HydePark - [OffTopic] WAREZ jest NIELEGALNY
orszul4321 - 04-06-2009, 20:57
arcy napisał/a: | Powtarzać się nie lubię więc tylko przypomnę, że technika zmienia się szybko i to co dziś jest (warezy, torrenty) może zostać wyparte przez lepsze, nowocześniejsze usługi. I to wcale nie za 10 czy 20 lat - świat komputerowo - sieciowy pędzi dużo szybciej niż ten realny. |
np. p2m nie ma limitów ściągania, brak czekania - tak jak na RS jedynym limitem jest dostęp do działów na forach gdzie jest hashcode potrzebny do ściągnięcia pliku
strus - 05-06-2009, 17:29
Ale chwalisz sie czy zalisz teraz ? Co to za reklama?
Uwazasz ze p2m to cos nowego ? Przeciez to stare jak swiat i niczym sie nie rozni od warezow, z ta roznica ze korzystacie z innych miejsc na przechowywanie plikow.
orszul4321 - 05-06-2009, 18:14
strus, ja coś reklamuję?! napisałem tylko, że lepiej jest ściągać z p2m, bo brak kolejek itp.
arcy - 05-06-2009, 19:02
orszul4321, masz tupet żeby w temacie pt.: "WAREZ jest NIELEGALNY" zachęcać do korzystania z p2m Gratuluję
Piractwo to zawsze to samo bez względu na techniczny sposób realizacji.
orszul4321 napisał/a: | jedynym limitem jest dostęp do działów na forach | Zapomniałeś dodać, że bardzo często płatny dostęp. A nawet jeśli darmowy to podajesz dane, którymi potem często się handluje...
Czy to jest w porządku, że ludzie czerpią zyski z piractwa, jednocześnie posługując się sloganami "wolny dostęp do dóbr kultury?"
Nie twierdzę, że wszyscy ale często tak właśnie jest, że warez, forum z linkami etc. to po prostu biznes. Kosztem innych. I to mi się nie podoba.
strus - 25-06-2009, 20:43
Tak calkiem apropo.. zglosil sie ktos do mnie w sprawie sponsoringu warezu.. odpisalem ze nie sponsoruje stron niezgodnych z polskim prawem po czym otrzymalem odpowiedz:
Cytat: | Ale warez jest zgodny z Polskim prawem wystarczy dodać w stopce informacje. |
Na tym etapie zakonczylem rozmowe.. poziom uswiadomienia polskiego spoleczenstwa jest niepokojacy.
CMP - 25-06-2009, 21:19
strus, nie dziwię się, jak takie darkwarezy czy peby stoją sobie w sieci, a napisy.org zamykają...
tosiek - 25-06-2009, 21:32
Tak sobie ostatnio myślałem, ok programy są darmowe zastępstwa, gry - sam nie gram, ale z reguły gra się w jedną serię gier lub jeden typ to można kupić od czasu do czasu
Ale co z filmami - ok, można iść do kina, czekać na dvd.. ale co z filmami co za żadna cholerę nie dostane w polsce ? ani w języku polskim o ile zamówię zza oceanu ? ani napisami nic nic, jestem w kropce
i tu wkraczają napisy
grr nie dość że za darmo odwalają robotę tłumacząc filmy to jeszcze się ich czepiają ;/ a to że cudowni wynajęci tłumacze korzystają z ich pracy to już się nie liczy ;/
Meon - 25-06-2009, 23:51
tosiek napisał/a: | ale co z filmami co za żadna cholerę nie dostane w polsce | czekać, aż za kilka/naście lat w TVP poleci Sam sciągam np. kazdy odcinek lostów(zagubionych) od razu po premierce, po prostu nie chce mi się czekać aż w TVP poleci.
Co do warezów, mi tam nie przeszkadzają, od czasu do czasu korzystam, jednak jeśli ktoś napisze program a nazajutrz pół polski go ma, bo na forum warezowym jest scrackowany za free, to szlag ma człowieka trafić
plu96 - 28-06-2009, 19:49
Tak wlasnie doszedlem do konca tej lektury i chyba w waszych wypowiedziach zabraklo bardzo waznej rzeczy. Ogolnego przyzwolenia jakie daje Panstwo Polskie oraz- chyba to najwazniejsze- reklamodawcy np. na takim forum jak DW.
Ludzie, kasa idzie z reklam a nie ze zbiorek, gdyby nie reklamy na DW to juz dawno by padli. Sorrry ale chyba firmy, ktore decyduja sie na umieszczanie swoich banerow to wiedza na jakim forum je umieszczaja.
Moje zdanie jest takie, ze takie firmy mozna bez zadnego problemu nazwac sponsorami zlodzieji.
Zadna szanujaca firma nie chciala by, byc postrzegana z takiej strony, chyba ze w dziale marketingu takich firma pracuje banda jelopow i kretynow. Kiedys slyszalem o historyjce jak to jeden z userow pewnego forum pisal e-maile do wszystkich firm jakie umieszczaly reklamy na forum warezowym, opisujac sytuacje jakie to forum, co sie na nim dzieje itd. I bardzo szybko reklamodawcy rezygnowali a w efekcie czego admin takiego forum nie mial funduszy zeby utrzymac forum i padl. Moze to jest jakis pomysl i sposob na takich ludzi. Kiedys moj ojciec powiedzial taka rzecz: "lepiej w domu miec kur... niz zlodzieja" Osobiscie brzydze, sie zlodziejstwem ale napisze to jeszcze raz, ze dopoki w naszym kraju bedzie przyzwolenie na takie rzeczy to tak bedzie dalej. Jedno forum zamkna, na jego miejsce znajdzie sie kolejne
joli - 28-06-2009, 23:43
plu96, Ty masz świętą rację. Pooglądałam sobie: PZU, nazwa.pl, chevrolet.pl, Hotel SPA dr Irena Eris, All for planet i allegro, skoda-auto.pl, generali.pl, aktywni.pl - to tylko banery. Cała lista sponsorów złodziei.
Ze się nie wstydzą.
plu96 - 29-06-2009, 07:40
TYLKO??? Nie sadze, ze tylko. Firma, ktora wymienia sie banerami chyba wie z kim sie wymienia albo z kim powinna sie wymienic, to nie zwalnia ich z takowego obowiazku. A co z hostingiem skad mozna takie pliki pobrac?? Nie pisze tutaj o zagranicznych serwisach ale o polskich np: odsiebie.com albo chomikuj.pl gdyby takich miejsc nie bylo w sieci nie istnialy by strony warezowe bo wtedy nie bylo by skad pobrac takie pliki. Czy oni nie lamia prawa?? Skoro forum warezowe umieszcza linki do plikow to miejsce skad mozna je pobrac tez chyba powinny byc napietnowane. Jak dla mnie takie firmy ktore hostuja takie pliki to mozna porownac do ludzi ktorzy stoja na bazarze i rozprowadzaja takie materialy. To sie nazywa pelna geba PIRACTWO
ZuL - 29-06-2009, 09:01
plu96 napisał/a: | To sie nazywa pelna geba PIRACTWO |
a pewnie sam ciągniesz z rapida ile tylko możesz
plu96 - 29-06-2009, 09:52
ZuL napisał/a: |
a pewnie sam ciągniesz z rapida ile tylko możesz |
A pewnie nie sciagam bo nie mam takiej potrzeby a jak potrzebuje np. systemu operacyjnego to albo ide kupic windowsa albo instaluje linuxa. Kino i TV mi wystarczaja jak chce zobaczyc nowosc ide do wyporzyczalni, muzki slucham zadko a jak juz cos to kupuje plyty. W gry nie gram
joli - 29-06-2009, 10:21
plu96 napisał/a: | TYLKO??? Nie sadze, ze tylko. | tylko banery( i to tylko te, ktore udalo mi sie wylapac, pewnie jest ich wiecej), bo reszta jest w spisie na dole.
Nie zrozumiales sensu.
arcy - 29-06-2009, 16:50
plu96 napisał/a: | Czy oni nie lamia prawa?? | Nie. Odpiszą Ci, że nie mają wpływu na funkcjonowanie systemu wymiany linków i po części będą mieli racje, bo pewnie system działa tak, że reklamodawca nie ma wpływu na to w jakich serwisach pojawi się reklama.
ZuL napisał/a: | a pewnie sam ciągniesz z rapida ile tylko możesz | A ty chodzisz nocą na cmentarze i podrzynasz kotom gardła Masz na swoje słowa jakieś potwierdzenie czy tak tylko gadasz bez sensu? Nie mierz innych własną miarą, bo jest masa ludzi, którzy kupują płyty, video i gry i nie mają potrzeby ściągać pirackich treści.
|
|
|