Ogłoszenia - Publikacja wersji 1.12.7
yahhoo - 23-03-2013, 13:55
Witam.
Ludzie czytam i czytam ten temat i dalej się zagłębiam to mniej wiem. Sam zainstalowałem forum sam instaluję mody do niego cośtam grzebię w kodzie forum jak mam instrukcję i wsparcie z forum Przema, poza jestem noga w temacie programowania i mniej lub więcej w temacie baz danych to tyle odnośnie samoistnej spowiedzi . Mam pytanko czy jak zainstaluję upgrade "z automatu" czytając instrukcję z pierwszego postu, to:
1. stracę wszystkie zainstalowane modyfikacje?;
2. stracę sformatowany styl dla moich potrzeb (obrazki w nagłówku, kolory okien, tła itd)?;
niemniej jednak forum będzie działało bez zainstalowanych poprzednio modyfikacji, wszystkie posty i użytkownicy będą w stanie nienaruszonym? Czyli pozostanie mi doinstalowanie modyfikacji dla nowej wersji?
Bardzo proszę o odpowiedź bo już kurnia zgłupiałem czy aktualizować forum do nowej wersji czy pozostać przy tym co mam i też będzie działało i dalej będzie OK? bo do tej pory jestem bardzo zadowolony ze skryptu . Pzdr.
czesio56560 - 24-03-2013, 18:24
Więc tak, tak stracisz wszystkie modyfikacje. Będziesz musiał zainstalować na nowo.
Wszystko zachowasz posty,uzytkownicy itd.. Włącznie z "obrazki w nagłówku, kolory okien, tła itd".
Co do stylu to będziesz musiał po prostu tylko zaktualizować wg. instrukcji, co nie jest trudne.
CMSStyle - 24-03-2013, 21:42
Niestety, aktualizacje mają również wady, których nie ominiemy.
yahhoo - 25-03-2013, 12:01
Czyli istnieje duże prawdopodobieństwo , że jeśli do tej pory dawałem sobie radę z forum nic nie spierniczę , jeśli póki co olewam wszystkie mody i zrobię aktualizacją z "automatu" to nic nie powinno teoretycznie się spierniczyć?
mastek - 05-04-2013, 14:23
Witam,
Zaktualizowałem wszystko zgodnie z instrukcją i zamiast polskich znaków na forum pojawiły mi się znaki "?" W panelu admina są polskie znaki, "?" występują tylko w opcjach uzupełnianych przez użytkownika.
Proszę o pomoc.
Woytec - 05-04-2013, 18:10
mastek napisał/a: | występują tylko w opcjach uzupełnianych przez użytkownika | A dokładnie? Czy są też w postach?
mastek - 05-04-2013, 18:56
Na forum brak polskich znaków:
- w postach,
- w tematach
- w nagłówku forum
W Panelu administracyjnym
- polskie znaki są w menu, w opisach typu" Dziękujemy, że wybrałeś phpBB by Przemo do obsługi"
- brak polskich znaków w np. notatki administratorów, nazwa strony, w nazwach w kategorii for
Woytec - 05-04-2013, 19:01
A w bazie danych(phpmyadmin) jak widzisz te treści?
mastek - 05-04-2013, 19:36
z tego co widzę to są tam polskie znaki
sprawdziłem tabele:
-phpbb_forums
-phpbb_posts_text
-phpbb_posts_text_history
Andzela - 06-04-2013, 22:05
yahhoo napisał/a: | Witam.
Ludzie czytam i czytam ten temat i dalej się zagłębiam to mniej wiem. Sam zainstalowałem forum sam instaluję mody do niego cośtam grzebię w kodzie forum jak mam instrukcję i wsparcie z forum Przema, poza jestem noga w temacie programowania i mniej lub więcej w temacie baz danych to tyle odnośnie samoistnej spowiedzi . Mam pytanko czy jak zainstaluję upgrade "z automatu" czytając instrukcję z pierwszego postu, to:
1. stracę wszystkie zainstalowane modyfikacje?;
2. stracę sformatowany styl dla moich potrzeb (obrazki w nagłówku, kolory okien, tła itd)?;
niemniej jednak forum będzie działało bez zainstalowanych poprzednio modyfikacji, wszystkie posty i użytkownicy będą w stanie nienaruszonym? Czyli pozostanie mi doinstalowanie modyfikacji dla nowej wersji?
Bardzo proszę o odpowiedź bo już kurnia zgłupiałem czy aktualizować forum do nowej wersji czy pozostać przy tym co mam i też będzie działało i dalej będzie OK? bo do tej pory jestem bardzo zadowolony ze skryptu . Pzdr. |
Ja mam dokladnie tak samo.. ciezko mi sie wziac za aktualizacje, gdyz mam bardzo duzo modow i manualna instalacja troche mnie odstrasza, a automatyczna wiaze sie ze strata wszystkich modyfikacji, ale nie ma sie tez tej pewnosci czy jak skorzystamy z automatu, to czy na pewno instalacja przebiegnie 100% pomyslnie?
ja bym sobie wtedy mody od nowa zainstalowala, wtedy bym sobie tez robila ich liste bo teraz przez tyle lat naprawde sie tego uzbieralo i nie jestem wstanie wyliczyc wszystkich modyfikacji.
Nawet mam taka modyfikacje ktora dzieli subfora pionowo, boje sie tego, ze automatem to moze tez sie cos wykrzaczyc i znikna mi np. te subfora? to byla by masakra.. forum ma naprawde duzo, lat i szkoda bylo by wszystko stracic.. czasem tutaj wejde przegladne problemy z tym zwiazane.. ale naprawde ciezko sie wziac za aktualizacje..
no i Ty jak sobie poradziles? Zrobiles z automatu? i jak przebieglo?
i teraz pytanie do bardzo doswiadczonych, czy automatyczna instalacja, na pewno bedzie dzialac i jedyny minus to stracenie wszystkich modow? Czy moze jest jeszcze cos innego, gdzie nie doczytalam albo cos?
Woytec - 07-04-2013, 09:30
Andzela napisał/a: | Nawet mam taka modyfikacje ktora dzieli subfora pionowo, boje sie tego, ze automatem to moze tez sie cos wykrzaczyc i znikna mi np. te subfora? | Jest to zmiana wizualna i w najgorszym wypadku będzie ułożenie domyślne. Możesz komuś doświadczonemu zlecić aktualizację
Andzela - 07-04-2013, 18:05
ja mam moze jeszcze jedno pytanie, a mianowicie:
Jaka aktualizacja w moim przypadku byla by bardziej zalecana, manualna czy z automatu, jezeli:
1.
Forum dziala bardzo dobrze, jest swienie zabezpieczone najlepszymi (wedlug mnie) modami jesli chodzi o bezpieczenstwo.. mam tez mase innych modyfikacji, ktorych nie jestem w stanie wyliczyc.
Najpowazniejsza poprawka/modyfikacja byla (tak mi sie wydaje) blad kodowania zawartosci FIX i problemy z BOM, jednak szybko poradzilam sobie z tym problemem, no i jak mowie forum dziala wysmienicie i jest tak zabezpieczone, ze nie mam zadnego klopotu z botami, spamem i innym tego typu syfem.
Ze tak powiem, rejestracja boota jest chyba raczej nie mozliwa.
No i:
2.
Czy lepiej jest wykonac automatyczna aktualizacje?
By uniknac np. w przyszlosci innych problemow z jakimis innymi poprawkami itp. i moze tez z calkowita zmiana stylu?
Bo chcialabym tez kiedys zmienic styl, na jakis calkiem nowoczesny, a nie pod wzor starego typu. Mimo, ze on jest przerobiony to jeszcze nie to. Bo jak mowie jest starego typu.
No i przy aktualizacji z automatu, wtedy wgranie najwazniejszych modyfikacji bylo by koniecznoscia, wszakze to nie problem, bo modyfikacje instaluje sie dosc szybko, (ale wiadomo, to nie potrzebna strata czasu, bo jednak ten czas trzeba poswiecic), ale jak juz widze zmienianie plikow do manualnej aktualizacji, no to jest tego troche..
i chyba bym wolala skorzystac z automatu, ze wzgledu, na to by miec forum czyste od podstaw, po to by kiedys moc wgrac nowoczesny styl, oczywiscie z zachowaniem tresci, jak wy myslicie jak lepiej?
Dajaj - 07-04-2013, 22:32
Andzela, A ty nadal na starym stylu heh
Owszem - troche jest ale myślę że jednak warto Robiąc wszystko manualnie masz pewność , że zrobiłaś to perfekcyjnie a co do stylu tak czy tak musisz go zaktualizować
Andzela - 07-04-2013, 22:43
Dajaj, na starym stylu, fakt, ale przerobilam go po swojemu, tyle ze menu pozostalo jednak stare, a potem mi sie jednak nie chcialo w to bawic..
wiec jeszcze pytanie czy robiac manualnie trzeba zaczac od stylu? No bo skoro styl trzeba tez przerobic?
i czy trzeba zamknac forum przy aktualizacji nowych plikow na serwer, robiac to manualnie?
wiem ze to jest duzo i nie duzo do roboty, tylko trzeba sie skupic na tym, zeby zaczac..
edit:
Lorgan napisał/a: | Jest możliwość podzielenia przez Was instrukcji manualnej na zadania?
Np. Poprawienie wyszukiwania:
Kod: | -----[ SQL ]------------------------------------------
ALTER TABLE phpbb_search_results ADD search_time int NOT NULL;
ALTER TABLE phpbb_search_results CHANGE search_id search_id int(11) NOT NULL auto_increment;
... |
Zmiana SB:
Kod: | -----[ COPY ]------------------------------------------
/admin/admin_shoutbox.php to /admin/admin_shoutbox.php
... |
Itd.
W ten sposób każdy będzie w stanie nanieść wybrane poprawki, unikając kosmetycznej ingerencji, która mogłaby zakłócić działanie zainstalowanych modyfikacji.
Pozdrawiam. |
Jestem tego samego zdania, bardzo bylo by to przydatne w przypadku manualnej aktualizacji, nie chcialabym by jakies modyfikacje zaklocily by sie z reczna poprawka aktualizowanych plikow.
Ktos by byl w stanie podzielic te aktualizacje? Lepiej mi by sie to robilo urywkami, wiedzac co do czego, niz w calosci w ciemno..
Dajaj - 08-04-2013, 12:51
Andzela, lepiej byłoby gdybyś zamknęła forum przed aktualizacją gdyż w trakcie użytkowania forum przez użytkowników mogą wyniknąć niechciane błędy - na końcu wyczyść cache templates & SQL i posprawdzaj czy wszystko jest ok ( najczęściej błędy w rejestracji , shoutbox )
Myślę że jest to obojętne od czego zaczniesz - i to już zależy od Ciebie
|
|
|