|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: chelloPL 27-08-2007, 21:41 |
phpBB2 by Przemo na PostgreSQL |
Autor |
Wiadomość |
Roven

|
Wysłany: 06-05-2004, 15:30 phpBB2 by Przemo na PostgreSQL
|
|
|
Chciałbym zainstalować modyfikacje by Przemo na serwerze Postgresowym, a mam już zwykłego phpBB2, czy jest możliwość na nim aktualizacji??? A kurcze, jestem początkujący, a Postgres na ma phpMyAdmina, MySQl jest dla mnie łatwiejszy, ale nie mogę postwi? stałego serwera.
Pomocy! |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Widmo

|
Wysłany: 06-05-2004, 16:18
|
|
|
Cytat: | czy jest możliwość na nim aktualizacji??? |
niestety nie ... |
_________________ Potrzebujesz pomocy? |
|
|
|
 |
Roven

|
Wysłany: 06-05-2004, 17:20
|
|
|
A czy można zrobić kopię bazy, wywalić wszytko, wgrać moda Przema i wrzucić bazą?? Jak tak to... jak?:D |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 06-05-2004, 17:29
|
|
|
Jakto jak normalnie. Możesz tez nadpisac istnejaca baze zeby nie stracic danych i miec moje forum, wszystko opisane dokladnie w dokumentacji. Co do postgrss to niestety nie znalazlem zadnego konwertera MySQL > Postgress ale na 100% taki istnieje, trzeba tylko popytac. |
|
|
|
 |
Roven

|
Wysłany: 08-05-2004, 10:50
|
|
|
No dobra, a czy wie ktoś jak z konsolowego panelu postgressa uzupełni? moją bazą, tabelami przema? |
_________________ STAR WARS GALAXIES - POLISH SITE
www.swg.pl |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 08-05-2004, 13:02
|
|
|
Widmo podeslal mi jakies namiary na konwerter, jesli sie sprawdzi to w poprace 9 bedzie juz taka mozliwosc. |
|
|
|
 |
Roven

|
Wysłany: 08-05-2004, 15:50
|
|
|
Bardzo miła wiadomość, w końcu b?de miał phpBB2 by Przemo! |
www.swg.pl |
|
|
|
 |
Widmo

|
|
|
|
 |
Roven

|
Wysłany: 08-05-2004, 19:46
|
|
|
Czemu odbierasz mi nadzij??
[ Dodano: 23-06-2004, 10:43 ]
Mam maultki problem z modyfikacj? Przema przy instalacji forum na serwerze Postgresowym:
Cytat: | Wystąpił błąd podczas instalacji
Wystąpił błąd przy aktualizacji bazy danych
Could not insert board_startdate :: INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('board_startdate', 1087979778) :: 766 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not insert default_lang :: INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('default_lang', 'polish') :: 774 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not update Board info :: UPDATE phpbb_config SET config_value = 'roven.home.staszic.waw.pl' WHERE config_name = 'server_name' :: 782 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not update Board info :: UPDATE phpbb_config SET config_value = '80' WHERE config_name = 'server_port' :: 790 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not update Board info :: UPDATE phpbb_config SET config_value = '/~roven/forum/' WHERE config_name = 'script_path' :: 798 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not update Board info :: UPDATE phpbb_config SET config_value = 'roven@o2.pl' WHERE config_name = 'board_email' :: 806 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not update Board info :: UPDATE phpbb_config SET config_value = 'roven@o2.pl' WHERE config_name = 'email_return_path' :: 814 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not update Board info :: UPDATE phpbb_config SET config_value = 'roven@o2.pl' WHERE config_name = 'email_from' :: 822 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not update Board info :: UPDATE phpbb_config SET config_value = 'roven.home.staszic.waw.pl' WHERE config_name = 'cookie_domain' :: 830 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not update admin info :: UPDATE phpbb_users SET username = 'Roven', user_password='99030439131e334ec75879e8a56cda30', user_lang = 'polish', user_email='roven@o2.pl' WHERE username = 'Admin' :: 842 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
Could not update user_regdate :: UPDATE phpbb_users SET user_regdate = 1087979778 :: 850 :: /home/gim/gim02_b/roven/.homepage/forum/install.php
|
Co mam robić? |
www.swg.pl |
|
|
|
 |
ohaleck
|
Wysłany: 27-05-2005, 15:15
|
|
|
Namierzyłem konwerter MySQL->PG, może zatem dałoby się jednak dodać wsparcie dla PG? Wiem, że to baza dla profesjonalistów, ale mam na niej postawioną dość sporą stronkę knajpy.krakow.pl i chciałbym wbudować w nią forum, żeby każda podstrona miała swoje forum. Oczywiście moge to zrobić bez moda Przema ale byłoby fajniej z .
Poniżej link do konwertera:
http://www.plainblack.com...tgres_converter
W razie czego służę pomocą... |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 28-05-2005, 21:16
|
|
|
ohaleck, dzieki za link. Konwerter skonwertował baze, jednak zrobil kilkadziesiąt jakis dziwnych błędów, przez godzine je poprawiałem i udało się zainstalowac forum.
Postgresql okazał się o wiele bardziej "różny" niż mysql i niestety forum na nim prawie nie działało Tak więc nici z pgsql
Jak będe przerabiał wersję 3.0 to postaram sie to zrobic zgodnie z okropnymi wymaganiami pgsql. |
|
|
|
 |
ohaleck
|
Wysłany: 29-05-2005, 14:11
|
|
|
Super, czekam zatem z niecierpliwością, tylko że nie widzę wzmianek na temat phpbb 3
W załączniku moja wersja update'a. Niestety tabele phpbb_config trzeba zlikwidować, a potem założyć na nowo i odtworzyć z backupa bo PG nie umożliwia zmiany typu kolumny.
Cała reszta wygląda OK, ale nie chodzi do końca bo np. insertowanie pustego stringa do pola integer powoduje w PG błąd, a w MySQL jest jednoznaczne z wprowadzeniem zera .
Gdyby Ci się chciało to zajrzyj przed wersją 3.0, może nie będzie z tym tak wiele roboty. Jak coś to postaram się pomóc, mam pewne doświadczenie w migracji My->PG, a tak jak pisałem, zależy nam na tym bo chcemy zintegrować forum ze stroną. Być może wynikiem tej integracji będzie małe API, z którego chętnie zrobiłbym contriba...
update_pg.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 136 raz(y) 11,27 KB |
|
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Przemo

|
Wysłany: 30-05-2005, 18:01
|
|
|
No wlasnie, glownie chodzi o rozne interpretacje wprowadzanych danych mysql i postgresql, jest tego zbyd=t duzo w forum, zebym to wszystko poprawial... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!