To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Integracja: Joomla - Integracja Joomla + phpBB by Przemo

gielo - 24-04-2006, 18:38

mozecie opisać do czego służą funkcje w menu administracji componentu ? w sumie to mam problem z
SMF - ścieżka absolutna:
wstawiam tam: /home/dealer/main/pkg/polonia/web/html/forum
ale dostaję info że jest nieprawidłowa ścieżka dostępu. kurde co tam ma się znaleźć bo nawet jak wpiszę http://www.polonia-uk.com/forum to mam to samo i praktycznie to co bym nie pisał mam to samo[/scroll]

Anton - 25-04-2006, 06:41

Wracając do tematu. Pomijam dalsze problemy z logowaniem do joomli, znalazłem coś zupełnie innego. Otóż po zmianie w joomli indexu przestała działać książka kulinarna. Komponent najnormalniej odmówił posłuszeństwa. Dało się pooglądać kategorie, ale otworzyć tych kategorii już się nie dało.
stone - 25-04-2006, 07:36

@gielo - to jest zupełnie inna integracja. Szukaj pomocy na www.joomla.pl lub www.simplemachines.pl

@Anton Czy wyskakuje jakiś błąd? Czy możesz dac link do stronki z problemem
Co do logowania to pewne poprawki postaram się opublikować dzisiaj. Czy możesz jeszcze powiedzieć czy jak Cie przenosi na forum to jednak loguje Cię do Joomli? I czy przenosi Cię od razu przy pierwszym logowaniu czy przy drugim?

Anton - 25-04-2006, 07:43

Błędu nie ma. przy logowaniu w portalu przenosi na forum (tu można wszystko, to jest strona testowa), ale przy powrocie na joomle user jest niezalogowany. Wygląda to tak jakby joomla nie przyjmowała logowania. Natomiast w drugą stronę (logawanie przez forum) działa bez zarzutu.
Drobne kłopoty występują przy większej ilości komponentów joomli, nie wszystko działa tak jak powinno.

stone - 25-04-2006, 07:55

Zgodność z innymi dodatkami powinna być zachowana bo żadne zmiane nie wpływaja na funkcjonowanie Joomli, ewentulalnie może byc problem z takimi dodatkami jak community builder .

Co do logowania to tak jak to opisujesz to jest to niestety problem Joomli która w wersji 1.0.8 ma trochę błędów i czekamy niecierpliwie na 1.0.9
Co do samego błedu z tego co testowałem u siebie na stronie to problem występuje w trochę niejasnych okolicznościach ale mozna go usunąć czyszcząc cache przeglądarki i następnie przeładowując stronę. Po tej czynności logowanie powinno działać.

Zarejstrowałem się na Twojej testowej stronie i działa mi prawidłowo, także wydaje się że jest to właśnie ten problem.

Co do dodatków możesz mi podać skąd pobierałes ten komponent z którym jest problem to potestuje u siebie

Gdyby miły moderator czytał ten wątek prosiłbym o zmianę tematu na "Integracja Joomla + phpBB by Przemo"

warna - 25-04-2006, 08:09

stone napisał/a:
Gdyby miły moderator czytał ten wątek prosiłbym o zmianę tematu na "Integracja Joomla + phpBB by Przemo"

done

Anton - 25-04-2006, 08:11

Z przeglądarką masz rację, bo logowanie raz działa prawidłowo, a raz nie (ale wytłumacz to użytkownikom serwisu ;) ). Komponent to Gary's cookbook z modem wyświetlającym przepisy na stronie głównej i bootem do wyszukiwarki. Co ciekawe w tej chwili działa prawidłowo, ale jest tylko jeden przepis, natomiast tutaj jest tych przepisów ponad 900 i być może to jest przyczyną. Inna rzecz to to, że testowałem te ustawienia u siebi (Mandriva PP 2006, Firefox 1.06, Opera 8,5) i wsio działało, natommiast w pracy (Windows XP, Firefox 1,5, IE) działy się cuda. Logowanie nie wchodziło (pomimo kilkukrotego czyszczenia i restartu przeglądarek) ani z joomli, ani z forum, a jak już udało mi się na forum zalogować, to nie logowało do joomli i tak w kółko. Nie mam jak tego teraz sprawdzić, bo nie mam Windowsa, a pod linuxem wszystko zaczęło działać poprawnie.
stone - 25-04-2006, 08:16

Jeszcze myślę na jednym czy nie dać modułu logowania z wersji 1.0.7, gdzieś kiedys widzialem taka propozycje na bolączki z logowanie, ale muszę to jeszcze sprawdzić.
Co do funkcjonowania pod windowsem to u mnie jest ok ale to oczywiście niczego nie rozwiązuje a wręcz utrudnia bo jak widzę błąd to łatwiej coś poradzić, ale zwróć jeszcze uwagę jak wpisujesz adres w przeglądarkę z http czy z www i czy ma to wpływ.

aaaa, i jeszcze jedno, nie testowałem forum ustwaionego w poddomenie, aczkolwiek chyba ktoś pisał że mu tak działa, wieć to też może być przyczyna

Anton - 25-04-2006, 08:22

Adres ma znaczenie, bo przeglądarka pamięta ostatni. Jak wpisałem z http i www to przy logowaniu wrzuciło mnie na forum, jak wpisuje normalnie czyli joomla.mojegotowanie.com jest OK, w pasku adresu pokazuje /forum/login.php (albo jakoś tak, ale coś z loginem i katalog forum), po czym wraca na główną stronę joomli.
stone - 25-04-2006, 08:25

No to cieplej:) A czy próbowałeś poprawki jaka dał tplewa kilka postów wcześnie, gdyż ona powinna to rozwiązywać?
Anton - 25-04-2006, 10:14

Ta strona jest z tą poprawką. Szczerze powiedziawszy niewiele zmieniło.

Przepraszam, zmieniło. Nadpisałem pliki jeszcze raz i zaczęło działać bez problemu, a raczej tylko z jednym. Przy pierwszym (po nadpisaniu) logowaniu wywaliło błędny login i/lub hasło, po czym wyświetliła się pusta strona. Przy ponownym uruchomieniu (odświeżanie nic nie daje, pokazuje się komunikat, ze strona zawiera postdata i kicha) zalogowało bez nikakich i na joomli i na forum. Działa również wylogowanie i ponowne logowanie na forum, przy przejściu na joomle user jest zalogowany lub wylogowany.
Spróbuje teraz przenieść część bazy danych (a jest tego troche :) ), ustawie konfiguracje taką samą jak TU i zobaczymy co się będzie działo.

Działa, jak na razie bez problemów. Faktem jest, że trzeba wyczyścić cache przeglądarki, ale myślę, że większość userów nie będzie miała tego problemu. prośba, to co jest pod adresem joomla.mojegotowanie.com jest stroną testową i każdy może (a nawet powinien dla dobra sprawy) wejść, zarejestrować się i testować ustawienia pod każdym systemem i konfiguracją. Jak na razie po wszystkich pieriepałkach z plikami, ustawieniami i resztą, działa, ale tak czy inaczej trzeba toto dokładnie przetestować.

Jest problem, w trakcie rejestracji na forum nie dopisuje usera do bazy joomli i potem są kłopoty z logowaniem, w stronę przeciwną (logowanie w joomli) działa bez zarzutu.

stone - 25-04-2006, 21:37

hmm, prubowalem się zarejestrwać u Ciebie ale nie dostej maila aktywacyjnego i nie mogę prztestować logowania, natomiast faktycznie wydaje się że nie dodaje uzytkownikow, tylko dla formalności pytam czy wykonales plik sql z paczki?
Anton - 25-04-2006, 22:26

A i owszem, wykonałem dokładnie tak jak stało w instrukcji, więcej, aby dokładnie wszystko weszło, najlepiej połączyć pliki oryginalnego phpbb z phpbb by przemo i zainstalować jako przemo, po czym nadpisać (oczywiście mając zainstalowaną wcześniej joomlę) wszystkie oryginalne pliki, plikami z paczki wczytać plik SQL, a na końcu zrobić synchronizację. Jeżeli wszystko jest wykonane poprawnie (znaczy nie zginęły po drodze żadne pakiety, względnie nie zamieniły się literki z małych na duże ;) ) powinno zadziałać. Ja dodatkowo podmieniłem przed wysłaniem pliki, które dodał tplewa. Jak na razie działa, ale tylko przy rejestracji przez joomlę. Jeżeli rejestrowałeś się przez forum, to sorki, nic z tego. Zarejestruje, ale tylko na forum i wywala błąd przy logowaniu, podejrzewam, że problem robi joomla w trakcie porównywania tabel userów.
Co do wysłania meila rejestracyjnego, podejrzewam, że coś pokręciłem przy konfiguracji forum i dlatego.

Ano pokręciłem, żle ustawiłem plik config.php forum i dlatego nie chciało chodzić. Poprawiony, działa.
W tej chwili siedze na windows xp i stwierdzam, iż działa tak samo jak w linuxie.

[ Dodano: 26-04-2006, 14:15 ]
Postawiłem wszystko od nowa. Nie wiem jescze jak działa, bo nie miałem czasu przetestować wszystkiego, ale mam nadzieję, że teraz będą dochodziły meile z linkiem rejestracyjnym.
P.S.
Nie rejestrujcie się na stronie głównej tylko na testowej.

dziq616 - 03-05-2006, 15:12

Czy cala ta integracja (joomla i phpbb) musi byc na 1 serwerze, obslugujacym co najmniej 2 bazy danych?
stone - 04-05-2006, 06:41

Na jednym serwerze w jednej bazie