|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
[Problem] Rozbudowa PC |
Autor |
Wiadomość |
tajfun174
|
Wysłany: 21-11-2011, 12:45 [Problem] Rozbudowa PC
|
|
|
Witam...
Nie ukrywam, że ostatnimi czasy jestem na bakier z nowinkami technologicznymi, którymi obsypują nas producenci podzespołów komputerowych, dlatego wracam się też z prośbą o pomoc w pewnej rodzaju rachubie dotyczącej rozbudowy w przyszłości mojego desktopa.
CPU: AMD Athlon II (X2) 245 (Regor 45nm)
GPU: Nvidia GeForce 240GT 1024Mb DDR5
RAM: 3GB DDR2
HDD: Western Digital WDC 1TB
Zasilacz: 350W
Skupiając się na CPU przeglądałem głównie oferty Intel'a. Bogaczem nie jestem, a Intel do tanich na pewno nie należy. Z tego co jednak patrzyłem to starsze modele przebijają nawet nowe AMD, no ale... Nie wykluczam ani jednej z tych firm.
Patrzyłem przede wszystkim na i5 2500K, ponieważ uważam, że jest najbardziej wydajny pod względem pojedynczych jednostek niż np.: i7.
Co do GPU to na pewno coś z rodziny GTX. Na razie się tym zbytnio nie przejmuje bo karta jak na swoje parametry spisuje się dobrze w każdej nowej grze jaką ostatnią odpalałem wraz z niebotycznymi wymaganiami GTA IV. Tutaj jednak też mogę zaczerpnąć porady.
W ogóle problemem może być płyta główna. Z tego co wiem nowe procesory obsługują standard LGA tak? Więc tutaj też prosiłbym o jakąś radę.
Suma sumarum chodzi mi o zestaw przystępny cenowo, a cechujący się wyjątkową wydajnością. Czytając kilka testów dochodzę bowiem do wniosku, że dla przykładu i5 2500K nadal pobija technologią Bulldozer od AMD, także...
No cóż, chodzi o to, aby działało w nowych tytułach z jak najlepszą wydajnością.
P.S Prosiłbym o jakieś sensowne posty... |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
lui754
![](images/avatars/8334862834e3e6aee97456.png)
|
Wysłany: 21-11-2011, 20:21
|
|
|
Podaj jakie masz fundusze. LGA to podstawka na procesor. Ten i5 potrzebuje 1155 pinowej.
Jak dla mnie najlepszym zakupem będzie kupienie czegoś takiego:
CPU: Intel Core i5 2500K
MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155
RAM: Goodram DDR3 4GB 1333 MHz
GPU: MSI GeForce GTX560Ti Twin Frozr II OC 1GB DDR5/256bit
PSU: Aerocool Strike-X 600W lub coś od OCZ.
CASE: SilentiumPC (wszystkie są bardzo dobre)
Tutaj masz recenzje płyty głównej: http://overclock.pl/artic...asrock-p67-pro3
Jeżeli masz więcej kasy to zamień kartę graficzną na tą: AMD RADEON HD6970
Wszystko powinno działać na full ultra. |
_________________ lui754 |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!