Przekierowanie do portalu po wejsciu na strone |
Autor |
Wiadomość |
Przemo
|
Wysłany: 21-03-2005, 14:51 Przekierowanie do portalu po wejsciu na strone
|
|
|
Jezeli chcemy aby po wejsciu na nasza domene, czy tez do katalogu forum kierowalo nas najpierw do portalu musimy stworzyc odpowiedni plik index.html z taka zawartoscia: Kod: | <html>
<head>
<meta http-equiv="Refresh" content="0; url=portal.php">
</head>
</html> |
Jezeli nie zadziala, oznacza to, ze nasz serwer czyta najpierw pliki .php a pozniej html, w takiej sytuacji musimy edytowac dwa pliki na naszym forum: Kod: | /includes/sessions.php
Znajdz:
if ($error)
{
message_die(CRITICAL_ERROR, "Error creating new session", "", __LINE__, __FILE__, $sql);
}
Pod tym dodaj:
$userdata['new'] = true;
Otworz index.php
Znajdz:
init_userprefs($userdata);
Pod tym dodaj:
if ( $userdata['new'] )
{
redirect("portal.$phpEx");
} |
Prosze o informacje na temat dzialania tego drugiego sposobu, nie byl jeszcze dokladnie testowany.
Drugi sposob przenosi do portalu tylko podczas "nowej" wizyty. Jak uruchomimy przegladarke i wpiszemy adres zostaniemy przeniesieni do portalu lecz gdy na wlaczonej przegladarce jeszcze raz wpiszemy adres, wejdziemy na forum.
UWAGA!
Centurion znalazł inny sposób na przekierowanie do portalu po wejściu na forum.
Cytat: | Jest bardziej banalny sposób na sprawienie żeby portal był stroną główną
w index.php po
dodajemy linijkę:
Kod: | if($_SERVER['REQUEST_URI'] == '/') include('portal.php'); |
|
/ xlesiu |
Ostatnio zmieniony przez xlesiu 01-06-2010, 19:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Pasja
|
Wysłany: 21-03-2005, 16:08
|
|
|
Przemo napisał/a: | <html>
<head>
<meta http-equiv="Refresh" content="0; url=portal.php">
</head>
</html> |
Brama nie jest zbyt dobrze tolerowana przez google |
|
|
|
|
nasedo
|
Wysłany: 22-03-2005, 01:52
|
|
|
Cytat: | 2 pliki to razem z index.html !? Wink
|
Przeciez Przemo napisal o dwoch
Przemo napisał/a: | /includes/sessions.php |
Przemo napisał/a: | Otworz index.php |
|
_________________ Wejdź na Najlepsze forum wielotematyczne. Skazzza czeka na Ciebie
Pomoc tylko na forum. Nie pisz do mnie na gg/PW/e-mail chyba, że sam Cię o to poproszę. |
|
|
|
|
-=mrock=-
|
Wysłany: 22-03-2005, 11:00 Re: Przekierowanie do portalu po wejsciu na strone
|
|
|
Przemo napisał/a: | Prosze o informacje na temat dzialania tego drugiego sposobu, nie byl jeszcze dokladnie testowany.
Drugi sposob przenosi do portalu tylko podczas "nowej" wizyty. Jak uruchomimy przegladarke i wpiszemy adres zostaniemy przeniesieni do portalu lecz gdy na wlaczonej przegladarce jeszcze raz wpiszemy adres, wejdziemy na forum. |
Niestety, nie działa. Testowane na IE i Operze, uwzględniajac wyrzucanie cookies i plików tymczasowych.
Serwer: Netlook |
_________________ -=mrock=- |
|
|
|
|
azwel
|
Wysłany: 05-05-2005, 20:16
|
|
|
Ja zrobiłem to u siebie nieco inaczej...
W index.php po: Kod: | //end count unread posts | wstawiłem to: Kod: | if (!$HTTP_COOKIE_VARS['pf']){
@setcookie('pf', 1, (time() + 600), $board_config['cookie_path'], $board_config['cookie_domain'], $board_config['cookie_secure']);
header('Location: portal.php');
} |
Tyle na ten temat...
EDIT:
Zrobiłem małą poprawkę. Pierwsza rzecz zauważyłem, że po mimo zaznacznia przy logowaniu opcji pamiętaj mnie (czy jakoś tak, wiadomo o co chodzi) po ponownym wejściu wylogowywało. Druga dodałem czas żywotności ciasteczka. |
_________________ Bezpłatnie pomagam na forum. Jeśli to za mało to zapraszam do skorzystania z płatnych usług. |
Ostatnio zmieniony przez azwel 07-05-2005, 19:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
-=mrock=-
|
Wysłany: 06-05-2005, 16:36
|
|
|
Pomogło, wielkie dzięki azwel |
|
|
|
|
azwel
|
Wysłany: 07-05-2005, 20:14
|
|
|
Znalazłem inne roziwązanie. Zainspirował mnie kolega Vertigo, który prosił mnie o pomoc. Ci co znają php wiedzą co ten skrypt robi, a dla mniej zaawansowanych tłumaczę: sprawdza przy wejściu na index.php czy wszedłeś z portalu czy bezpośrednio. Jeśli bezpośrednio to przerzuć na portal. I tyle... kod poniżej, a wrzucić go najlepiej za tym: Kod: | //end count unread posts |
Kod (krótki, ale za to ile radości ): Kod: | if( !eregi('\w*portal.php\w*', $_SERVER["HTTP_REFERER"]) ){
header('Location: portal.php');
} |
|
_________________ Bezpłatnie pomagam na forum. Jeśli to za mało to zapraszam do skorzystania z płatnych usług. |
|
|
|
|
-=mrock=-
|
Wysłany: 08-05-2005, 00:11
|
|
|
Ten pomysł jest prosty, ale niezbyt dobry, bo za każdym razem gdy klikniesz na link do strony głównej, to przenosi Cię do portalu. |
|
|
|
|
azwel
|
Wysłany: 08-05-2005, 16:43
|
|
|
Oczywiście, że nie! Przecież wyraźnie napisałem co on robi. Jak wchodzisz z portalu to Cię nie przenosi! |
|
|
|
|
kermit
|
Wysłany: 10-05-2005, 14:44
|
|
|
można jeszcze w cpanel ustawić redirect
pozdro |
_________________ Podpis jest niedozwolony, bo forum policyjne! |
|
|
|
|
NoVy
|
Wysłany: 17-05-2005, 15:50
|
|
|
noo jak ustawilem ten piersy kof z portal.php... to byl problem bo forum jest na index.php.. i gdy probowalem wejsc na forum. to przenosilo mnie na portal. .. troche bez sens.. dlatego.. ustawil zamaist portal.php -> index.html.. osobna stronka html jako stronka startowa.. ktora nie koliduje z cala reszta wyglada to tak :
Kod: |
if (!$HTTP_COOKIE_VARS['pf']){
@setcookie('pf', 1, (time() + 600), $board_config['cookie_path'], $board_config['cookie_domain'], $board_config['cookie_secure']);
header('Location: index.html');
|
|
|
|
|
|
azwel
|
Wysłany: 17-05-2005, 18:36
|
|
|
No kurna NoVy, przecież taka była tego idea, żeby po wejściu na index wpierw przenosiło na portal!!! |
|
|
|
|
NoVy
|
Wysłany: 18-05-2005, 18:51
|
|
|
no dobra... ale jak chce pozniej wejsc na forum to wywala mnie znow na portal.. troche bez sens ... |
|
|
|
|
azwel
|
Wysłany: 19-05-2005, 08:04
|
|
|
Przez 600 sekund nie będzie Cię wywalać.... |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Sylwia
|
Wysłany: 20-05-2005, 18:56
|
|
|
azwel, Przy pierwszej wersji tego kodu co podałeś pokazuje błąd:
Kod: | Fatal error: Call to a member function on a non-object in /home/erodzina/ftp/index.php on line 453 |
A przy drugiej to samo tylko linie 454. Oczywiście przy wersji forum 1.9.4. Propozycje Przema mi nie działają.
Te linie co błąd mi pokazuje to:
Kod: | $template->assign_vars(array(
'L_WHOSBIRTHDAY_WEEK' => ($board_config['birthday_check_day'] > 1) ? sprintf((($birthday_week_list) ? $lang ['Birthday_week'] . $birthday_week_list : $lang['Nobirthday_week']), $board_config['birthday_check_day']) : '',
'BIRTH' => $birth,
'L_WHOSBIRTHDAY_TODAY' => ($board_config['birthday_check_day']) ? ($birthday_today_list) ? $lang['Birthday_today'] . $birthday_today_list : $lang['Nobirthday_today'] : '')
);
} |
|
|
|
|
|
|