To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

F.A.Q. - Najczęściej Zadawane Pytania - Przenoszenie forum z serwera na serwer

Michal14700 - 02-10-2010, 15:28

Widmo napisał/a:
11. Edytujesz zrzut bazy danych, szukasz w danych tablei phpbb_config adresu starego serwera i zmieniasz na nowy adres lub wykonaj zapytania:
Kod:
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'server_name' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '/ŚCIEŻKA DO FORUM/' WHERE `config_name` = 'script_path' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'cookie_domain' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'NAZWA COOKIE' WHERE `config_name` = 'cookie_name' LIMIT 1;

Możesz użyć też w tym celu DumpLoadera. Otwierasz http://TWOJEFORUM/dbloader/dbloader.php przechodzisz do "Konfiguruj forum" i ustawiasz poprawne wartości.
12. Wrzucasz tak zmodyfikowana baze na nowy serwer np. DumpLoaderem
(http://www.TWOJEFORUM.pl/dbloader/dbloader.php)
Ewentualnie robisz to przez phpMyAdmina -> (wybierasz swoją bazę) -> SQL -> lub Lokalizacja pliku tekstowego: -> Przeglądaj -> (wybierasz plik i dajesz wykonaj)

Przeniosłem forum z www.qwerty-tag.cba.pl na www.qwerty-tag.pl i nie wykonałem tych pkt co dałem w cytacie... Jednak forum działa w 100% poprawnie. Mam jakoś wykonać te kroki czy nie? Stanie się coś jak ich nie wykonam? Dodam też że
Cytat:
15. Będąc w PA, odblokowywujesz dostęp do forum, sprawdzasz czy dziala. Przez odblokowanie dostępu (czyli włączenie forum) należy rozumieć usunięcie tekstu, który wpisałeś w punkcie 4 (pole to powinno zostać puste).

To pole mam nadal wypełnione. To zanczy że coś źle zrobiłem?

Woytec - 02-10-2010, 15:49

1.Mogą być problemy z logowaniem. Jeżeli zamiast zapytań konfigurowałeś np. przez dbloader to ok. Zobacz w panelu i checkfiles czy się wszystko zgadza.
2.Wystarczy że masz odznaczone "forum" pod spodem oraz 2 pozostałe opcje. Oczywiście możesz wymazać ;)

Michal14700 - 02-10-2010, 16:03

1. Logowanie pięknie chodzi.
2. Niestety wszystko było tak jak na starym forum ale to nic może się nic nie stanie że tak zostało. Już forum i tak uruchomiłem 8)
W dbloaderze wszystko ustawiłem poprawnie ;)

Goalkeper - 27-10-2010, 19:45

Zrobiłem wszystkie kroki, pomijając pkt.5, i lipa z miodem, wpisuję nowy adres forum a ładuje się tak czy siak ze starego adresu. Co robię nie tak ?
Woytec - 28-10-2010, 13:48

Wykonaj punkt 11.
mateo1992 - 06-11-2010, 23:12

Zrobiłem wszystko,ale mam komunikat o błędzie bazy danych mam ustawione localhost a teraz mam na cba czyli mysql.cba.pl jak to zmienić? bo jak wpisuje te zapytania to nie wchodzi:/ baze danych już importowałem na nowy serwer...

EDIT:
Wszystko chodzi:)
Powodem był plik config.php:]
Kiedyś wrzucałem go do innego folderu w celu zabezpieczenia forum:P

Yakuza* - 07-11-2010, 01:03

Witam przeniosłem strone i baze na nowy serwer i teraz strona startowa się ładuje i gdy próbuje się zalogowac wyskakuje biala strona z takim oto błedem :
Kod:
Not Found

The requested URL /login.htm was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Apache/2 Server at c4-wsf.pl Port 80

Proszę o pomoc ;]

d3X - 07-11-2010, 07:01

A masz wgrany plik .htacess(czy jakoś tak) z danymi do Spider Friendly ?
Yakuza* - 07-11-2010, 11:23

dzięki pomogło ;D
Pogromca_PL - 05-01-2011, 07:26

gdy chcę się zalogować piszę mi to
Kod:
The requested URL /kunden/homepages/25/d353262036/htdocs/login.php was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

przeniosłem strone na nowy adres .htacces wgrany pomocy

Woytec - 05-01-2011, 15:30

Pogromca_PL, pkt.11 wykonany?
Pogromca_PL - 05-01-2011, 15:31

extra-games.pl demo...
pkt 11 wykonany :D przenosiłem Forum nie patrząć nawet na ten poradnik i mi się udało przenieść tylko że mi te Spider Friendly nawaliło

Woytec - 05-01-2011, 15:40

Jaki masz hosting?
Pogromca_PL - 05-01-2011, 15:43

1and1.pl :D wcześniej miałem proserwer
Woytec - 05-01-2011, 15:45

To z paczki spider friendly wgraj .htaccess z katalogu root_add/home.pl/.htaccess