HydePark - [OffTopic] WAREZ jest NIELEGALNY
joli - 16-10-2009, 13:08
Joy17 napisał/a: | Taki gimnazjalista operując Photoshopem nabywa umiejętności obsługi programu, rozwija swoje zainteresowania, co w przyszłości może zaowocować tym, że zakupi legalną wersję programu, np dla potrzeb własnej działalności albo w ramach wykonywanego zawodu. Dlatego o ile jestem przeciwnikiem piractwa, to muszę się zgodzić z opiniami, że w wielu przypadkach może ono przynieść producentowi więcej korzyści jak strat. Gimnazjalista i tak nie zakupi programu za kilkaset zł | Ale moze sie uczyc, jesli juz chce, na wersji testowej, udostepnianej przez adobe własnie w tym celu.
https://www.adobe.com/cfu...oduct=photoshop
Nie musi wcale byc piratem.
Zreszta, PS nie kosztuje kilkaset, a kilka tysiecy zł. Za to wersja uczniowska/studencka, juz okolo 800.
arcy - 16-10-2009, 15:43
Joy17 napisał/a: | Taki gimnazjalista operując Photoshopem nabywa umiejętności obsługi programu | Pobożne życzenia. Taki gimnazjalista otworzy tutoriale których w necie pełno. Kliknij to, przesuń suwak i gotowe. I nadal będzie wykorzystywał 1% możliwości programu. Chciałbym wierzyć w lotność i chęć nauki gimnazjalistów ale to omamy.
Joy17 napisał/a: | że zakupi legalną wersję programu | Tak, tak A po co skoro już ma pełną wersję? Ma wydawać kilka tysiaków na legalny program? Odpowiedz mi na pytanie po co? Przecież on już ma ten program. Ma płacić za coś co już posiada?
Joy17 napisał/a: | Także tak jak w większości przypadków, każdy kij ma dwa końce. |
Kij ma trzy końce - na jednym końcu są ludzie ściągający z netu bez opamiętania. Najnowsze wersje, najnowsze hity i najnowsze płyty.
Drugi koniec to ludzie, którzy kupują część programów, a resztę zastępują darmowymi odpowiednikami, których jest cała masa.
Trzeci koniec to ludzie, którzy ściągają pirackie wersje, testują, a potem kupują legalne - tak jak to opisałeś. Problem w tym, że na tym trzecim końcu jest tak mało ludzi, że prawie go nie widać...
Nie łudź się - sytuacja, którą opisałeś jest prawdziwa, ale to promil postępowania względem praw autorskich.
Lisu15 - 16-10-2009, 15:51
Ciekawy ten kij Ale nie po to pisze.
Mam do was pytanie bo wkońcu nie rozumiem czy to co chce zrobić jest bezpieczne.
To znaczy chciałem założyć forum muzyczne, gdzie by były między innymi teksty piosenek, utwory do pobrania (z jakiegoś hostingu np. rapidshare.com) wstawiane przez użytkowników, teledyski z YouTube i tym podobne, i nie wiem teraz czy jest to bezpieczne, to znaczy czy nikt mi nie zablokuje forum ani tak jak wyczytałem gdzieś wcześniej, czy nie zapukają do mnie niebiescy panowie (teraz granatowi ).
joli - 16-10-2009, 16:07
Linki do youtube mozesz wstawiac, teksty piosenek mozesz, ale linki do pelnych wersji - nie. Jesli chcesz pokazac jakis utowr, mozesz go obciać i w takiej formie - jako demo, pokazac.
Utwory do pobrania w pełnej wersji sa do zakupienia na stronach wydawców.
Lisu15 - 16-10-2009, 16:15
joli napisał/a: | mozesz go obciać i w takiej formie - jako demo, pokazac. | a jeśli podam link do wrzuty to chyba nie złamie nic.
joli - 16-10-2009, 16:22
Tak, tez mozesz
Lisu15 - 16-10-2009, 16:29
No to w takim razie raczej jak znajdę link do muzyki na np. OdSiebie.pl albo RapidShare.com to moge go umieścić bo to prawie to samo co wrzuta.
joli - 16-10-2009, 16:35
Lisu15 napisał/a: | RapidShare.com | o ile sie nie myle to tu masz tylko pliki do sciagania
a nie, jak we wrzucie, do ogladania czy sluchania. To jest różnica.
pawelooss - 16-10-2009, 17:05
Ale przecież słuchając czegokolwiek z wrzuty i tak pobieramy piosenkę MP3 do tymczasowego folderu przeglądarki. Tak więc nieważne czy to wrzuta, czy RS, to i tak się ściąga tak samo, tylko trochę innymi metodami.
Lisu15 - 16-10-2009, 17:10
No tak. Ale jak znajdę link gdzieś i umieszcze na swoim forum to ja nie kopiuję lecz znalazłem link i się nim dziele. A w sprawie OdSiebie to jak tam jest Po w końcu tam sie słucha muzyki,ogląda filmiki oraz pobiera pliki.
Joy17 - 16-10-2009, 17:15
joli, ale przecież każdy średnio zdolny internauta potrafi zgrać sobie utwór z wrzuty czy też youtube, więc to również jest źródło treści chronionych prawem autorskim, poza tym nie wszystkie treści na serwisach typu rapidshare są warezem; temat jest długi jak rzeka, bo inna jest interpretacja np pełnych wersji utworów zamieszczanych na serwerach, a inna np tych zgrywanych z radia, audycji, setów itp. które to można zamieścić legalnie, nie ryzykując konfliktu z prawem.
arcy napisał/a: | Joy17 napisał/a:
że zakupi legalną wersję programu
Tak, tak A po co skoro już ma pełną wersję? Ma wydawać kilka tysiaków na legalny program? Odpowiedz mi na pytanie po co? Przecież on już ma ten program. Ma płacić za coś co już posiada? |
Kupi, jak będzie z niego korzystał zawodowo, szczególnie w firmach... nikt nie zaryzykuje instalacji pirackiego softu, bo konsekwencje mogą być srogie
Lisu15 napisał/a: | To znaczy chciałem założyć forum muzyczne, gdzie by były między innymi teksty piosenek, utwory do pobrania (z jakiegoś hostingu np. rapidshare.com) wstawiane przez użytkowników, teledyski z YouTube i tym podobne, i nie wiem teraz czy jest to bezpieczne, to znaczy czy nikt mi nie zablokuje forum ani tak jak wyczytałem gdzieś wcześniej, czy nie zapukają do mnie niebiescy panowie |
Odnośnie kwestii prawnej przy zamieszczaniu linków do treści chronionych prawem autorskim pisałem post wcześniej. Obecnie nic Ci nie zrobią, bo takie mamy prawo że skoro ktoś wrzucił już wcześniej jakiś plik, to znaczy że był on już dostępny dla ogółu jeszcze zanim zdecydowałeś się podać u siebie do niego link. Czyli odpowiedzialność jest tutaj po stronie zarówno osoby wgrywającej takie treści jak i firmie, która je przetrzymuje u siebie na serwerze. Ale nie ryzykowałbym z zakładaniem forum muzycznego opierającego się o właśnie takie treści... prawo się zmieni a Ty zostaniesz na lodzie, ryzykując jeszcze procesami.
Lisu15 - 16-10-2009, 17:20
A jakbym dawał linki tylko do OdSiebie.com to by mi coś zrobili W końcu tam jest możliwość odsłuchania, oraz pobrania.
joli - 16-10-2009, 17:25
Wiesz jak ktos nie widzi róznicy, to trudno. Każda rzecz jest rzeczywiscie pobierana do folderu tymczasowego. Ale co innego wstawic link, ktory prowadzi bezposrenio do pliku, czy sciagnac go i sluchac wielkrotnie, a co innego obejrzec lub odsłuchac.
Generalnie youtube itp serwisy słuzą do ogladania, nie do sciagnia.
To ze ktos potrafi krasc, nie znaczy, ze musi to robic, prawda?
Joy17, w zasadzie amsz rację, nie mam sie z czym spierać. Cały pic polega na tym, żeby myśleć logicznie i umieć się ustosunkowac do przepisów, ale i do niepsanych zasad. Nie każdy to rozumie, a dzieci biora sie za rzeczy, których nie pojmują. Przyjęła sie moda, żeby mieć warezy i już. Na razie nie obchodza ich konsekwencje. (Lisu15, wybacz, jestes naprawdę rzadko spotykanym przypadkiem kogoś, kto jednak tak nie mysli) Nauczyli się, że wszystko im wolno. I to jest złe. Bo to nie jest jedyna dziedzina życia, w której widac brak jakichkolwiek hamulców czy poszanowania cudzej własności.
Lisu15 - 16-10-2009, 17:29
joli napisał/a: | Lisu15, wybacz, jestes naprawdę rzadko spotykanym przypadkiem kogoś, kto jednak tak nie mysli | co to miało znaczyć, bo nie jestem zorientowany
A otrzymam odp. na pytanie Lisu15 napisał/a: | A jakbym dawał linki tylko do OdSiebie.com to by mi coś zrobili W końcu tam jest możliwość odsłuchania, oraz pobrania. |
Joy17 - 16-10-2009, 17:30
Co to za różnica, czy to będzie na OdSiebie, czy na każdym innym podobnym serwerze. Nie będę się powtarzał do tego, co napisałem w ostatnich 2 postach... nic Ci nie zrobią. Do czasu
|
|
|