Przesunięty przez: joli 15-10-2009, 07:53 |
ZAŁACZNIKI - problem z dużymi załącznikami |
Autor |
Wiadomość |
admineklek
|
Wysłany: 14-10-2009, 16:50 ZAŁACZNIKI - problem z dużymi załącznikami
|
|
|
Witam
Przeczesałem całe forum, od groma tematów w google, problem nadal jest.
Mianowicie wielkość załączników dołączanych do forum.
- check_files jest zielony, na czerowno tylko kilka prostych modyfikacji (wiadomo). Zrobiłem to samo nawet na czystym forum, wszelkie testy były robione na forum z modyfikacjami i bez- rezultat ten sam
- w dwoch miejscach na serwerze (na wszelki) umieszczony plik php.ini z opcją nastawioną na 55M (przykład) na upload pliku
- forum stoi na az.pl, serwisanci stwierdzili ze po ich stronie jest wszsytko okej, gadałem non stop z nimi o tym przez 2 tyg i razem kombinowaliśmy, oczywiście ich wiedza moze być "do dyskusji"
- w PA stosowane byłę wszelakie kombinacje jeżeli chodzi o załączniki
......wynik tego wszystkiego to.......... NIE OKREŚLONO TYPU POSTU
Czy moze w takim razie ktoś wyjaśnić , jak to można ZROBIĆ??
Początkowo był problem z załącznkami do 2M , ustawione zostało w php.ini na 10M i takie pliki około tej wartości da się jeszcze załączyć. Gdy natomiast ustawiłem 20,30 lub 55M to pliki 11M już niestety nie idą i wywala komunikat o nieokreślonym typie postu.
Starałem się wyeliminować przedwczesne Wasze zapytania, więc zna ktoś konkretne rozwiązanie na to ? Moze jakas lekcja obsługi serwera dla firmy az.pl od Was ???
Pozdro |
Ostatnio zmieniony przez joli 15-10-2009, 07:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
tosiek

|
Wysłany: 14-10-2009, 19:17
|
|
|
admineklek, musisz ustawić dwa parametry: upload_max_filesize oraz post_max_size np na 50M aby móc wysyłać takie załączniki. Dodatkowo memory_limit ustaw na 128M. + limity w konfiguracji forum i będzie działać |
_________________ Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy... |
|
|
|
 |
admineklek
|
Wysłany: 14-10-2009, 22:28
|
|
|
tosiek napisał/a: | admineklek, musisz ustawić dwa parametry: upload_max_filesize oraz post_max_size np na 50M aby móc wysyłać takie załączniki. Dodatkowo memory_limit ustaw na 128M. + limity w konfiguracji forum i będzie działać |
rozumiem ze upload_max_filesize i posta_max_size ustawiam w php.ini tak ??
a memory_limit to gdzie to jest i co z tym zrobić ??? bo limity w konfiguracji to rozumiem ze chodzi o PA forum tak ? |
|
|
|
 |
tosiek

|
Wysłany: 14-10-2009, 23:28
|
|
|
admineklek, tak to są dydrektywy php http://webmajsterka.tosie...ny-php-php-ini/ . lista dyrektyw: http://pl2.php.net/manual/pl/ini.list.php |
_________________ Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
Ostatnio zmieniony przez tosiek 15-10-2009, 00:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
admineklek
|
Wysłany: 14-10-2009, 23:48
|
|
|
spoko , w końcu to rozgryzłem, musiałem dodać jeszcze dwie linie kodu, na wszelki wypadek i działa :D
ale jedna kwestia mnie męczy memory_limit , po co to jest ? |
|
|
|
 |
tosiek

|
Wysłany: 15-10-2009, 00:22
|
|
|
admineklek, to jest limit pamięci dla skryptu php jaki może wykorzystać |
|
|
|
 |
admineklek
|
Wysłany: 15-10-2009, 00:27
|
|
|
domyśliłem się
do php.ini to wstawić ? i od czego zależy wartość parametru ustawionego ??
swoją drogą, ten post powinien znaleźć się w bardzo ważnym miejscu, bo nie raz temat był poruszany i dopiero teraz jest 100% rozwiązanie :] |
|
|
|
 |
tosiek

|
Wysłany: 15-10-2009, 00:36
|
|
|
admineklek napisał/a: | i od czego zależy wartość parametru ustawionego ?? |
od hostingu. Optymalnie jest 128M, co powyżej tej wartości może się dziać to nie wiem, tylko u siebie na localhoście pozwalam sobie na 2GB ale 128M jest domyślną wartością, często hostingi zmniejszają ją na sharedach do 32M co jest czasami śmieszną ilością przy niektórych skryptach zależy od maszyny, zbyt duże może zaszkodzić zbyt małe też.
memory_limit jest typu PHP_INI_ALL więc możesz to wszędzie ustawić (ale sprawdź w internecie bo z typami dyrektyw są zonki w manualu) |
|
|
|
 |
admineklek
|
Wysłany: 15-10-2009, 00:38
|
|
|
jesteś wielki , jedyny konkretny chyba koleś któy także się zna na PHP i hostingach od strony technicznej, skracając ...... az.pl musi się troche podszkolić |
|
|
|
 |
admineklek
|
Wysłany: 15-10-2009, 00:48
|
|
|
tak samo jak moje, praca i hobby w jednym |
|
|
|
 |
gruntek
|
Wysłany: 31-10-2009, 02:50
|
|
|
Witam.
Mam ten sam problem z załącznikami do 6MB.
Czy mógłby ktoś załączyć mi plik php.ini i napisać, gdzie powinienem go wrzucić?
Z góry dzięki,
Adam |
|
|
|
 |
admineklek
|
Wysłany: 01-11-2009, 00:28
|
|
|
u mnie to wygląda tak w php.ini:
upload_max_filesize=30M
post_max_size=30M
upload_tmp_dir="/srv/home/xxxxxxxx/public_html/tmp"
file_uploads = on
safe_mode = off
gdzie, xxxxxxxx to mój login konta na serwie, musi to podziałać, jakby co pisz na PW to pomogę bo siedziałem z tym długooooooooooooooo |
|
|
|
 |
gruntek
|
Wysłany: 01-11-2009, 02:54
|
|
|
Plik php.ini nie pomaga - jakieś inne pomysły?
Dodam, że mogę załączyć pliki do ok 200-300KB .. powyżej - za każdym razem - "Nie określono typu postu"
Gdy załączyłem mały plik i chciałem go usunąć - to również wyskoczyło - "Nie określono typu postu". Choć nie za każdym razem tak się dzieje.
Proszę o pomoc! |
|
|
|
 |
lsteam
Czarna lista

|
Wysłany: 01-11-2009, 10:55
|
|
|
identyczny problem mam.. może ktoś w zalączniku zapodać ten plik php.ini i gdzie go mam wklepać dokładnie do jakich folderow. |
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 01-11-2009, 11:29
|
|
|
lsteam, nie "wklepuje sie " tego w skrypt forum, tylko serwera. Mozesz to zrobic, jesli jestes adminem serwera, nei forum |
|
|
|
 |
|