|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: MagicalFire 14-02-2010, 22:24 |
Po dodaniu w?asnego BBCode |
Autor |
Wiadomość |
simon231
|
Wysłany: 12-02-2010, 16:30 Po dodaniu własnego BBCode
|
|
|
Witam,
Wiele osób po dodaniu do swojego forum nowego (dowolnego) znacznika BBCode np. [youtube] ma problem z dodaniem do niego buttonów w widoku pisania nowego tematu/postu, dla tego postanowiłem przedstawić drobne FAQ jak poprawnie dodać buttonki, tak aby działały poprawnie.
Krok 1.
Instalujemy wybrany przez nas BBCode wg. instrukcji instalacji modyfikacji która dodaje same znaczniki BBCode (np. tej ).
(Edytowane pliki:
../includes/bbcode.php
../templates/{STYLE_NAME}/bbcode.tpl
../images/jssctipts.js)
W momencie wykonywania instrukcji dla pliku jssctipts.js koniecznie dodajemy nowe znaczniki ZA ostatnim znacznikiem położonym w linijce:
Kod: | bbtags = new Array('[b]','[/b]','[i]','[/i]','[u]','[/u]','[quote]','[/quote]','[code]'
,'[/code]','[list]','[/list]','[list=]','[/list]','[img]','[/img]','[url]','[/url]',
'[stream]','[/stream]','[fade]','[/fade]','[scroll]','[/scroll]','[swf width= height=]','[/swf]','[center]','[/center]','[hide]','[/hide]'); |
W tym przypadku jest to ,'[/ hide]'.
Nowy znacznik dodajemy PRZED nawiasem pamiętając o przecinkach i apostrofach Kod: | (np. ... ,'[hide]','[/hide]','[youtube]','[/youtube]'); ). |
KOLEJNOŚĆ DODAWANIA JEST WAŻNA !
Wyjaśnienie:
Znacznik otwierający zawsze będzie miał numer parzysty, zamykający zaś nieparzysty.
Uznaje się, że zero jest liczbą parzystą w tym przypadku, więc pierwszy znacznik w linijce będzie miał numer zero. Domknięcie znacznika będzie miało kolejny numer, czyli jeden.
Ponieważ znacznik hide jest 28, to jego domknięcie będzie 29.
(zapamiętajmy numery kolejno dodawanych znaczników)
Krok 2.
Otwieramy plik posting.php.
Znajdujemy:
Kod: | 'L_BBCODE_H_HELP' => $lang['bbcode_h_help'], |
I dodajemy POD:
Kod: | 'L_BBCODE_A_HELP' => $lang['bbcode_a_help'], |
Znajdujemy:
Kod: | 'BUTTON_HI' => ($board_config['button_hi']) ? '<input type="button" class="button" accesskey="h" name="addbbcode28" value="Hide" style="width: 40px" onClick="bbstyle(28)" onMouseOver="helpline(\'h\')" />' : '', |
I dodajemy POD:
Kod: | 'BUTTON_A' => '<input type="button" class="button" accesskey="a" name="addbbcodeX" value="Nazwa_Buttona" style="border 0px solid; width: 60px" onClick="bbstyle(X)" onMouseOver="helpline(\'a\')" />', |
W tym momencie "A" oznacza dowolną, pojedynczą literkę alfabetu (bez znaków specjalnych i znaczników językowych) za którą możemy podstawić własną literkę nie użytą wcześniej (kod wyżej w posting.php). Jeśli zmienimy ją w tym momencie, pamiętajmy, że będziemy musieli ją zmieniać w każdym kolejnym kroku.
W pole value="Nazwa_Buttona" zastępujemy Nazwa_Buttona własnym słowem (lub kilkoma) nazywającym nasz BBCode (np. YouTube).
W miejsce X (name="addbbcodeX" oraz onClick="bbstyle(X)") wstawiamy numer naszego znacznika rozpoczynającego BBCode (parzysty - ZAWSZE), ten sam, który mieliśmy wcześniej zapamiętać - jeśli wstawimy inny NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ.
Krok 3.
Otwieramy plik language/lang_polish/lang_main.php
Znajdujemy:
Kod: | $lang['bbcode_f_help'] = 'Rozmiar czcionki: [size=x-small]mały tekst[/size] Rada: zaznacz tekst i wybierz rozmiar'; |
I dodajemy POD:
Kod: | $lang['bbcode_a_help'] = 'Opis BBCode: [znacznik]co w śrosku[/znacznik] Rada: zaznacz tekst i kliknij'; |
Pamiętajmy oczywiście o "A".
Krok 4.
Otwieramy plik templates/{STYLE_NAME}/posting_body.tpl
Znajdujemy:
Kod: | var ct_help = '{L_BBCODE_CT_HELP}'; |
I dodajemy za (można w linijce poniżej):
Kod: | var a_help = '{L_BBCODE_A_HELP}'; |
Znajdujemy:
I dodajemy ZA:
Pamiętajmy oczywiście o "A".
UWAGI
Jeśli po zabiegu pojawią się problemy np. z Kolorem w posting'u należy w pliku posting_body.tpl odnaleźć linijkę:
Kod: | <select class="post" name="addbbcode30" onChange="bbfontstyle('[color=' + this.form.addbbcode30.options[this.form.addbbcode30.selectedIndex].value + ']', '[/color]'); this.form.addbbcode30.value='444444';" onMouseOver="helpline('s')"> |
lub podobną i zmienić wszystkie addbbcode30 na liczbę niewystępującą np. addbbcode78
Podobnie postępujemy w przypadku problemów z Płomieniem, znajdujemy:
Kod: | <select name="addbbcode34" onChange="bbfontstyle('[shadow=' + this.form.addbbcode34.options[this.form.addbbcode34.selectedIndex].value + ']', '[/shadow]'); this.form.addbbcode34.value='444444';" onMouseOver="helpline('s2')"> |
lub podobnie i zmienić wszystkie addbbcode34 na liczbę niewystępującą np. addbbcode80
Gdy problem dotyczy okienka z Rozmiarem znajdujemy linijkę:
Kod: | <select name="addbbcode32" onChange="bbfontstyle('[size=' + this.form.addbbcode32.options[this.form.addbbcode32.selectedIndex].value + ']', '[/size]'); this.form.addbbcode32.value='12';" onMouseOver="helpline('f')"> |
lub podobną i zmienić wszystkie addbbcode32 na liczbę niewystępującą np. addbbcode82
Mam nadzieję, że ująłem to zrozumiale i w miarę przejrzyście.
Jeśli ktoś ma coś istotnego do dodania proszę się nie krępować.
Pozdrawiam,
simon231
PS. Prosiłbym moda o przeniesienie do F.A.Q., dziękuję. |
Ostatnio zmieniony przez MagicalFire 26-02-2010, 18:31, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
MagicalFire
|
Wysłany: 12-02-2010, 16:48
|
|
|
przenosze do faq |
_________________ nie za takie Przemo walczyliśmy |
|
|
|
|
Melvin
|
Wysłany: 16-04-2010, 15:07
|
|
|
A jak dodać taką gwiazdkę jak jest otwarty? |
|
|
|
|
simon231
|
Wysłany: 16-04-2010, 18:34
|
|
|
W pliku images/jsscripts.js powinieneś miec fragment:
Kod: | txtarea.value += bbtags[bbnumber];
if ((bbnumber == 14) && (imageTag == false)) imageTag = 1;
arraypush(bbcode,bbnumber+1);
eval('document.post.addbbcode'+bbnumber+'.value += "*"');
txtarea.focus();
return; |
To właśnie on odpowiada za tę gwiazdkę przy buttonach, kiedy tagi są niedomknięte. |
|
|
|
|
Melvin
|
Wysłany: 17-04-2010, 08:50
|
|
|
Ja to mam... I gwiazdki w tym tagu nie mam...
Prześlę w załączniku mój jssctipts.js.
jsscripts.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 737 raz(y) 3,93 KB |
|
|
|
|
|
simon231
|
Wysłany: 17-04-2010, 19:25
|
|
|
Melvin, wykonałeś pełną instrukcję razem z uwagami dot. koloru, rozmiaru i płomienia ? |
|
|
|
|
Melvin
|
Wysłany: 23-04-2010, 14:01
|
|
|
No nie... |
|
|
|
|
Pawellll1995
|
Wysłany: 12-07-2010, 17:38
|
|
|
Dzięki, nie działało lecz teraz śmiga |
|
|
|
|
TeDY
|
Wysłany: 08-01-2011, 13:31
|
|
|
A ja mam taki problem że mi wszystkie tagi przestały działać ... |
|
|
|
|
simon231
|
Wysłany: 08-01-2011, 18:28
|
|
|
TeDY napisał/a: | A ja mam taki problem że mi wszystkie tagi przestały działać ... |
Upewnij się, że wykonałeś wszystko poprawnie. (sprawdź też, czy wszystkie pliki zostały poprawnie umieszczone na serwerze)
Kolejno usuń cache i dobrze by było zadbać też o usunięcie cookies
Powinno pomóc. |
|
|
|
|
Woytec
|
Wysłany: 08-01-2011, 18:30
|
|
|
TeDY dostał już odpowiedź w swoim temacie |
|
|
|
|
DjPabllo
|
Wysłany: 25-01-2011, 08:48
|
|
|
No ja poprawilem i mam okw kodzie a mimo to jak klikne na zp to zamiast zippyshare wstawiaja mi sie znaczniki youtuba. Natomiast jesli recznie wstawie zp znaczniki to dziala. Gdzie moge miec bład ?? Dzieki za pomoc.
jsscripts.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 661 raz(y) 4,09 KB |
|
|
|
|
|
simon231
|
Wysłany: 26-01-2011, 21:02
|
|
|
DjPabllo, pilnuj kolejności i numeracji. Na bank coś przestawiłeś. |
|
|
|
|
DjPabllo
|
Wysłany: 27-01-2011, 09:17
|
|
|
No zalaczylem plik, wiec mozesz zobaczyc ze kolejnosc jest ok. |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
d3X
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!