|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Otwarty przez: Matteo 12-07-2011, 15:37 |
[OffTopic] Czy uwa?acie ?e nie d?ugo by przemo czeka koniec |
Autor |
Wiadomość |
konsum
|
Wysłany: 07-07-2011, 00:52 [OffTopic] Czy uważacie że nie długo by przemo czeka koniec
|
|
|
Witam,
nie założyłem tego tematu żeby komuś dopiekać czy coś, tylko chciałbym się dowiedzieć jak Wy to postrzegacie i może sam Przemo się wypowie.
Może zacznę od takiej anegdoty.
Przygodę ze skryptami forum zacząłem właśnie od by przemo, był to pierwszy skrypt na którym byłem moderatorem, później po jakimś czasie sam założyłem forum by czegoś się nauczyć zobaczyć jak to wygląda od środka i być mądrzejszym moderatorem na tym forum gdzie tą funkcje pełniłem
Skrypt na prawdę mi się podoba do dziś, łatwy w obsłudze, dużo modyfikacji, a co najważniejsze suport jakiego nie ma żaden skrypt forum,od użytkowników tego forum którzy mi pomagali na prawdę tyle się nauczyłem i zawsze byli pomocni prawię w każdym moim problematycznym temacie.
Do czego dążę, dążę do tego że to co widzę to co ludzie piszą o by przemo że jedni konwertują fora do innych skryptów bo to już staroć, że muli jak dużo użytkowników, inni że mają dosyć włamań itp. albo inni w ogóle nie chcą współpracować z takimi osobami gdzie mają forum na by przemo. Powiem że to aż się serce kraja, że taki potencjał ten projekt ma i czyżby to już był koniec, na prawdę już nie ma pomysłów na dalszy rozwój, z tak zdolnymi użytkownikami tego forum i ekipą?
Odpowiedź Przema na 9 stronie tego tematu: http://www.przemo.org/php...p=677348#677348 |
Ostatnio zmieniony przez Przemo 24-07-2011, 20:24, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Seba123
![](images/avatars/21366782494c9681e378d50.png)
|
Wysłany: 07-07-2011, 02:56
|
|
|
konsum napisał/a: | . Powiem że to aż się serce kraja, że taki potencjał ten projekt ma i czyżby to już był koniec, na prawdę już nie ma pomysłów na dalszy rozwój, z tak zdolnymi użytkownikami tego forum i ekipą? | Bolesna prawda jest taka, że tutaj już nic się nie dzieje, i niestety, nie istnieje właściwie szansa aby coś się w tej kwestii zmieniło.
Przemo - główny autor modyfikacji - obecnie nie wspiera już tego skryptu. Można powiedzieć, że umarło to śmiercią naturalną - każdy z nas miał kiedyś pewne zajęcie, projekt, bądź cokolwiek podobnego którego zaniechał w danym momencie swojego życia. Tak właśnie się stało z phpBB by Przemo.
Podobnie sprawa się plasuje z resztą ekipy - mówisz, że kiedyś zaczynałeś, że pamiętasz stare czasy - to zobacz, proszę kogo pamiętasz ze starej ekipy. Prawdopodobnie nie pozostał tutaj już nikt, kto kiedyś aktywnie wspierał ten skrypt. Jedni odchodzą, drudzy przychodzą, jednakże obecnie coraz mniej osób wyraża zainteresowanie owym skryptem.
Sam miałem kiedyś forum na phpBB, lecz teraz gdybym miał zakładać kolejne - no way, na pewno nie zdecyduję się na "przemka". Oprogramowanie to zdobyło popularność dzięki polskiemu supportowi, masą dodatków oraz prostocie. Wyznaczało kiedyś standardy.
Jednakże czasy się zmieniają. Kiedyś skrypt był "fajny" - został stworzony jako zlepek wielu modów autorów, gdzie nie było zbytniego wyboru na oprogramowanie. Dlatego - moim zdaniem - zostało stworzone dość niechlujnie, została dodana masa dodatków, wiele z nich niepotrzebnych, nie zajęto się w ogóle optymalizacją. Projekt stanął.
Czas leci - fora się rozrastają, zatem zużywają więcej zasobów, nieoptymalny skrypt zabija serwery. Konkurencja rośnie - na palcach ręki nie wyliczy się obecnie funkcjonalnych skryptów for. Administracja zaniechała rozwoju projektu - nadal jest nieoptymalne, nadal ma sporo "badziewia", a dodatki które powinny być w standardzie trzeba instalować ręcznie grzebiąc w plikach, uprzednio wyszukując mozolnie ich na forum.
Kiedyś sam chciałem wziąć się za rozwój tego skryptu - modernizacje, aktualizacje, wiele dodatków które powinny być w standardzie - choćby jakiś sensowny cache wraz z budową bazy danych, system hooków, trochę estetycznych bajerów i usprawnień dla użytkowników. Jednak... jak sam pisałem, spada zainteresowanie, z każdym miesiącem jest mniejsze. Zatem do głowy przychodzi mi jedno pytanie: czy warto ? Czy warto angażować się w coś, od czego sam autor `umywa ręce` ? Do dnia dzisiejszego nie ujrzeliśmy oficjalnego stanowiska, jednakże każdy powinien widzieć je, patrząc na czyny ze strony "supportu". |
_________________ Fejs |
|
|
|
dinotmrc
|
Wysłany: 07-07-2011, 14:58
|
|
|
Seba123 napisał/a: | Podobnie sprawa się plasuje z resztą ekipy - mówisz, że kiedyś zaczynałeś, że pamiętasz stare czasy - to zobacz, proszę kogo pamiętasz ze starej ekipy. Prawdopodobnie nie pozostał tutaj już nikt, kto kiedyś aktywnie wspierał ten skrypt. Jedni odchodzą, drudzy przychodzą, jednakże obecnie coraz mniej osób wyraża zainteresowanie owym skryptem. |
Akurat Ci, którzy przychodzą, zazwyczaj mają wiedzę na poziomie języka HTML.
Cytat: | Sam miałem kiedyś forum na phpBB, lecz teraz gdybym miał zakładać kolejne - no way, na pewno nie zdecyduję się na "przemka". Oprogramowanie to zdobyło popularność dzięki polskiemu supportowi, masą dodatków oraz prostocie. Wyznaczało kiedyś standardy. |
Pamiętam to i wiem jaki wtedy skrypt był popularny.
Cytat: | Kiedyś sam chciałem wziąć się za rozwój tego skryptu - modernizacje, aktualizacje, wiele dodatków które powinny być w standardzie - choćby jakiś sensowny cache wraz z budową bazy danych, system hooków, trochę estetycznych bajerów i usprawnień dla użytkowników. Jednak... jak sam pisałem, spada zainteresowanie, z każdym miesiącem jest mniejsze. Zatem do głowy przychodzi mi jedno pytanie: czy warto ? Czy warto angażować się w coś, od czego sam autor `umywa ręce` ? Do dnia dzisiejszego nie ujrzeliśmy oficjalnego stanowiska, jednakże każdy powinien widzieć je, patrząc na czyny ze strony "supportu". |
Moim zdaniem nie warto. Lepiej inwestować w phpBB3, które jest cały czas wspierane i posiada lepsze zabezpieczenia. Można nawet zainwestować w silnik typu IP.Board czy vBulletin - takie jest moje zdanie. |
_________________ Moje modyfikacje:
* Widok profilu w temacie
* Unikalne podstrony + kodowanie linków |
|
|
|
kevin_
![](images/avatars/14381999464a4797640df07.jpg)
|
Wysłany: 07-07-2011, 18:17
|
|
|
Cytat: | [OffTopic] Czy uważacie że nie długo by przemo czeka koniec |
Tak. Amatorszczyzna, która lansuje się w dziale zleceń sama zniszczy fora używające modyfikacji Przemka. |
_________________ Prezes |
|
|
|
gaget3
![](images/avatars/15780078734da86d1259ddc.png)
|
Wysłany: 07-07-2011, 18:40
|
|
|
Wy mówicie, że fora używające fora modified by Przemo szlak trafi. Ja sądze inaczej. Używam go i nie narzekam. Lubie ten skrypt i nie zamierzam z niego rezygnować. PHPBB3 nie używam, bo jest w/g mnie trudny w obsłudze (ale przyznam na ładniejszy styl jeśli chodzi o subSilver), a Przema forum nie. Ja uważam, że skrypt modified by Przemo nie czeka koniec. Wiele osob go używa i nie wiem czy ktoś z niego zrezygnuje. |
_________________ Inspektor Gaget xD
Poza forum pomagam odpłatnie. Jeśli nie wiesz co napisać nie pisz. Nie marnuj mojego cennego czasu. |
|
|
|
dinotmrc
|
Wysłany: 07-07-2011, 18:56
|
|
|
gaget3 napisał/a: | PHPBB3 nie używam, bo jest w/g mnie trudny w obsłudze (ale przyznam na ładniejszy styl jeśli chodzi o subSilver), a Przema forum nie. |
Tak?
A czy nie jest tak czasem, że wolisz skrypt Przema, bo jest więcej stylów do cs'a albo innych gier? Nie na tym to polega, phpBB3 jest wydajniejsze i lepsze w obsłudze. |
|
|
|
gaget3
![](images/avatars/15780078734da86d1259ddc.png)
|
Wysłany: 07-07-2011, 19:43
|
|
|
Nie chodzi mi o to że jest więcej stylów do cs. Cs mnie nie kręci. Ale skrypt Przema w ogóle jest łatwiejszy w obsłudzie niż PHPBB3. |
_________________ Inspektor Gaget xD
Poza forum pomagam odpłatnie. Jeśli nie wiesz co napisać nie pisz. Nie marnuj mojego cennego czasu. |
|
|
|
dinotmrc
|
Wysłany: 08-07-2011, 08:22
|
|
|
Nie wiem co myślisz, twierdząc, że phpBB3 jest trudniejsze i bardziej specyficzne... dla mnie to jest na odwrót.
PS. Temat phpBB3 zakończony, bo odbiegliśmy od głównego tematu. W razie niedomówień, zapraszam na PW i wszystko objaśnię. |
|
|
|
Misiek [PL]
![](images/avatars/9398647384d2f011991454.png)
|
Wysłany: 08-07-2011, 11:39
|
|
|
dinotmrc napisał/a: | Lepiej inwestować | Ja myślałem że phpBB jest na licencji GPL, a tu okazuje się że jestem piratem! Komu i ile mam zapłacić?
ironizuję oczywiście |
_________________ instalacja modyfikacji # aktualizacja for # przenoszenie for # naprawa kodowania (krzaczków)
tylko dwie rzeczy są nieskończone - pętla while (TRUE) i ludzka głupota, ale tą pierwszą można przerwać za pomocą break; |
|
|
|
Woytec
![junior](templates/subSilver/images/ranks/rank_JA.gif)
|
Wysłany: 08-07-2011, 13:51
|
|
|
Misiek [PL] napisał/a: | Komu i ile mam zapłacić? |
Kliknij "Wspomóż autora" w menu w PA aby uzyskać więcej informacji |
|
|
|
dinotmrc
|
Wysłany: 08-07-2011, 15:08
|
|
|
Misiek [PL] napisał/a: | Ja myślałem że phpBB jest na licencji GPL, a tu okazuje się że jestem piratem! Komu i ile mam zapłacić?
ironizuję oczywiście |
Niestety nie wyszła Ci ta ironia.
Z przykrością Cię poinformuję, że chodziło mi o tworzenie modyfikacji, wspieranie tej wersji, a nie płacenie. |
|
|
|
Seba123
![](images/avatars/21366782494c9681e378d50.png)
|
Wysłany: 09-07-2011, 00:37
|
|
|
Widzę że jedynie ja byłem w stanie napisać coś konstruktywnego na ten temat. Myślę, że to wiele wyjaśnia |
_________________ Fejs |
|
|
|
Matteo
![phpgroup](templates/subSilver/images/ranks/rank_groupp.png)
![](images/avatars/4260166025351389903c98.png)
|
Wysłany: 09-07-2011, 15:00
|
|
|
konsum napisał/a: | Powiem że to aż się serce kraja, że taki potencjał ten projekt ma i czyżby to już był koniec, na prawdę już nie ma pomysłów na dalszy rozwój, z tak zdolnymi użytkownikami tego forum i ekipą? | Kto powiedział, że to jest koniec? Pracujemy nad wersją 1.12.7, aczkolwiek na to trzeba mieć czas. Pamiętaj, że my też jesteśmy ludźmi, mamy swoje życie prywatne, pracę, studia. Cytat: | Bolesna prawda jest taka, że tutaj już nic się nie dzieje, i niestety, nie istnieje właściwie szansa aby coś się w tej kwestii zmieniło. | Na forum jest udzielany support dla skryptu, co do nowej wersji - napisałem wyżej. |
|
|
dinotmrc
|
Wysłany: 09-07-2011, 22:10
|
|
|
No tak, ale ile można wydawać nową wersję, więcej niż rok od ostatniej 1.12.6 już to trwa.
Zamiast ładować pełno niepotrzebnych modów, które spowalniają silnik, lepiej pomyśleć o tych najbardziej potrzebnych, które ingerują w zabezpieczenia.
Chyba, że wystąpiły jakieś duże luki, które łatacie. |
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
szymon1051
|
Wysłany: 09-07-2011, 23:22
|
|
|
Nie obwiniajcie Przema za to że porzucił projekt, przecież phpbb by przemo jest oparty na takiej licencji która pozwala wszystkim wpływać na rozwój forum. Jak by się znalazło zz 4 osób które znają się na php html javaskrip ( nie umiem tego pisać ) itp to może by wydali nową wersje, ale trzeba się zastanowić co poprawić. Uprościć to jakoś jeszcze bardziej A co do tego czy by przemo jest łatwiejsze w obsłudze niż phpBB3 to chyba nie tylko jak używasz jakiegoś skryptu dość długo przyzwyczajasz się do niego i wydaje ci się dość prosty a inny skrypt wydaje się trudny bo trochę na innej zasadzie działa. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!