Przesunięty przez: Matteo 09-11-2013, 09:36 |
jQuery Rozwijany/Zwijany kod (code) |
Autor |
Wiadomość |
kooza
|
Wysłany: 07-12-2010, 16:25 jQuery Rozwijany/Zwijany kod (code)
|
|
|
jQuery Rozwijany/Zwijany kod (code)
dodaj rozwijany/zwijany kod
Kod: | ################################################################
## MOD Title: jQuery Rozwijany/Zwijany kod (code)
## MOD Version: 1.0
## MOD Author: kooza
## MOD Description: dodaje rozwijany/zwijany znacznik [code][/code]
##
## Installation Level: Easy
## Installation Time: 5 Minutes
## Files To Edit: (3)
## templates/*/overall_header.tpl
## templates/*/*.css
## templates/*/bbcode.tpl
## Included Files: (3)
## images/arrow_up.png
## images/arrow_down.png
## images/ddaccordion.js
##
################################################################ |
Co modyfikacja potrafi:
dodaje rozwijany/zwijany tag bbcode - [.code][/code] |
Ostatnio zmieniony przez Majkelo 12-01-2012, 17:02, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
ppp
|
Wysłany: 07-12-2010, 16:39
|
|
|
Przecież to można zrobić czterema linijkami w samym jquery, bez pluginów. Po co tyle kodu? Zresztą, jaki sens ma ten "mod", poza wymaganiem od użytkownika dodatkowego kliknięcia i uniemożliwieniem dostępu osobom z wyłączonym javascriptem? Poza tym Google może się przyczepić do takiego beztroskiego chowania elementów strony, potraktować to jako manipulację ukrytą treścią i przyłożyć z filtra. Jeśli już musisz coś ukrywać, rób to javascriptem po załadowaniu strony. Przy okazji unikniesz problemu z utrudnianiem dostępu userom z wyłączonym JS. |
Ostatnio zmieniony przez ppp 07-12-2010, 16:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kooza
|
Wysłany: 07-12-2010, 16:45
|
|
|
ppp napisał/a: | Przecież to można zrobić czterema linijkami w samym jquery, bez pluginów. Po co tyle kodu? Zresztą, jaki sens ma ten "mod", poza wymaganiem od użytkownika dodatkowego kliknięcia i uniemożliwieniem dostępu osobom z wyłączonym javascriptem? Poza tym Google może się przyczepić do takiego beztroskiego chowania elementów strony, potraktować to jako manipulację ukrytą treścią i przyłożyć z filtra. | co ty człowieku gadasz?
Mało jest stron ? ktore takie cos maja |
|
|
|
|
ppp
|
Wysłany: 07-12-2010, 16:51
|
|
|
kooza, co z tego, że jest X stron, które takie coś mają? To świadczy tylko o tym, że ich designerzy nie mają zielonego pojęcia o zasadach projektowania używalnych interfejsów i liczą na tani efekt "bo się przesuwa". Tak było z gifami w '90, flashem w 2000, tak teraz jest z ryjospisem (facebook ) i witrynami na silę się do niego upodabniającymi (Digg anyone?).
No ale okej - widzę, że wyznajemy zasadę "inni mają to ja też, dzieciaki na to polecą - nieważne, że na odwal się, byle wyglądało cool, chrzanić usability" - patrz: zupa z <fieldset> (obrazek-button to element formularza, o rly?), kalendarz w nagłówku (na co mi drugi, skoro jeden mam w trayu?) czy pokazywanie IP, które przypomina strony z 1990, napakowane obrotowymi gifami i bannerami "YOU ARE 100000th VISITOR".
A teraz "webmasterzy" odkryli jQuery i konkurs na najbardziej przeładowaną javascriptem stronę wchodzi w kolejną rundę. |
Ostatnio zmieniony przez ppp 07-12-2010, 16:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kooza
|
Wysłany: 07-12-2010, 16:53
|
|
|
To jest tylko mod.
Duzo jest takich modow na tej stronie w podobie do tego. czyli jQuery.
Nie mam zamiaru go usuwać |
|
|
|
|
ppp
|
Wysłany: 07-12-2010, 16:58
|
|
|
Ale przecież nie każę Ci go usuwać. Gdybyś to przerobił w taki sposób, żeby było widoczne np. pierwsze 5 linii kodu, a reszta rozwijana, to byłoby w tym o wiele więcej sensu (nie ukrywamy treści, a jednocześnie nie zmuszamy usera do nadmiernego nadwyrężania reki przy scrollowaniu).
Inna sprawa, że można to zrobić łatwiej - w oparciu o standardowo obecne w jQuery toggle(), slideDown(), slideUp(), parent(). No i miło by było, by kod był jednak widoczny w całości dla ludzi bez javascriptu. |
|
|
|
|
kooza
|
Wysłany: 07-12-2010, 17:04
|
|
|
ppp napisał/a: | Ale przecież nie każę Ci go usuwać. Gdybyś to przerobił w taki sposób, żeby było widoczne np. pierwsze 5 linii kodu, a reszta rozwijana, to byłoby w tym o wiele więcej sensu | Postaram sie coś takiego zrobić.
Może troche innym sposobem |
|
|
|
|
MagicalFire
|
Wysłany: 07-12-2010, 17:28
|
|
|
ppp, proste nie podoba sie nie instaluj
a moze komus sie przyda |
_________________ nie za takie Przemo walczyliśmy |
|
|
|
|
gielet
|
Wysłany: 07-12-2010, 18:43
|
|
|
Heh a ja mam jedno pytanie, w ilu procentach jesteś "autorem" tego "moda" ? |
|
|
|
|
PablooS
|
Wysłany: 08-12-2010, 10:13
|
|
|
ppp napisał/a: | Gdybyś to przerobił w taki sposób, żeby było widoczne np. pierwsze 5 linii kodu, a reszta rozwijana |
Mógłby ktoś to zrobić albo podać link gdzie to jest (instrukcja instalacji a nie ten mod xD)
Byłbym bardzo wdzięczny. |
|
|
|
|
bielu
|
Wysłany: 08-12-2010, 10:47
|
|
|
Na poczatku |
_________________ /// NIE WZPIERAM PHPBB BY PRZEMO///
Koduje style,instaluje skrypty/modyfikacje
<u>pisząc do mnie na gg szykuj przelew</u> |
|
|
|
|
Seba123
|
Wysłany: 08-12-2010, 11:46
|
|
|
kooza napisał/a: | <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script> | Kozak.
To samo można zrobić za pomocą hide(), show(), animate(), slide() etc ppp napisał/a: | Poza tym Google może się przyczepić do takiego beztroskiego chowania elementów strony, potraktować to jako manipulację ukrytą treścią i przyłożyć z filtra. | Dlatego chowa się elementy obecnie przez js.
[ Dodano: 08-12-2010, 12:22 ]
Tadam: http://www.przemo.org/php...p=614288#614288 |
_________________ Fejs |
|
|
|
|
PablooS
|
Wysłany: 08-12-2010, 12:25
|
|
|
A jeśli mi to rozwala całkowicie forum?
Chodzi mi o to że rozszerza mi baaardzo to "menu" jak jest avatar (ilość postów itp) i odpowiada za to plik bbcode.tpl bo jak go wrzucam z powrotem to jest normalnie...
EDIT:
Bielu naucz się czytać. Napisałem czy nie podałby mi ktoś linka do modyfikacji lub nie przerobił tej że widać pierwsze X linijek kodu...
Najbardziej mi zależy na przerobieniu tej bo jest super
EDIT2:
Dobra wole dodatek seby więc nie ważne |
|
|
|
|
19gazda62
|
Wysłany: 08-12-2010, 12:49
|
|
|
wgrałem sobie to. a działa do pewnego momentu. jak klikam na ten pasek z napisami że to jest kod itp to nic sie nie dzieje:/ |
_________________ Piszesz do mnie na gg?? Przedstaw się i napisz z jakiej strony internetowej się do mnie kierujesz.
Poza Forum za darmo umarło. |
|
|
|
|
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
kooza
|