągnąć samym css'em. |
By odgapiać trzeba wiedzieć jak robić takie efekty. Poza tym pisałem wcześniej, że niektóre rzeczy pewnie robię naokoło (a dla mnie to normalny sposób) i naprawiam też pewnie coś inaczej niż się powinno.
To się NA PEWNO przyda, bo właśnie o pozycjonowaniu myślę, gdy mówię, że robię coś naokoło. Ale dałeś ten sam link w obu przypadkach. Tak miało być? |
|
|
|
|
MQs
|
Wysłany: 19-09-2013, 20:30
|
|
|
Heh już poprawiam. Otworzyłem stronkę, ale linka już nie skopiowałem i wkleił się ostatni:)
Whinter napisał/a: | By odgapiać trzeba wiedzieć jak robić takie efekty. |
Ja rozumuję inaczej w tym przypadku - odgapiam, żeby wiedzieć. |
|
|
|
|
Whinter
|
Wysłany: 19-09-2013, 20:57
|
|
|
O, ten drugi to rodzinki i dziedziczenie - coś, czego nie używałem i nie studiowałem xd
MQs napisał/a: | Ja rozumuję inaczej w tym przypadku - odgapiam, żeby wiedzieć. |
I wtedy robi się naokoło xd Np. widzisz gradient - nie wiesz jak go zrobić; nie wiesz nawet, czy to zasługa CSS, czy grafiki. I jak tu czegoś się dowiedzieć xd
#Edit:
Wpadłem na fajny pomysł Zrobię sobie layout w ramach ćwiczeń grafiki (bo nadal się uczę ) który spróbuję zakodować. Czy byłby ktoś kto by mi pomógł poprzez sprawdzenie kodu, który napiszę i powiedzieć co jest nie tak i jak powinno być (i dlaczego )? |
|
|
|
|
MQs
|
Wysłany: 19-09-2013, 22:44
|
|
|
Whinter napisał/a: | I jak tu czegoś się dowiedzieć xd | Kiedyś jak był tylko podgląd źródła to rzeczywiście trzeba było trochę zaparcia, ale teraz kiedy masz sprawdzanie (i edytowanie!) formatowań poszczególnych elementów wybieranych na żywca z menu kontekstowego to często dowiadujesz się więcej niż pytając na forach.
Whinter napisał/a: | Zrobię sobie layout w ramach ćwiczeń | No i pewnie - ważne tylko, żebyś nie klepał tego, co już umiesz, a to co chcesz osiągnąć - najlepsza nauka. |
|
|
|
|
Tommekk80
|
Wysłany: 20-09-2013, 06:36
|
|
|
Whinter napisał/a: | MQs napisał/a:
Ja rozumuję inaczej w tym przypadku - odgapiam, żeby wiedzieć.
I wtedy robi się naokoło xd Np. widzisz gradient - nie wiesz jak go zrobić; nie wiesz nawet, czy to zasługa CSS, czy grafiki. I jak tu czegoś się dowiedzieć xd |
Prawoklik - pokaż obrazek/grafik tła - jak nie ma lub pokaże się plik css, już wiadomo.
Druga sprawa - jest taka opcja w przeglądarce jak 'zbadaj element'. Tam możesz sobie zaznaczyć element i zmieniać w nim atrybuty css. Na firefoxa jest taka rozbudowana wtyczka - firebug - polecam. Nie wiem, czy jest takie coś na chrome.
Żadna stronka ci nie da nic, jak nie będziesz przenosił tego w praktykę. Niekoniecznie na początku musi to być cały layout. To mogą być pojedyncze pliki, pojedyncze divy, paragrafy czy spany. Zmieniasz poszczególne atrybuty wg uznania i oglądasz efekty.
Co do gradientów - http://gradients.glrzad.com/
Reszta - czyli border-radius, box-shadow etc - http://css3generator.com/
MQs napisał/a: | odgapiam, żeby wiedzieć |
Dokładnie - za pomocą firebuga, źródła strony i prawidłowego użycia mózgu można odgapić wszystko. Whinter napisał/a: | Czy byłby ktoś kto by mi pomógł poprzez sprawdzenie kodu, który napiszę i powiedzieć co jest nie tak i jak powinno być (i dlaczego )? |
Ile koderów tyle sposobów zapisywania. Wiele rzeczy jest niezmienna, ale wiele różni koderzy zapisują inaczej. Zaczynając od np zaokrąglenia rogów a kończąc na wyśrodkowaniu ( lub na odwrót ;P ). Ale jak będziesz coś miał to można się przyjrzeć, czemu nie.
MQs napisał/a: | ważne tylko, żebyś nie klepał tego, co już umiesz, a to co chcesz osiągnąć - najlepsza nauka |
Zgadzam się w stu procentach. Chcesz coś nowego - rób to. Nie wiesz jak to zrobić? Czytaj, szukaj, znajdź, próbuj. Inni próbowali różnych rzeczy i teraz jest stronka css-tricks |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
sandrycha [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2014, 13:29
|
|
|
Polecam W3school |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!