To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HydePark - [OffTopic] Czy uwa?acie ?e nie d?ugo by przemo czeka koniec

Seba123 - 21-07-2011, 02:26

Robienie strony w HTML5 w obecnych czasach jeszcze jest ciut na wyrost.
Polaczek - 21-07-2011, 10:01

Wcale nie jest na wyrost ;) HTML5 ma wiele udogodnien, coraz wiecej mozliwosci jest supportowane przez rozne przegladarki. Z reszta nie wyobrazam sobie, zeby forum mogloby skorzystac ze wszystkich tych nowosci. Ale takie tagi jak header, footer, article, audio, video i kilka rzeczy w CSS3 na pewno sie przydadza.
Zdaje sobie sprawe ze istnieje problem kompatybilnosci wstecznej dla przegladarek nieobslugujacych piatki, ale po to sa aktualizacje, zeby je robic.

tepe15 - 21-07-2011, 15:44

OK powiedzmy że przekodujecie styl :P a kto przekoduje wszystkie modyfikacjie i instrukcje do kompatybilności z odświeżonym skryptem i stylem? ...

moim zdaniem porywacie się na zbyt głębokie wody :)

Seba123 - 21-07-2011, 15:53

Mając forum administrator powinien zakładać aby KAŻDY UŻYTKOWNIK INTERNETU mógł z niego skorzystać. Kodując templatke w HTML5 w obecnych czasach daną część użytkowników pozbawiasz możliwości swobodnego korzystania z witryny.

To, że Ty masz zaktualizowaną przeglądarkę, to nie znaczy że każdy ma ;) jest masa komputerów na których przeglądarki nie są aktualizowane z różnych powodów.

lui754 - 21-07-2011, 16:57

tepe15 napisał/a:
OK powiedzmy że przekodujecie styl a kto przekoduje wszystkie modyfikacjie i instrukcje do kompatybilności z odświeżonym skryptem i stylem? ...

Ja mogę to wykonać bez problemu. Osobiście sam nie potrafię poprawnie przepisać styl na divy, nie mam wystarczającej wyobraźni i czasu. Jeżeli pojawi się nowy styl to przeróbki modyfikacji, kodowanie, poprawa kompatybilności jest dla mnie czystą przyjemnością. Ogólnie wystarczy mi sam szkielet stylu.

tepe15 napisał/a:
moim zdaniem porywacie się na zbyt głębokie wody

To w końcu mamy robić nową wersje czy nie? Zastanów się troszkę.

Seba123 napisał/a:
To, że Ty masz zaktualizowaną przeglądarkę, to nie znaczy że każdy ma jest masa komputerów na których przeglądarki nie są aktualizowane z różnych powodów.

A kto powiedział, że nowy styl ma być wybajerzony tak jak te z vB? Nowy styl ma być lekki, bez pierdół i innych krzaczków.

Nowy subSilver, który wykonam na podstawie stylu Polaczka (chyba, że będzie chciał mi pomóc) będzie podobny do obecnego z tymi zmianami, że zostanie lekko odświeżony (mowa tutaj o jQuery, nowych rozwiązaniach HTML i CSS).

Po za tym wszystkim, są odpowiednie osoby takie jak Polaczek, Radek, Matteo, które potrafią bez problemu wykonać odpowiednie zmiany tak aby styl wyglądał tak samo na wszystkich dostępnych przeglądarkach. Dodam, że znamy też oficjalne statystyki na których jasno jest zaznaczone, jaki procent osób używa starszych i nowszych przeglądarek, gdzie IE6 do bardzo mały ułamek. Google dla przykładu od razu wymaga zaktualizowania przeglądarki, sam Microsoft do tego nakazuje.

Jak ma się rozwijać skrypt Przema, gdy nakazujesz nam, aby wszystko było po staremu :) bez sensu.

Seba123 - 21-07-2011, 17:07

Lui napisał/a:
A kto powiedział, że nowy styl ma być wybajerzony tak jak te z vB? Nowy styl ma być lekki, bez pierdół i innych krzaczków.
Ale o czym Ty do mnie teraz mówisz? Ja dyskutowałem na temat HTML5.

http://www.cms.rk.edu.pl/...-internetowych/

lui754 - 21-07-2011, 17:41

Ten artykuł jest z 2009 roku, wywnioskować można bez przeglądania statystyk, że jest nieaktualny. Trzeba iść dalej, wprowadzić nowy standard.
nie będziemy rozdrabniać się dla posiadaczy starych przeglądarek. Po za tym IE6 traci bardzo szybko na popularności. W naszej Polsce jest na samym dnie. Ogólnie nasz kraj bardzo jest wybredny i szuka najlepszych rozwiązań :) Spójrz na najnowsze statystyki z popularności przeglądarek, tylko szukaj po wersjach, a nie ogólnie po marce.

Seba123 napisał/a:
Ale o czym Ty do mnie teraz mówisz? Ja dyskutowałem na temat HTML5.

Ale zamiarem użycia HTML5 jest właśnie wykonanie nowego stylu.

Link do statystyk: http://www.ranking.pl/pl/...b-browsers.html

tepe15 - 21-07-2011, 19:50

Cytat:
To w końcu mamy robić nową wersje czy nie? Zastanów się troszkę.

Źle mnie zrozumiałeś Lui :P . Niemam nic przeciwko temu byście robili nową wersje ...
Osobiście nie korzystam z przema chociaż czerpię z niego co warte jest uwagi.

Jednak sam zobacz ile tych modułów jest i ile trzeba by przekodować pod odświeżony silnik, mało tego ... do tej pory nikt nie zabrał się za ustatkowanie samego BBCode managera który powinien byc w standardzie - powód? Jest to najprostszy ze sposobów na tworzenie BBCode ... skoro skrypt ma być jak najbardziej przyjazny uzytkownikowi to i administrator powinien na tym skorzytać ...

Co do HTML5 popieram Sebe123, kumam chcecie wyjśc na przód ale jakim kosztem ...

Seba123 - 21-07-2011, 22:31

Lui napisał/a:
Ten artykuł jest z 2009 roku, wywnioskować można bez przeglądania statystyk, że jest nieaktualny. Trzeba iść dalej, wprowadzić nowy standard.
Tak ? Tam w porównaniu jest m.in. IE8, a Ty w swoim poprzednim poście wspominasz o
Lui napisał/a:
gdzie IE6 do bardzo mały ułamek.

Skoro IE8 nie daje rady, to 7 ani 6 też nie. Tak samo nie każdy posiada zaktualizowanego Firefoxa czy Operę. Istnieje masa urządzeń mobilnych, od telefonów po palmtopy, gdzie używa się przeróżnego oprogramowania do przeglądania witryn, przykładowo IExplorera z Windows'a mobile, Opery Mini na jakimś starszym telefonie, Opery Mobile na jakimś PDA czy wbudowanej przeglądarki w Symbianie. Zazwyczaj od czasu instalacji nikt nie instaluje nowszych wersji, bądź nie ma takiej możliwości.

Jeżeli masz ochotę posiadać forum ze szablonem HTML5 to nie ma problemu, Twoja jednostkowa decyzja. Ale nie narzucajcie takiej decyzji wszystkim użytkownikom Przema, bo jeżeli wyjdzie (w co wątpi każdy) nowa wersja to będziecie nakłaniać każdego aby przeszedł na nią (bo rozumiem że średnio chcecie zachować kompatybilność ze starymi stylami, skoro mówisz o wielkim odświeżeniu skryptu wraz z update, gdzie to właśnie styl prezentuje największą część odświeżenia).

Polaczek - 22-07-2011, 00:21

No tak. Na pewno teraz 80% uzytkownikow Firefoxa korzysta z Firefoxa 3. :mrgreen: Przykro mi wszystkim internautom nie da sie dogodzic, chyba kazdy musialby byc webdesignerem/webmasterem aby kazdemu pasowalo wszystko. Oprogramowanie sie rozwija, technologia idzie do przodu i nie nalezy patrzec w tyl.

Moze mam robic styl na HTML3 i tabelach, aby mozna bylo sobie forum przegladac na jakims zabytku 10-letnim albo wiecej?

Chcieliby wszyscy rewolucji, a patrza w tyl...

Joy17 - 22-07-2011, 00:24

Seba123 napisał/a:
Skoro IE8 nie daje rady

IE8 z wieloma rzeczami nie daje rady, kiepskie porównanie - jeśli ktoś używa tej przeglądarki, która muli przy JS, skacze przy odtwarzaniu animacji flash czy nie obsługuje CSS3, to robi to na własną odpowiedzialność. Zresztą, jeżeli chodzi o moich użytkowników forum, to explorera używa jedynie 6,5% osób. Wiele stron ładuje się nie prawidłowo pod tą przeglądarką, problemy miałem m.in. z facebookiem. Wcześniej czy później chociażby z tych powodów większość osób, które jeszcze tego nie zrobiły, przeniosą się na aktualniejsze wersje browserów. Nie widzę najmniejszego problemu - jeśli chcesz przeglądać wszystkie strony, aktualizuj przeglądarkę - logiczne, że technologia idzie na przód, nie możemy się uwsteczniać.

Cassino - 22-07-2011, 00:34

Polaczek, No nie, firefox'a 80% ? U mnie praktycznie wszyscy używają Google Chrome , i ja również :)

IE8 ? Niby miała konkurować z innymi przeglądarkami, a jednak wg mnie ciagle jest to wielkie "gówno" ....

Nigdy z tego nie korzystałem ( chyba ze po to aby ściągnać z niej Chrome bądź firefox ) np przy formacie ;p

Polaczek - 22-07-2011, 10:33

cassino, 80% userow firefoxa :)
Co do IE to 9 daje podobno rade z HTML5 i CSS3.

Seba123 - 22-07-2011, 15:18

Joy17 napisał/a:
Nie widzę najmniejszego problemu
Czasami czuję, jakby nikt nie czytał moich postów, a chciał się do nich ustosunkować ;)

Urządzenia mobilne, brak uprawnień, brak wiedzy. Powody dla których nie są aktualizowane przeglądarki.

Anyway róbcie co chcecie, obecnie nie jest to mój interes. :)

japi55 - 22-07-2011, 15:28

Może i będzie przeglądanie w telefonach itp utrudnionych, szczególnie tych z własnymi systemami, no ale trudno :)

Ja cały czas korzystam z telefonu, z opery mini, a ona ajaxa nie obsługuje :)
W shoutboxie ajaxowym trzeba odswiezac strone zeby zobaczyc nowe wiadomosci, ale NIE JEST to niemożliwe.