To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Modyfikacje gotowe - Koniec problemów z kodowaniem bazy danych !!!

BlueMan - 02-02-2007, 22:12

CZ@rek, Tam w tym "moj_wlasny" gdzie masz zdefiniowaną literkę 'ę' daj ten krzak co się wyświetla - 'A' z kółkiem u góry, czy jakoś tak. Ja tak zrobilem i wszystko ładnie się pozamieniało w postach.

W kilku miejscach tylko krzki zostało, ale na prawdę to są sporadyczne miejsca.

kodzak16, tak - nic z tym nie zrobisz już.

CZ@rek - 03-02-2007, 11:54

BlueMan, Jako 'ę' mam ĂŞ więc w skrypcie podałem
Cytat:
'moj_wlasny' => array(
"\xc3\xaa"

żeby mi zamieniał na
Cytat:
'iso_8859_2' => array(
"\xea"

Z tego co zrozumiałem zamiast '\xc3' mam dać 'Ă'??

[ Dodano: 03-02-2007, 12:02 ]
Jeśli to miałeś na myśli to niestety efektów brak. Jak było tak jest :(

adams90 - 06-02-2007, 00:16

Witam. Mam pytanie. po przeniesieniu bazy na nowy serwer zamiast polskich liter mam "?" znaki zapytania sa i w bazie w i na forum.

czy konwertacja zastapi wszystkie te posty z "?" ? z góry dzieki za odp.

pio32 - 06-02-2007, 00:58

adams90 napisał/a:
Witam. Mam pytanie. po przeniesieniu bazy na nowy serwer zamiast polskich liter mam "?" znaki zapytania sa i w bazie w i na forum.

czy konwertacja zastapi wszystkie te posty z "?" ? z góry dzieki za odp.

Przeczytaj pierwszy post w tym temacie. Niestety nic już z tym się nie da zrobić.
Przemo napisał/a:
Jak ktoś w bazie danych (nie na forum) ma zamiast polskich znaków znaki zapytania ? to niestety nic już nie zrobi, za późno.

Krukosz - 08-02-2007, 13:53

pomóżcie mi rozszyfrowac kodowanie :

¶ - ś

± - ą ,
a reszta w bazie jest po polsku sa normalne polskie litery w bazie. gdyby ktos mógł to nie mi zrobi zestaw znaków . i prosiłbym jeszcze o zestaw znakow dla lait1_swedish_ci bo mam taka baze a konwerter tych kodowań nie ma

CZ@rek - 08-02-2007, 14:31

Krukosz, popatrzTU
Na tej podstawie można zrobić sobie tabloce konwersji.

Krukosz - 08-02-2007, 17:38

CZ@rek, moze jestem ślepy ale nie widze jak sa polsie litery zakosdowane w latin1 czyli ISo 8859-1
brylok - 11-02-2007, 14:19

ach te boje z kodowaniem

zrzuciłem baze ze starego serwera i przed wrzóceniem na nowy nie pamiętając kodowania sprawdziłem plik kopii bazt przy tekstach charset był ustawiony na latin2, więc jak phpmyadmin na nowym serwerze przy wgrywaniu prosił o kodowanie ustawiłem latin2-general cl

po wgraniu forum na nowy serwer zamiast polskich znaków mam "?"

a we wstawkach html jakieś dziwactwa zamiast polskich znaków a wstawki były w iso

oto html ogłoszenia

Kod:
<style type="text/css">
<!--
.style1 {color: #FF0000}
-->
</style>
<h4>Witam <br>
  </h4>
<h4 class="style1"><blink></blink>W razie

k&#322;opot&oacute;w z wej&#347;ciem na forum

prosze wykona&#263; komend&#281;

&quot;ipconfig /flushdns&quot; przez polecenie

uruchom w menu start</h4>
<br>
<br><h3>W dniach od <blink>10</blink> do

<blink>15</blink> Lutego firum bÄ?dziÄ?

niedostÄ?pne w zwiÄ?zku ze zmianÄ?

serwera<br>WiÄ?cej informacji <a
href="http://www.sps.marcinpudelko.slask.pl/vi

ewtopic.php?p=701#701">tutaj</a></p></h3>
<br>
<h4>Pozdrawiam<br>
  Marcin Pude&#322;ko</h4>

jakies sugestie co mam nie tak?

sheriff - 14-02-2007, 15:58

Witam
Po przeniesieniu bazy danych i zrobieniu konwersacji plików na kodowanie Iso 8859-2 , PL litery sie wyswietlają na stronie głównej ok, ale jak wejde w widok tematu to juz mam same ?????. Więc co jest nie taq ? Szukałem podobnego tematu na forum, ale nie znalazłem.

Pozdrawiam
Sheriff

wyli - 17-02-2007, 19:18

witam
u mnie na forum zamiast ż ź ł ą ę ć ś itp.... sa takie znaki ? ? ? co mam poradzic jak to naprawic

Jackob J - 17-02-2007, 19:58

Tu był długi post opisujący moje problemy ze zmianą krzaków na polskie znaki.
Postanowiłem jednak wszystko wywalić i wstawić jedynie najnowszy rezultat mojej pracy.

Jest to kontynuacja pracy oldmana
Dodałem kilka liter.

Kod:
iso-8859-2    : ś ł ź ń ż ę ć ą ó ę Ż Ą Ź Ł Ś
moj wlasny    : Âś Âł Âź Ăą Âż ÂŞ ĂŚ Âą Ăł ĂŞ ÂŻ ÂĄ ÂŹ ÂŁ ÂŚ

Kod:
'iso_8859_2' => array(
        "\xb6", "\xb3", "\xbc", "\xf1", "\xbf", "\xea", "\xe6", "\xb1", "\xf3", "\xea", "\xaf", "\xa1", "\xac", "\xa3", "\xa6"
    ),

'moj wlasny' => array(
        "Â\xb6", "Â\xb3", "Â\xbc", "\xc3\xb1", "Â\xbf", "Â&#350;", "Ă\xa6", "Â\xb1", "\xc3\xb3", "Ă&#350", "Â\xaf", "Â\xa1", "Â\xac", "Â\xa3", "Â\xa6",
    ),

Najbardziej doskwiera mi brak "ę" (a paradoksalnie we wcześniejszych testowych wersjach kodu jakoś go uzyskałem, ale nie pamiętam jal).
Chodzi o znaczek Ş. Wie ktoś jakie to ustrojstwo ma kod?

Niestety w tym kodzie brakuję wielkich liter: Ó Ę Ń.
Tych nie moje rozgryźć gdyż wyglądają one tak: Â? a znak zapytania po przekopiowania do notatnika zamienia się w kwadracik.
Nie mogę tego rozgryźć.

marecek - 20-02-2007, 10:19
Temat postu: moje rozwiązanie problemu braku polskich znaków po konwersji
Panowie. Może ja opiszę sposób w jaki rozwiązałem swój problem.

Przenosiłem bazę 250MB, więc nie było mowy o kopiuj-wklej za pośrednictwem phpMyAdmina. Cały czas pojawiały się błędy związane z kodowaniem znaków (wszystkie polskie znaki były w formie A? albo ??). Nieprawdą jest jednak to co mówiliście panowie o tym, że jak raz zabraknie polskich liter w bazie, to już po zawodach i trzeba taką bazę eksportować od nowa. Baza jest eksportowana w UTF-ie, a to właśnie po zaimportowaniu jej trzeba podjąć kilka dalszych kroków, żeby wyświetlała się jak należy.

Przejrzałem kilka różnych for i widze, że problem dotyczy nie tylko wersji przemo, ale i każdego innego forum, które stoi na mySQLu. Wiele osób wiązało to z nowymi wersjami phpMyAdmina i rozwiązywało je przesiadką na stare wersje - 2.4.x, 2.5.x. Ja przenosiłem swoje forum z 2.9.1 do 2.6.4.

Po przerzuceniu bazy (eksport phpmyadminem na raty, import dbuploaderem) cały czas były problemy z kodowaniem. Skrypt Przemo convert.php nic nie dawał.

Dogrzebałem się do connection stringa w pliku /db/mysql4.php:

Kod:
                if( $this->db_connect_id )
                {
                        if( $database != "" )
                        {
                                $this->dbname = $database;
                                $dbselect = mysql_select_db($this->dbname);
                                mysql_query('SET NAMES "latin2"');
                                if( !$dbselect )
                                {
                                        mysql_close($this->db_connect_id);
                                        $this->db_connect_id = $dbselect;
                                }
                        }

return $this->db_connect_id;
                }

Po dołożeniu mysql_query('SET NAMES "latin2"'); konwersja przy użyciu narzędzia przemo convert.php dała oczekiwany efekt (z utf na iso2).

Może to komuś pomoże w rozwiązywaniu jego problemów.

BTW do Przemo - daj info, że przy dużej baziej bazie warto przestawić domyślne wartości wpisów na krok i czasu odświeżania z 200/2 na np. 20 000 i 1 sekundę ;) Po tym zabiegu konwersja zajęła niecałe 3 minuty (za pierwszym razem na domyślnych ustawieniach męczyłem serwer przez blisko godzinę). Serwer to athlon 64 3000+, 1GB RAMu, dysk MAXTOR SATA 80GB.

Jackob J - 20-02-2007, 17:18

To ja jeszcze raz wtrącę swoje trzy grosze.
Jeżeli twoje forum zamiast polskich znaków wyświetla Âś Âł Âź Ăą Âż ÂŞ ĂŚ Âą Ăł ĂŞ ÂŻ ÂĄ ÂŹ ÂŁ ÂŚ, dopisz do dołączonego na pierwszej stronie tego tematu skryptu Przema następujący kod:
Kod:

'iso_8859_2' => array(
        "\xb6", "\xb3", "\xbc", "\xf1", "\xbf", "\xea", "\xe6", "\xb1", "\xf3", "\xea", "\xaf", "\xa1", "\xac", "\xa3", "\xa6"
    ),

'moj wlasny' => array(
        "Â\xb6", "Â\xb3", "Â\xbc", "\xc3\xb1", "Â\xbf", "ĂŞ", "Ă\xa6", "Â\xb1", "\xc3\xb3", "ĂŞ", "Â\xaf", "Â\xa1", "Â\xac", "Â\xa3", "Â\xa6",
    ),

i potem wybierz jako kodowanie wejściowe:
- mój własny
a jako wyjściowe, zależnie od tego co chcesz uzyskać, najczęściej:
- iso-8859-2

Mi to pomogło.
Kod poprawia wszystkie litery oprócz kilku wielkich liter Ó Ń Ę.
Na szczęście nie są to zbyt popularne wielkie litery i ich brak w starych postach nie jest zbyt dotkliwy.
Wszystkie inne litery powinny się zmienić bezbłędnie.

barthez - 22-02-2007, 17:05

Jackob J napisał/a:
To ja jeszcze raz wtrącę swoje trzy grosze.
Jeżeli twoje forum zamiast polskich znaków wyświetla Âś Âł Âź Ăą Âż ÂŞ ĂŚ Âą Ăł ĂŞ ÂŻ ÂĄ ÂŹ ÂŁ ÂŚ, dopisz do dołączonego na pierwszej stronie tego tematu skryptu Przema następujący kod:
Kod:

'iso_8859_2' => array(
    ),

'moj wlasny' => array(
        "Â\xb6", "Â\xb3", "Â\xbc", "\xc3\xb1", "Â\xbf", "ĂŞ", "Ă\xa6", "Â\xb1", "\xc3\xb3", "ĂŞ", "Â\xaf", "Â\xa1", "Â\xac", "Â\xa3", "Â\xa6",
    ),

Witajcie, wkleiłem ten kod i mam problemy z pewnymi literówkami, próbowałem zamieniać, ale nic z tego:(
Mam tak:
powinno być ś mam ć
powinno być ł mam Ć
powinno być ń mam Ź
powinno być ą mam Ś
powinno być ó mam ę
Czy ktos moze mi powiedzieć jak to trzeba zamienic bo siedze juz pół dnia:(

Dodam, że przenosiłęmforum z serwerana serwer i miałem różne krzaczki.Użyłem więc tego moda, wiekszość polskich literek ruszyła, oprócz tych powyżej

metalmok - 26-02-2007, 20:40

Witam !

Mam problem, który dotyczy forum www.mechanik.civ.pl/forum

Próbowałem konwentować z utf-8 na iso-8859-2 i nic sie nie zmieniło...

Proszę o pomoć, jakie kodowanie powinienem wybrać dla tych "krzaczków" ?