To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

F.A.Q. - Najczęściej Zadawane Pytania - Przenoszenie forum z serwera na serwer

p_J - 18-02-2007, 18:36

Podczas wgrywania bazy na nowy serwer:

Kod:
CREATE TABLE phpbb_jr_admin_users(
user_id mediumint( 9 ) NOT NULL ,
user_jr_admin longtext NOT NULL ,
PRIMARY KEY ( user_id ) ,
KEY user_jr_admin_idx( user_jr_admin )
);

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1170 - BLOB/TEXT column 'user_jr_admin' used in key specification without a key length

Podobny przypadek jest opisany w tym temacie jednak dotyczy innej tabeli
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=16125

W czym moze byc problem?

redfox - 19-02-2007, 18:11

Zrobiłem kopię bazy danych za pomocą wbudowanej opcji...
Miałem problemy z importowaniem bazy ale w końcu wszystkie 144 tabele znalazły się w nowej bazie (z odznaczoną opcją kopiuj zawartość tabeli search i read_history - przy zaznaczonej opcji były błędy)
Skonfigurowałem config.php i forum przez dbloadera.
Mój problem polega na tym, że na nowym forum nie ma postów,użytkowników, ustawień i wszystkiego co było na starym forum. (a właściwie jeszcze jest)
Szukałem na forum ale nie spotkałem się z takim problemem :(

Citizen Kane - 20-02-2007, 14:11

redfox napisał/a:
Zrobiłem kopię bazy danych za pomocą wbudowanej opcji...

Sprawdź, czy w wykonanym zrzucie, tabele zawierają odpowiednie dane. Np. czy w phpbb_posts_text, są faktycznie zapisane posty.

redfox - 20-02-2007, 14:38

RoboD napisał/a:
Sprawdź, czy w wykonanym zrzucie, tabele zawierają odpowiednie dane. Np. czy w phpbb_posts_text, są faktycznie zapisane posty.

przeglądałem tabelę users i w zrzucie są tam użytkownicy; posty również są..
ale na forum ich nie ma :/

Citizen Kane - 21-02-2007, 08:28

Coś mała ta baza ->198.51 KB. Piszesz o 144 tabelach?! Powinno ich być dużo mniej. Wgraj jeszcze raz bazę, wcześniej kasując wszystkie tabele w phpMyAdmin lub DumpLoaderze. Jeśli masz błędy w tabelach search i read_history, to wyczyść w/w tabele i zrób zrzut jeszcze raz.
redfox - 21-02-2007, 12:10

RoboD napisał/a:
Coś mała ta baza ->198.51 KB

bo to forum nie istnieje zbyt długo - troche ponad 400 postów i niecałe 30 użytkowników...
RoboD napisał/a:
Piszesz o 144 tabelach?! Powinno ich być dużo mniej.

Dokładnie tyle mam w bazie na yoyo.pl...
RoboD napisał/a:
Wgraj jeszcze raz bazę, wcześniej kasując wszystkie tabele w phpMyAdmin lub DumpLoaderze.

Wgrywałem z pomocą phpMyAdmin bo w dbloaderze nie wszystkie tabele się wrzucały (do dbloader_error ale podczas wrzucania bazy w dbloaderze nie miałem błędów..)
Cytat:
Jeśli masz błędy w tabelach search i read_history, to wyczyść w/w tabele i zrób zrzut jeszcze raz.

Czyściłem ale i tak były błędy - zatrzymywało się przy tabeli search_words czy jakoś tak
Błędów nie było bez tych tabel

kemustek - 21-02-2007, 12:26

redfox napisał/a:
Dokładnie tyle mam w bazie na yoyo.pl...

nie masz tam przypadkiem dwóch baz od for ? Bo standardowo powinno być ich 70 (bez żadnych modyfikacji)

redfox - 21-02-2007, 12:28

no mam 2...
ale nie wiedziałem że one są połączone..

Citizen Kane - 21-02-2007, 14:27

redfox napisał/a:
Wgrywałem z pomocą phpMyAdmin bo w dbloaderze nie wszystkie tabele się wrzucały (do dbloader_error ale podczas wrzucania bazy w dbloaderze nie miałem błędów..)

:roll: no to miałeś błędy w dbloaderze czy ich nie miałeś?

redfox napisał/a:
Czyściłem ale i tak były błędy - zatrzymywało się przy tabeli search_words czy jakoś tak
Błędów nie było bez tych tabel

Brak niektórych tabel przy wgrywaniu DumpLoaderm jest spowodowane nieprawidłowoscią w jakieś tabeli. Przerabialem to na własnym przykładzie. Wgrywasz i momentalnie procent zawansowania skacze na100. Jeśli masz wyczyszczoną seach_word to nie powinno sygnalizowac żadnych błędów z nią związanych. Możesz ze zrzutu wywalić ręcznie wszystkie tabele search i odtworzyć je potem bez problemow w DumpLoaderze. Jak nie miałeś błędów, to forum wgrało się OK?

rav_85 - 21-02-2007, 16:51

A ja mam taki problem:

http://89.149.209.61/~discostref/forum/

Nie moge wejsc ani do DumpLoadera ani w CHMODy. Co sie dzieje???

redfox - 22-02-2007, 09:24

RoboD napisał/a:
no to miałeś błędy w dbloaderze czy ich nie miałeś?

nie miałem jak w opcji zrobienia kopii zapasowej w PA odznaczyłem "Kopiuj zawartość tabel search" i "Kopiuj zawartość tabeli read_history"
wyczyściłem search_wordlist ale ale w dbloaderze nadal % skacze na 100 :/

Takie mam tabele w bazie na starym servie:
// pliki umieszczamy w załączniku ~bolt
(oczywiście nazwy tabeli są bez przeglądaj :) )

Edit:
Sprawdziłem i jednak mam tam tylko jedną bazę a nie 2...

Citizen Kane - 22-02-2007, 13:44

@ redfox
Wrzucić mi swoją bazę na maila, zobaczę ją w Krasnalu. Hasła możesz pozmieniać.

Edit: Coś chyba mailem z forum się nie da... wysłałem ci adres przez GG

sirion - 25-02-2007, 08:11

Przeniosłem swoje forum na inny serwer i od czasu do czasu zawiesza się, inne strony na tym serwersze działają. A jak sprawdziłem system to wyskakuje taki napis:

Rezultat sprawdzania poprawności plików:
Nazwa pliku [ suma obecna ] > [ suma prawidłowa ] Ilość znaków:
Aktualnie - Oryginalnie
index.php : Zła zawartość ! [ 65459398b94810aea4ca904a0d6b7d9c ] > [ 4ee4956ea5a855808cfde31ddd211b03 ] 24706 - 24689 (17)

Tifosi - 25-02-2007, 10:35

wgraj jeszcze raz ten plik
maro15 - 01-03-2007, 16:26

Mialem swoje forum na webplusie, lecz chce sie przenies na wałsny serwer ;) Mam pobrana baze danych wrzucilem na serwer i chce ja wgrac przez Dumploadera ;) lecz gdy baza danych juz sie wgrywa wyskakuje mi taki bład:
Kod:
1    1064: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'ďťż CREATE TABLE phpbb_adv_person ( user_id mediumint(9) NOT NULL default '0',' at line 1    Pozycja w pliku: 0

ďťż

#
# Struktura tabeli dla `phpbb_adv_person`
#

CREATE TABLE phpbb_adv_person (
user_id mediumint(9) NOT NULL default '0',
person_id mediumint(9) NOT NULL default '0',
person_ip char(8) default '',
PRIMARY KEY (user_id,person_id)
) TYPE=MyISAM

Chcialem równiez wrzucic przez phpMyAdmin zrobilem wszystko co trzeba bylo lecz gdy daje zeby sie wrzucilo to pojawia mi sie biały ekran :| (doczytalem na tym forum, że to oznacza iż backup jest zaduzy :| ma tylko 10 MB)
Prosze o pomoc :idea: