|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: Woytec 23-04-2011, 13:42 |
wyświetlanie postów na własnej stronie |
Autor |
Wiadomość |
Misiuu
|
Wysłany: 22-04-2011, 12:00 wyświetlanie postów na własnej stronie
|
|
|
Witam , mam pytanie , jak by wyglądało zapytanie sql gdy chce wyświetlić post z forum w bazie mam tabele "phpbb_posts" i "phpbb_posts_text" teraz tak..
w php_posts jest kolumna forum_id <-- tutaj zrobiłem żeby wyświetlał tylko rekordy z id 1 dodając na końcu zapytania where forum_id = 1
lecz teraz chciałbym zrobić żeby pokazywało jeszcze z kolumny post_id (tej samej tabeli) największą wartość, i gdy ta jest równa wartości kolumny o tej samej nazwie z tabeli phpbb_posts_text wyświetlało post o nazwie kolumny post_text smile.gif
Mam nadzieje że napisałem to zrozumiale |
_________________ : ) |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Woytec

|
Wysłany: 22-04-2011, 13:31
|
|
|
Kod: | select pt.post_text from(phpbb_posts p, phpbb_posts_text pt) where p.forum_id = 1 AND pt.post_id = p.post_id AND p.post_id = (SELECT MAX(p.post_id) FROM phpbb_posts) |
|
|
|
|
 |
Misiuu
|
Wysłany: 23-04-2011, 13:38 xD
|
|
|
dziękuję : D ale użyłem innego zapytania
Cytat: | SELECT b.post_id, post_subject, b.post_text
FROM phpbb_posts AS a, phpbb_posts_text AS b
WHERE a.forum_id =1
AND a.post_id = b.post_id
ORDER BY a.post_id DESC
LIMIT 1 |
|
_________________ : ) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!