Ogłoszenia - Publikacja wersji 1.12.7
AnddrzejW - 28-12-2017, 18:01 Temat postu: Re: Publikacja wersji 1.12.7
NineX napisał/a: | Jest to pełna oficjalna wersja 1.12.7 służąca do czystej instalacji lub aktualizacji z oryginalnego phpBB2 oraz z wersji "by Przemo" od 1.12.5-1.12.6
Wyposażona jest w uniwersalny aktualizator (/scripts/update.php) który posiada wszystkie aktualizacje bazy, część z nich wykonuje tylko gdy to konieczne (gdy wykryje oryginalne phpBB lub gdy wykryje różnicę w bazie danych z różnych wersji "by Przemo")
[...]
Pamiętaj aby zaktualizować również pliki każdego używanego stylu(.tpl), w przeciwnym wypadku rejestracja, shoutbox itd. mogą przestać działać!
Jak zaktualizować style?
|
Witam Zacne Grono po raz pierwszy
Pozwoliłem sobie na odświeżenie leciwego i dla większości z Was już pewnie zapomnianego tematu, mianowicie aktualizacja forum oraz stylów z wersji 1.12.5 do 1.12.7 (ponoć z automatu wyżej się nie da?)
W czym problem...
Jako że nie przeprowadzałem podobnych operacji wcześniej przerzuciłem forum na inny hosting aby trochę poćwiczyć bez aktualizacji wersji - tutaj bez problemu (na razie bez podpinania docelowej domeny).
Problem zaczął się chyba przy odpaleniu ./scripts/update.php - wyrzucił całe mnóstwo komend, niestety nie skopiowałem tego. Nie zważając na nic podmieniłem kolejno pliki z paczki update-1.12.7, następnie zgodnie ze wskazówkami ręcznie przerobiłem kilkanaście plików stylu Subsilver i na końcu otrzymuję to co widać w załączniku:
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Nie mam już siły na kolejną żonglerkę plikami.
shanonWEB - 29-12-2017, 15:40
http://www.przemo.org/php...er=asc&start=60
www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=12672
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=17693
P.S Darmowy hosting?
AnddrzejW - 29-12-2017, 17:19
Absolutnie, nie. LinuxPl.com
Co do linków dziękuję zapoznam się, być może coś przeoczyłem albo robię nie tak albo zwyczajnie skaszaniłem podmianę przy edycji stylów.
Uprzedzając pytanie Notepad++ /+FileZilla/
A przy okazji dbloader pokazywał że wszystko z bazą oki. Może jak coś doczytam to zacznę raz jeszcze.
czesio1 - 18-03-2018, 08:41
Przy aktualizacji php z wersji 1.12.6 do 1.12.7 i ponownej próbie instalacji forum uciekły polskie znaki. Ktoś coś doradzi?
luk19952 - 18-03-2018, 10:27
czesio1, masło, maślane. Proszę pisz poprawnie nie ma takich wersji php. To o czym piszesz to są wersję phpBB modified by Przemo. Skoro aktualizowałeś to po co instalowałeś jeszcze raz? Aktualizacja a instalacja to dwie różne rzeczy. Proszę podaj więcej informacji adres, wersje php na serwerze jak i kodowanie jakie masz ustawione.
czesio1 - 18-03-2018, 10:55
luk19952 napisał/a: | czesio1, masło, maślane. Proszę pisz poprawnie nie ma takich wersji php. To o czym piszesz to są wersję phpBB modified by Przemo. Skoro aktualizowałeś to po co instalowałeś jeszcze raz? Aktualizacja a instalacja to dwie różne rzeczy. Proszę podaj więcej informacji adres, wersje php na serwerze jak i kodowanie jakie masz ustawione. |
Przepraszam, oczywiście chodzi o phpBB modyfied by Przemo. Najpierw zainstalowałem skrypt phpBB w wersji 1.12.6. Pojawiło się okno instalacji forum tak jak na powyższym zdjęciu tylko poprawne, z polskimi znakami. Nie instalowałem tego forum tylko dokonałem aktualizacji opisanej TUTAJ
I wtedy pojawiło mi się okno jak powyżej czyli bez polskich znaków. Na razie zaktualizowałem tylko sam skrypt ponieważ forum na tym skypcie jeszcze nie ma. Będzie przeniesione z innego hostingu na którym właśnie jest wersja phpBB by Przemo 1.12.7.
czesio1 - 18-03-2018, 15:17
luk19952 napisał/a: | czesio1, masło, maślane. Proszę pisz poprawnie nie ma takich wersji php. To o czym piszesz to są wersję phpBB modified by Przemo. Skoro aktualizowałeś to po co instalowałeś jeszcze raz? Aktualizacja a instalacja to dwie różne rzeczy. Proszę podaj więcej informacji adres, wersje php na serwerze jak i kodowanie jakie masz ustawione. |
Albo jeszcze inaczej. Wrzucam pusty skrypt phpBB by Przemo wersja 1.12.7. Odpalam stronę żeby zainstalować czyste forum i mam takie coś:
luk19952 - 18-03-2018, 16:06
Zmień wersje php na serwerze na 5.6 i daj znać czy pomogło.
czesio1 - 19-03-2018, 14:03
luk19952 napisał/a: | Zmień wersje php na serwerze na 5.6 i daj znać czy pomogło. |
Wersja php na serwerze to 5.6.33.
Skrypt phpBB by Przemo 1.12.7 błędnie pokazuje znaki polskie przy instalacji forum.
czesio1 - 24-03-2018, 16:57
luk19952 napisał/a: | Zmień wersje php na serwerze na 5.6 i daj znać czy pomogło. |
Zmiana wersji na 5.6 nic nie pomogła. Natomiast pomogła zmiana na wersję 5.4. W tej wersji php okno instalacji forum wyświetla poprawnie polskie znaki.
luk19952 - 24-03-2018, 17:00
czesio1, cieszę się, że udało się rozwiązać problem.
czesio1 - 24-03-2018, 18:12
luk19952 napisał/a: | czesio1, cieszę się, że udało się rozwiązać problem. |
No niestety tylko połowicznie. Podczas instalacji forum rzeczywiście są polskie znaki ale po przeniesieniu istniejącej już bazy forum z innego hostingu na mój brak polskich znaków.
luk19952 - 24-03-2018, 18:41
Skoro przenosisz bazę danych to przeczytaj ten wpis. http://www.przemo.org/php...pic.php?t=62233
Ogólnie polecam założyć swój temat bo teraz to już Twój problem odbiega tematu.
czesio1 - 25-03-2018, 11:25
Dzięki luk19952
Jane - 06-10-2018, 10:34
Będę niedługo aktualizować stare forum do wersji 1.12.7 i wyżej. Ma ono wgrany ShoutBox 3.2.4 created by Polaczek & deLL i w związku z tym mam pytanie czy mogę pominąć zapytania do bazy dotyczące shoutboxa?
Kod: | UPDATE phpbb_shoutbox_config SET config_value = 'd.m.y, H:i:s' WHERE config_name = 'date_format';
UPDATE phpbb_shoutbox_config SET config_value = '30' WHERE config_name = 'count_msg';
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('shout_refresh', '5');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('sb_group_sel', 'all');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('usercall', '0');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) values ('shoutbox_smilies', '0'); |
Chyba, że sb Polaczka i deLLa nie jest kompatybilny z wersjami 1.12.7 i wyżej.
Edit:
1. Jaka można być najwyższa wersja PHP dla przemo 1.12.8 by działało dobrze i się nie sypało?
2. Czy mogę zrobić update samej bazy danych z 1.12.6 przez 1.12.7 do 1.12.8 i wgrać ją na serwer, na którym mam już zainstalowany skrypt w wersji 1.12.8?
|
|
|