To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Ogłoszenia - Jakie znacie błędy w wersji 1.12.6p4

aqvario - 24-01-2010, 21:12

Od słynnego błędu z niedziałającymi forami 29 lutego 2008, aż do wersji 1.12.6 poprawki nie posiadały rozwiązania tego problemu, nie wiem w sumie czemu. To że ludzie sobie to ręcznie połatali to jedno, ale ci, którzy ściągają nowe forum będą narażeni 29 lutego 2012 roku. Przydałoby się tę poprawkę wrzucić i... zapomnieć o sprawie. :)
treker - 24-01-2010, 21:15

Ja bym proponował raz na zawsze załatwić sprawę, aby posty po edycji były oznaczane jako nie przeczytane (również, gdy ktoś coś doda do wiadomości).
danontico - 24-01-2010, 21:57

Ja chciałbym po raz kolejny w tym temacie zwrócić uwagę za zabezpieczenia przed botami spamerskimi. Bo od pewnego czasu problem się nasilił .
Standardowe zabezpieczenia są za słabe. Liczę się z tym że po pewnym czasie i te nowe nie będą dawać rady. Mimo wszystko chyba większości zależy na jakiejś nowej możliwości, bądź poprawce starych zabezpieczeń.

/edit
Bucu, wiem czytałem, mimo wszystko postanowiłem po raz kolejny zwrócić uwagę na ten problem. Bo wg. mnie jest poważny.

Bucu - 24-01-2010, 21:59

danontico, napisalem juz o tym - reCaptche dac w standardzie.
Oneitatsu - 24-01-2010, 22:53

Ja mam dwie propozycje, ogólnie rzecz biorąc nie dotyczące bezpośrednio bezpieczeństwa, a raczej estetyki:

1) - nowości odnośnie skryptu, domyślnie wyświetlane w indeksie panelu administracyjnego (przykład).
Proponowałbym zrobić dla tego podstronę i umieścić w menu PA zaraz nad linkiem "Wspomóż autora".
Argumentuję to tym, że informacje odnośnie skryptu nieraz bywają irytujące w miejscu, w jakim się znajdują. Wystarczy, że stworzy się styl, którego barwy kontrastują z tłem tejże informacji. Ponadto irytują faktem, że nie znikają, kiedy dokona się aktualizacji - cały czas widzi się wtedy coś Nieaktualnego.
Osobna podstrona byłaby moim zdaniem optymalnym wyjściem.

2) - detal, ale bije w oczy - target_blank w stopce forum, proponowałbym usunąć, a choćby dlatego. Skoro nie można samemu tego usunąć, to niech pomyśli autor modyfikacji.

Seraphe - 24-01-2010, 22:57

Nie działa kolorowanie nicku usera, gdy już jest w kolorowej grupie.
Bucu - 24-01-2010, 22:59

Oneitatsu napisał/a:
2) - detal, ale bije w oczy - target_blank w stopce forum, proponowałbym usunąć, a choćby dlatego. Skoro nie można samemu tego usunąć, to niech pomyśli autor modyfikacji.

Bez powodu to tam nie jest, a wielokrotnie na wielu stronach wkurzajaca rzecza jest jak klikam na link i mi otwiera sie wlasnie w tym samym oknie.

Blant - 25-01-2010, 01:05

W PW wysłanej automatycznie po usunięciu posta, pomiędzy linkiem a "Twój post" nie ma spacji, co czyni linka "nie klikalnym".
Przemo - 25-01-2010, 02:39

Cytat:
reCaptche dac w standardzie.
Nie dam w standardzie bo tam sie trzeba rejestrowac, chyba ich pogielo. W standardzie juz jest do ustawienia w PA pytania zabezpieczajace. To jest skuteczne rozwiazanie, poniewaz rejestrujace boty sa z reguly z jakis innych krajow. Nie spotkalem sie zeby ktos pisal bota na jedno konkretne forum i na konkretne pytania zabezpieczajace. Tak wiec pytania beda w standardzie a jak ktos komus bedzie pisal bota specjalnie na jego forum to juz musi sobie radzic jakos inaczej. Tak czy siak bedzie mial mniej pracy niz osoba co pisala bota.

Cytat:
Ponadto irytują faktem, że nie znikają, kiedy dokona się aktualizacji - cały czas widzi się wtedy coś Nieaktualnego.
Osobna podstrona byłaby moim zdaniem optymalnym wyjściem.

To nie bedzie zmienione, ta informacja jest wazna i musi byc w tym miejscu. Fakt, ze jest ona wyswietlana zbt nagminnie i nawet jak mamy aktualne forum. Jednak jest to zwiazane z poprawkami. Obiecuje, ze w przyszlosci nie bedzie to sie tak czesto pojawiac :)

Cytat:
Nie działa kolorowanie nicku usera, gdy już jest w kolorowej grupie.

A moze cos jasniej ? Bo z tego co wiem to dziala, sa przeciez na forum kolorowe nicki grup.

kamil_jk_87 - 25-01-2010, 03:04

A ja proponował bym jeszcze dodać do gotowej paczki auto optymalizacje bazy danych plus możliwość włączania i wyłączania łączenia postow z PA oraz nowej wiadomości i szybkiej wiadomości...
norf - 25-01-2010, 08:43

mam pytanie, w jakiej technologi będą przesyłane odpowiedzi na pytania zabezpieczające? chodzi mi to, by nawet przechowywane odpowiedzi w bazie danych, nie były potem używane w generowaniu javy, która porówna odpowiedzi w formularzu, mam taki mechanizm zastosowany, z polskimi pytaniami i mimo to nadal niepożądani goście z .ru i .us rejestrują się na potęgę ... oczywiście mam też zmienione captcha, ze zwykłych cyferek, na powykręcane + kilka cyfr użyte liczbowo jak na kostce do gier, na zasadzie 3 to trzy oczka ; ) ...

mimo tych zabiegów, nie mogę powstrzymać niechcianych userów :/

djnike - 25-01-2010, 09:38

Jest błąd w PA w zliczaniu postów dziennie i tematów dziennie,zamiast zliczać pokazuje liczbę wszystkich tematów i postów :P
MagicalFire - 25-01-2010, 09:45

Cytat:
Jest błąd w PA w zliczaniu postów dziennie i tematów dziennie,zamiast zliczać pokazuje liczbę wszystkich tematów i postów :P

Otwórz admin/index.php i znajdź:
Kod:
if($posts_per_day > $total_posts)
    {       
        $posts_per_day = $total_posts;
    }

if($topics_per_day > $total_topics)
    {
        $topics_per_day = $total_topics;
    }

if($users_per_day > $total_users)
    {
        $users_per_day = $total_users;
    }
Zamień to na:
Kod:
if(floatval ($posts_per_day) > $total_posts)
    {       
        $posts_per_day = $total_posts;
    }

if(floatval  ($topics_per_day) > $total_topics)
    {
        $topics_per_day = $total_topics;
    }

if(floatval ($users_per_day) > $total_users)
    {
        $users_per_day = $total_users;
    }

Master93 - 25-01-2010, 09:53

MagicalFire, dzięki pomoglo ;)
MagicalFire - 25-01-2010, 10:03

Bucu napisał/a:
danontico, napisalem juz o tym - reCaptche dac w standardzie.

a jak sobie weyobraszasz wpisywanie kodów
kluczy API
trzeba by było zrobić jakiś moduł automatycznej rejestracji na
http://recaptcha.net przy instalacji skryptu
a kody zapisywane w bazie a nie w pliku (includes/usercp_register.php)