To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

F.A.Q. - Najczęściej Zadawane Pytania - Przenoszenie forum z serwera na serwer

LordRuthwen - 21-01-2010, 11:43

Witam.
Mam taki problem:
forum jako forum nie przenoszę, przesunąłem skrypt do podkatalogu forum, ale przekonfigurowałem vhosta i banglało. Teraz zmieniał domenę na jakiej działa forum i pojawiają się schody - teoretycznie zrobiłem wszystko tak jak należało zgodnie z tym poradnikiem, zmieniłem w bazie:
Kod:

server_name www.sfora.tarnow.pl/forum
script_path /
cookie_domain www.sfora.tarnow.pl

Tutaj muszę nadmienić, że próbowałem już zmieniać na:
Kod:

server_name www.sfora.tarnow.pl
script_path /forum/
cookie_domain www.sfora.tarnow.pl

Usunąłem cache i w momencie, gdy chcę wejść na forum kręci mi się w kółko próbując otworzyć starą domenę: www.sforum.lilo.com.pl

Sprawdziłem we wszystkich plikach, już takiego wpisu nie ma, w kilku był na potrzeby kilku przeróbek, ale zmieniłem na nowy adres, w bazie też nic takiego nie ma, oprócz kilkudziesięciu tabel z postami i ostrzeżeniami.

Natomiast co do CF, wsio OK, sami zobaczcie - http://www.sfora.tarnow.pl/forum/check_files.php

Co do konfiguracji vhostów - jako nową domenę dopisałem nowy i skonfigurowałem na katalog nadrzędny, ten na którym stało forum działa nadal i jest skierowany na katalog ze skryptem forum w związku z rozgłoszeniem tamtej domeny.

I już nie wiem o co może biegać.
Proszę o pomoc.

// już nieaktualne - nie było przekierowane na DNS domena z www z przodu :)

hipon - 21-01-2010, 18:30

Nie wiem czy będę mógł liczyć na szybką pomoc ,ale nie zaszkodzi mi napewno o nia poprosić chociaż.

Otóż mam niemały problem z przenoszeniem forum z hostil.pl na webd.pl. Wersje serwera i klienta mysql na tych dwóch hostingach są różne. Po wgraniu bazy danych przez phpmyadmin na forum wyskakuje mi błąd.
Kod:
phpBB by Przemo : Critical Error

Nie można pobrać danych z tabeli konfiguracyjnej forum !

Prawdopodobnie forum nie jest zainstalowane do bazy danych, lub tabele w bazie danych maja inny prefix (standardowo phpbb_ ).
Sprawdz czy tabele w bazie danych maja prefix podany w pliku config.php

Jeżeli chcesz wgrać kopię bazy danych i wyslałes ja do katalogu forum użyj DumpLoader'a

Próbowałem kilkanaście razy już i wciąż to samo. Na początku miałem problem z session.php ,ale po wyczyszczeniu cache wróciło do normy ,ale z tym sobie poradzić nie mogę. :roll:

koziolek - 21-01-2010, 18:46

hipon, trudne do przewidzenia pytanie: jaki masz prefiks tabel w pma a jaki w config.php ? :>
maminowiec - 21-01-2010, 18:46

Cytat:
Sprawdz czy tabele w bazie danych maja prefix podany w pliku config.php

sprawdź dane z confingu

hipon - 21-01-2010, 19:24

Dałem radę jakoś. Myślę ,że teraz jest OK. Zainstalowałem od nowa forum po czym wgrałem podmieniłem bazę danych tą nową ze starą i teraz chyba lata dobrze. Musze teraz walczyć z krzaczkami i dodaniem domeny :roll:

Tak czy inaczej dzięki za szybki odzew ,bo szczerze mówiąc nie spodziewałem się go tak szybko :D

PS. Przepraszam za niepotrzebne zamieszanie :oops:

mister - 26-02-2010, 17:30

Witam,

wszystko mam zrobione jak w pierwszym poście, wszystko przebiegło pomyślnie, a gdy chcę wejść na forum wyskakuje taki błąd:

phpBB by Przemo : Critical Error

Could not connect to the database.
Can't connect to MySQL server on 'db.st.interia.pl' (4)

pokazuje jak by stary serwer w interii, a nie nowy - w config wszystko dobrze ustawione i sprawdzane dbloaderem popraność.

Proszę o pomoc i z góry dzięki bo nie wiem co z tym zrobić...

Kopciu - 01-03-2010, 13:52

mister, Wyczyść folder Cache/ i odczekaj jakiś czas, zazwyczaj po północy serwerownie czyszczą swoje pliki tymczasowe, być może u nich jest zapisany jeszcze stary adres bazy danych.

Wyczyść tez dane przeglądarki ;)

Reda - 09-03-2010, 23:01

Instrukcja ze strony 1 tyczy się również gdy się chce przenieść forum umieszczone np: na boo.pl pod adresem www.ikusa.boo.pl na boo.pl tyle, że na inny adres? Zastanawia mnie również czy będę mógł po instalacji forum na nowym adresie mógł za pomocą ftp wgrać pliki starego forum tak aby te nowe była jak te stare tyle, że pod innym adresem? To samo tyczy się bazy MySQL. Czy będę mógł do nowej importować starszą?
Pozdrawiam!

lolekgl - 11-03-2010, 03:47

Generalnie wszystko jest do BANI !
Czy jest ktoś tutaj na tyle kompetentny i pomorze mi przenieść forum na inny serwer ?!
Wszelkie poradniki, instrukcje sie nie sprawdzaja.
Wykonując przenoszenie forum wg instrukcji na str. 1 wywala mi takie błędy podczas wgrywania bazy danych
przez PMA:

Kod:
zapytanie SQL:

-- phpMyAdmin SQL Dump
-- version sql.boo.pl
-- http://www.phpmyadmin.net
--
-- Host: localhost
-- Czas wygenerowania: 11 Mar 2010, 03:19
-- Wersja serwera: 4.1.23
-- Wersja PHP: 5.2.5
--
-- Baza danych: `gig5`
--
CREATE DATABASE `gig5` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci

MySQL zwrócił komunikat: 
#1044 - Access denied for user '1156118'@'%' to database 'gig5'

a przez dumbloadera:

Kod:
1050: Table 'phpbb_adv_person' already exists Pozycja w pliku: 0

CREATE TABLE phpbb_adv_person(
user_id mediumint(9) NOT NULL,
person_id mediumint(9) NOT NULL,
person_ip char(8),
PRIMARY KEY (user_id, person_id)
)

Wiec sie pytam jak ta baze danych wgrac ?
Moge kogoś prosic o pomoc ?

Prosze

smyku2 - 11-03-2010, 14:12

A podstawy angielskiego znasz?
Deviant - 11-03-2010, 14:58

smyku2,

Kod:
#1044 - Access denied for user '1156118'@'%' to database 'gig5'

Użytkownik '1156118'@'% nie ma dostępu do bazy gig5
Jeśli chces możesz do mnie napisać i w parę minut pomogę tobie ;)

Wszelkie problemy przenosinami i kodowaniem zostały rozwiane ;)

Walassss - 29-03-2010, 10:15

Witam, dzisiaj zakupiłem nowy serwer i moje pytanie brzmi czy najpierw muszę zainstalować przema na nowym serwerze a dopiero potem backup czy odrazu mogę ładować bazę.

Jestem zielony w tych sprawach :D

klostazy - 12-04-2010, 09:09

Witam
miałem forum zrobione na serwerze http://www.homehost.pl/ teraz nie działa a mogę się połączyć z ftp i skopiować całe forum. Chciałbym go przenieść gdzie indziej czy jest taka możliwość?

marcin121 - 26-06-2010, 14:07

yo ja nie bardzo rozumiem ten punkt

11. Edytujesz zrzut bazy danych, szukasz w danych tablei phpbb_config adresu starego serwera i zmieniasz na nowy adres lub wykonaj zapytania:

Kod:
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'server_name' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '/ŚCIEŻKA DO FORUM/' WHERE `config_name` = 'script_path' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'cookie_domain' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'NAZWA COOKIE' WHERE `config_name` = 'cookie_name' LIMIT 1;

tzn że mam w tej nowej bazie danych co ja dodalem znalezc phpbb_config i zmienic na nowy adres a skad wziasc nazwe cookies ? da ktos jakiś przyklad jak to powinno wygladać??

nttn - 30-08-2010, 14:36

Zrobiłem wszystko tak jak zostało napisane (tak uważam) i po wejściu na forum zauważyłem, że nazwy działów, tematów oraz treść postów zostały przycięte. W załączniku zamieszczam screen wyżej napisanej usterki i liczę, że pomożecie mi ją wyeliminować. ;)

EDIT: Post do usunięcia, wystarczyło wykonać ponownie kopię bazy. ;)