HydePark - [OffTopic] Czy uwa?acie ?e nie d?ugo by przemo czeka koniec
szymon1051 - 22-07-2011, 16:46
A zauważyliście że na telefon są wypuszczane specjalne wersje jak np facebook lub NK czy m.wp.pl (czy coś takiego) i tam jest specjalnie uproszczone lub dostosowane do przeglądarki w telefonie, a strony w wersji na przeglądarki komputerowe te np co wymieniłem wyżej czyli facebook, nk ,wp.pl chyba nie stoją w miejscu tylko chyba idą do przodu z nowymi standardami taki jak css 3, html5 itp. A co do telefonów to ciekawe jaki procent z was przegląda np to forum za pomocą przeglądarki w telefonie i robi to dość często Można było by zrobić coś takiego jak na np plemionach.pl w ustawieniach nasz wybór z czego korzystasz i można było by tak zrobić że jak wybierzesz komórkę to wyświetla ci się sam tekst coś takiego jak wersja do druku, bo forum chyba głównie jest do tego by czytać i zamieszczać tekst.
japi55 - 22-07-2011, 16:50
W operze mini w wersji 6.x pojawiła się funkcja włączania/wyłączania widoku mobilnego na stronach.
Tutaj też oczywiście działa widok mobilny, i wszystkie potrzebne elementy forum są, poprostu jest wszystko uproszczone.
Ja osobiście i tak wyłączam ten widok mobilny, bo jest dla mnie nie wygodny
lui754 - 22-07-2011, 17:26
Seba123, Człowieku o czym ty gadasz? Do telefonów, tabletów będzie specjalnie napisana wersja mobilna stylu/skryptów, z uproszczonymi funkcjami.
Jeżeli tak bardzo jesteś przekonany do starych sposobów to uspokoję Cię, będzie dodany stary subsilver <tabelkowy> jako zamiennik.
Polaczek napisał/a: | Co do IE to 9 daje podobno rade z HTML5 i CSS3. |
Tak IE9 daje rade i to bez problemu, chyba pierwsza lepsza przeglądarka od Microsoftu.
Nie ma co stać w miejscu, minie kilka miesięcy/lat i nikt już nie będzie używał starszych szmelców. A osobiście moim zdaniem, lepiej będzie później zoptymalizować przestarzały kod phpBB2, gdy styl będzie ukończony.
japi55 napisał/a: | W shoutboxie ajaxowym trzeba odswiezac strone zeby zobaczyc nowe wiadomosci, ale NIE JEST to niemożliwe. |
Pracuje nad scrollowaniem w telefonach. Tak aby przynajmniej dało się przeczytać wszystkie wiadomości.
dinotmrc - 22-07-2011, 18:41
No dobra, ale nie odchodźcie od tematu.
Co z tą wersją 1.12.7 - nastąpiło coś szczególnego?
gaget3 - 22-07-2011, 20:16
dinotmrc napisał/a: | Co z tą wersją 1.12.7 - nastąpiło coś szczególnego? |
Nie wiadomo. Pisałem w tym temacie kiedy mniej, wiecej wyjdzie nowa wersja przema, ale nie napisał. Nie wiem czy on nie wie czy poprostu nie chce powiedziec.
Polaczek - 22-07-2011, 21:49
oj krzyk sie maly zrobil. Co do mobilnych wersji, to jestem za, moge pomoc/zrobic/testowac, bo sam obecnie jade na telefonie lub tablecie (zepsuty pc).
Michal5525 - 22-07-2011, 23:19
Takie pytanie zadam jeszcze. Czy kontynuujecie prace nad phpbb3 by Przemo czy na razie dajecie sobie z tym spokój? Pytanie czysto z ciekawości.
Server - 23-07-2011, 15:05
Niestety, mam wrażenie, że to forum umiera, powstaje coraz mniej modyfikacji, a jak już powstają, to z banalną instalacją (autorzy nie przykładają się do nich), może nie mają pomysłu, albo nie widzą sensu.
Może jakby pracownicy nad skryptem dostawali kasę za, nie oszukujmy się, bardzo ciężką pracę, to skrypt może, może by żył pełnią życia.
Misiek [PL] - 23-07-2011, 15:08
Seba123, podpisuję się pod Twoim planem obiema rękoma. Sam korzystam z Firefoxa 3.6.18, ponieważ nie chce mi się wklepywać od nowa haseł, zakładek i obawiam się "kobylastości" nowej wersji przy 1 GB RAM. W dodatku nie wszystkie dodatki są kompatybilne z nowym liskiem.
Internet Explorer posiadam w wersji 8, a to wszystko przez głupią politykę Microsoftu.
Tyle nowości że aż nie chce mi się wierzyć . Raczej nie skuszę się na aktualizacje do wersji 1.12.7, ponieważ w planach mam przejście na phpBB3.
Może warto dać nowej wersji numerek 2.0? Zmiany szykują się dosyć gruntowne z tego co widzę.
japi55 - 23-07-2011, 15:28
Misiek [PL] napisał/a: | Sam korzystam z Firefoxa 3.6.18, ponieważ nie chce mi się wklepywać od nowa haseł, zakładek i obawiam się "kobylastości" nowej wersji przy 1 GB RAM. |
a import?
M17ek - 23-07-2011, 19:33
Cytat: | Sam korzystam z Firefoxa 3.6.18, ponieważ nie chce mi się wklepywać od nowa haseł, zakładek i obawiam się "kobylastości" nowej wersji przy 1 GB RAM. |
Dokładnie , przy aktualizacji przegladarek nic sie nie robi Dane importuja sie same a Ty tylko resetujesz przegladarke i smigasz na nowej
IE9 no fakt nie odbiega juz tym jak wczytuje strony (chodzi o wygląd) bo tak naprawde dalej jest zamułem to moja opinia .
Ale koniec off topu . Moim zdaniem co do tematu to jest tak jak niektorzy pisali , nie oplaca sie pchac dalej phpbb2 by przemo , jedyne co było by dobrym rozwiazaniem to phpbb3 by przemo , a co do opini o zamulaniu przema itd to tutaj czytalem dobry art :
http://www.blueman.pl/web...ernetowych.html
Chciałbym tez zaznaczyć ze wiele osob mowi ze przemo to już przeżytek itd. to fakt ale to jest normalne bo przeciez phpbb2 to przeżytek a przemo to phpbb2
Ja osobiscie przeszedlem na phpbb3 z przema i polcam to kazdemu No chyba ze masz jakies tam małe forum dla klanu , sieci czy do jakiegos portalu id.
@gaget3
Ty jak widze uzywasz serwera cba , jest to badziew jeden z największych Nie mowie tu zeby ci dopiec itd ale mowie tu o tym ze nie jestes za dobry w tym temacie a wypowiadasz sie co chwile zachwalając skrypt Ja tez nigdy nie zagladalem do kodu php przema bo sie az na tyle nie znam ale swoje wiem i to opisałem
Polaczek - 23-07-2011, 21:03
A no widzisz M17ek, ktos tu pisal o tym, ze skrypt traci na znaczeniu wlasnie przez uzytkownikow ktorzy niewiele wiedza a wypowiadaja sie w tego typu tematach... Bo nie oszukujmy sie co moze wiedziec osoba ktora ma konto na darmowym hostingu o tym czy skrypt jest optymalny czy nie?
szymon1051 - 23-07-2011, 22:05
Po szybkim "przeczytaniu" http://www.blueman.pl/dow...ternetowych.pdf. Myślę że phpBB by Przemo nawet nawet się trzyma ale obciąża chyba najbardziej serwer. Moim skromnym zdaniem można było by odejść od phpBB 2 na którym stoi by Przemo i zrobić jakieś by Przemo na nowszych bądź bardziej wydajniejszych skryptach (podobno) takich jak phpBB 3 MyBB, bądź wypuścić skrypt Przemo . Ale to nawet jak zobaczymy to chyba w bardzo odległej przyszłości, chodzi mi o skrypt Przemo nie oparty na żadnych po prostu nowy Polski skrypt . Wiem że łatwo się mówi/pisze a trudniej się robi, ale są ludzie dla których pisanie skryptu jest tak samo proste jak pisanie postów ale czasochłonne, przykładem takiego człowieka jest Mark Zuckerberg przynajmniej tak wyglądało to w filmie "The Social Network".
dinotmrc - 23-07-2011, 22:20
szymon1051 napisał/a: | bądź wypuścić skrypt Przemo |
Z jakiej racji Przemo, jeżeli jego autorem nie będzie Przemo?
Polaczek - 23-07-2011, 22:47
Znowu filozofujemy i nadal nie ma planu dzialania. oj oj... Co powiecie na CepheiBB? Tak mi przyszlo teraz do glowy, ale czy to przetrwa chociaz miesiac to nie wiem
|
|
|