To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Ogłoszenia - Publikacja wersji 1.12.7

Woytec - 14-08-2012, 11:49

AdVan napisał/a:
A ja nic nie zmieniałem w plikach.
Tym się nie przejmuj bo informacje o sumach nie są dobrze zaktualizowane.
AdVan napisał/a:
Tyle że ja już zainstalowałem czyste forum w wersji 1.12.7, nie robiłem żadnej aktualizacji.
Ale pewnie używasz niestandardowego stylu a one nie są jeszcze przystosowane, dlatego wykonaj tylko instrukcje, które dotyczą plików .tpl
IceCold - 14-08-2012, 13:09

Witam, mam taki problem zrobiłem aktualizację i wyszedł mi taki wynik:
Kod:

Wynik aktualizacji bazy do wersji phpBB modified v1.12.7 by Przemo
Instrukcji wykonanych: 110, niewykonanych: 657

Nie wykonało mi 657 zapytań, co w takiej sytuacji mam zrobić?

Przemo - 14-08-2012, 13:16

Jest dobrze, aktualizacja jest uniwersalna do wszystkich poprzednich wersji i dlatego wykonuje tez aktualizacje poprzednie, ktore sie nie wykonaja do bazy. Maja sie wykonac tylko ostatnie i jest dobrze. A taki raport sie wkleja tylko jak sa pozniej nietypowe problemy z aktualizacja forum, jak cos zle dziala.
Oneitatsu - 14-08-2012, 13:21

Mam coś.. nowego. Przejrzałem dość pobieżnie wątek i nie natrafiłem na podobne zgłoszenie, więc jeśli coś opuściłem, przepraszam.

W poprzedniej wersji forum tego nie było, teraz jest - i jest to związane z sesjami.

Zdarzało się, że pisząc posta straciliśmy poczucie czasu, czy też musieliśmy gdzieś iść i zostawić edytor na chwilę. Tak czy siak już po napisaniu potwierdzamy, chcąc wysłać nasz post i zonk - ekran logowania, bo sesja się zakończyła. No ok, więc wciskamy w przeglądarce "cofnij", aby wrócić do edytora i nie utracić treści naszego posta. Otwieramy sobie drugie okno, czy tam zakładkę i logujemy się na forum. Zazwyczaj to dawało efekt spodziewany - przechodzimy do naszego edytora, potwierdzamy i tym razem post zostaje wysłany.
W 1.12.7 taka akcja jednakże kończy się nie monitem:
Cytat:

Sesja połączenia wygasła lub numer ID sesji jest nieprawidłowy.
Spróbuj ponownie.
.
To może być zabezpieczenie, celowe, albo jakiś błąd (w końcu należy zmodyfikować choćby tabelę kluczy sesji w mysql, patrząc do instrukcji).
Sprawdziłem u siebie i tutaj, z takim samym rezultatem. Rozwiązaniem jest skopiowanie treści z edytora, otwarcie nowego i wysłanie posta przezeń.

Proszę mnie utwierdzić: jest to zabezpieczenie, czy coś innego?

xlesiu - 14-08-2012, 13:27

Oneitatsu, to chyba błąd http://www.przemo.org/php...p=746846#746846
IceCold - 14-08-2012, 13:32

Wszystko poszło jak należy lecz mam jeszcze takie małe pytanie czemu po aktualizacji dostałem w panelu administracyjnym taki komunikat:
Kod:
Wersja tego forum jest aktualna
Jednak za kilka tygodni pojawi się nowa wersja 1.12.7 zawierająca kilka ważnych poprawek bezpieczeństwa oraz wiele poprawek błędów. Prosimy przygotować się do aktualizacji. Zmian w stylach będzie minimum, będzie też dostępna ręczna instrukcja aktualizacji. Szczegóły tutaj

mix - 14-08-2012, 13:44

IceCold napisał/a:
Wszystko poszło jak należy lecz mam jeszcze takie małe pytanie czemu po aktualizacji dostałem w panelu administracyjnym taki komunikat:
Kod:
Wersja tego forum jest aktualna
Jednak za kilka tygodni pojawi się nowa wersja 1.12.7 zawierająca kilka ważnych poprawek bezpieczeństwa oraz wiele poprawek błędów. Prosimy przygotować się do aktualizacji. Zmian w stylach będzie minimum, będzie też dostępna ręczna instrukcja aktualizacji. Szczegóły tutaj

Tym się nie przejmuj.To już tekst od strony przema , a nie kwestii czy wgrałeś dobrze czy źle.

IceCold - 14-08-2012, 14:12

Jak już zrobiłem aktualizacje z paczki update-1.12.7 to muszę jeszcze coś robić po stronie stylu? bo np. nie działał mi SB więc skopiowałem plik .tpl ze stylu subSilver update-1.12.7-manual, lecz teraz nie za ciekawie to wygląda i nie wiem jakiej modyfikacji mogę uzyć aby poprawić wyglad tego oraz dodać avatary?
IceCold - 14-08-2012, 14:13

Dodam też że miałem sporo modyfiakcji wgranych, ale nie chciało mi się robić wszystkiego z ręcznej instalacji

// Sorry za post jeden pod drugim, myślałem że łączy posty

RouteViX - 14-08-2012, 14:22

Witam , a ja zrobiłem wszystko z manuala i po prostu forum się nie włączyło jakiś błąd index potem posting. mam full modyfikacji zaczynając od spider friendly
AdVan - 14-08-2012, 16:27

Cytat:
Witam , a ja zrobiłem wszystko z manuala i po prostu forum się nie włączyło jakiś błąd index potem posting. mam full modyfikacji zaczynając od spider friendly

I to jest właśnie twój problem 'Mam full modyfikacji'.

IceCold - 14-08-2012, 16:55

po napisaniu posta pojawia się taki komunikat:

Kod:
Sesja połączenia wygasła lub numer ID sesji jest nieprawidłowy.
Spróbuj ponownie.

Co w takim przypadku trzeba zrobić?

.::Trac3r::. - 14-08-2012, 17:19

NineX napisał/a:
.::Trac3r::., wykonaj instrukcję:

viewtopic.php

Kod:
znajdź 2x:
            $temp_url = append_sid("posting.$phpEx?mode=delete

dodaj przed:
            $back_url .= '&sid='.$userdata['session_id'];

Sprawdź czy zadziała, jeśli tak będzie, to mój karygodny błąd, który nie powinien mieć miejsca. :/

Zrób to co napisane wyżej, mi pomogło, Tobie też pomoże ;)

IceCold - 14-08-2012, 17:45

Niestety zrobiłem tak lecz nic to nie dało, przed dodaniem nawet już miałem taki wpis przed tym, co w takiej sytuacji mam zrobić?
.::Trac3r::. - 14-08-2012, 18:37

IceCold, a gdzie to Ci wyskakuje? Gdy co robisz?