F.A.Q. - Najczęściej Zadawane Pytania - Prawa CHMODY - jak to zrobi? ?
Lobezzz - 23-02-2006, 15:36
mam pytanie dotyczace chmod => robie wszystko zgodnie z instrukcja, a jednak czesc wgranych przeze mnie folderow nie chce zaakceptowac tego ze nadaje im chmod 777
wszystko jest ok poza kilkoma folderami.
wie ktos moze o co chodzi?
robie to za pomoca Total Commandera...
Mroczny pan - 23-02-2006, 16:03
wejdz w Panel admina, kliknij opcję check files w zakładce administracja,
jeżeli zobaczesz że jakies foldery nie mają chmoda, to skopiuj polecenie które jest napisane boldem do totala, i wciśnij enter, i tak przy każdym folderze
Lobezzz - 23-02-2006, 16:08
ech, wiem jak sie nadaje prawa, tylko po prostu on niektorym folderom tych praw nadac nie chce ;/
EDIT:// CuteFTP stwierdza ze tam jest chmod 777... no nic, pisze do admina serwera.
Xtremex - 26-02-2006, 19:02 Temat postu: ??? Ja też mam problemy. Zrobiłem Atrybuty jak należy i gdy wchodzę w Loguj, wpisuje swoje dane i czekam z 20s i mi pisze, że nie można wyświetlic strony. Gdy biorę rejestruj i wpisuje dane, klikam rejestracja wyskakuje mi taki błąd:
Error geting users post stat
DEBUG MODE
SQL Error : 1054 Unknown column 'g.group_id' in 'on clause'
SELECT ug.user_id, g.group_id as g_id, g.group_name , u.user_posts, g.group_count FROM xtremex_groups g, xtremex_users u LEFT JOIN xtremex_user_group ug ON g.group_id = ug.group_id AND ug.user_id = 3 WHERE u.user_id = 3 AND ug.user_id is NULL AND g.group_count = 0 AND g.group_single_user = 0 AND g.group_moderator <> 3
Line : 829
File : usercp_register.php
Jeśli nie potrafisz znaleźć rozwiązania tego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://przemo.org/phpBB2/forum
Ale jedno co jest dziwne Przy próbie zalogowania(co pisze nie można wyświetlic srony...) jak wpisze w przeglądarkę jeszcze raz mój adres forum to jestem zalogowany
Proszę pomóżcie
Zresztą sami zobaczcie, zarejestrójcie się, niech wyskoczy bład i wpiszcie jeszcze raz adres i będziecie mieli konto. Mój adres(każdy chyba widzi na górze, ale wrazie czego) Kod: | www.xtremexx.yoyo.pl |
paaaszczak - 25-03-2006, 15:21
mam problem z ustawieniem chmodów.
uzywam Total Commandera. Gdy chcę zmienić chmody wyskakuje okienko z napisem: Nie mogę zmienić atrybutów zdalnych plików!
Natomiast gdy robie to wpisując komende np.: chmod 777 tmp, to pisze tak:
SITE chmod 777 tmp
550 tmp: Permission denied.
co robić????
Sajmon - 25-03-2006, 19:55
Zapytać admina serwera dlaczego nie możesz zmienić chmod'ów.
kratek_cnk - 01-04-2006, 16:52
Witam mam jedno pytanie , jak ustawić CHMODY dla plików (666) za pomocą przeglądarki IE ?? które pola mają być zaznaczone ?? najlepiej było by jakby ktoś obrazek zapodał
Proszę o pomoc bardzo mi zależy
ciaastek - 01-04-2006, 18:37
Za pomocą przeglądarki? Z tego co wiem to taką opcje mają klienty FTP... ale przeglądarka? Jeszcze na dodatek IE.
Jeżeli naprawdę się da to też proszę o info
vegetagt - 01-04-2006, 21:48
kratek_cnk, 3 post na pierwszej stronie.
chmod 666 to zaznaczone wszystkie pola w kolumnach odczyt i zapis
ciaastek napisał/a: | Z tego co wiem to taką opcje mają klienty FTP... ale przeglądarka? Jeszcze na dodatek IE.
Jeżeli naprawdę się da to też proszę o info |
no to najwyraźniej mało wiesz
toifel - 09-10-2006, 12:42
Witam ja też mam problem z nadaniem atrybutów folderom .
Używam Total Commandera i gdu daje atrybut dalego foldera na 777 to wyskakuje mi taki komunikat "Nie mogę zmienić atrybutów zdalnych plików " niewiem dlaczego jeśli ktoś wie to proszę o pomoc moje gg 2788930
lub napiszcie tu posta za pomkoc dzięx
mincel - 04-11-2006, 19:22
Witam,
Używam "phpBB by Przemo v.1.12.5" i wyczytałem gdzieś że powinien zawierać on plik w którym jest informacja o tym które katalogi mają mieć prawa 777. Niestety takiego pliku ze wspomnianą informacją nie ma, byłbym w związku z tym, wdzięczny za informacje które katalogi i podkatalogo mają mieć prawa 777.
Dodatkowo mam pytanko.
Tak przeczytałem ten temat i nasówa mi się jedno na myśl (pytanie):
Czy błędem z mojej strony jest jeżeli zarówno pliki jak i katalogi mają ustawione prawa 755
Pozatym do wspomnianych metod zmiany chmod mogę dodać jeszcze jedną, za pomocą SSL. Wystarczy zalogować się na konto na serwerze na jakim mamy umieszczone forum przez SSL, wejść do katalogu w kturym znajduje się katalog forum i wpisać następującą komendę Kod: | chmod -R 755 nazwa_katalogu_w_którym_jest_nasze_forum | Wspomniany katalog, jego podjkatalogi, oraz pliki w nim i nich zawarte będą miały w efekcie tego polecenia prawa 755 (jest to jego zaleta i wada [bo niemożna wyodrębnić plików jako osobnych z innymi prawami])
A! jeszcze jedno, do połączenia SSL można zastosować program PuTTY
kica1983 - 04-11-2006, 22:22
mincel napisał/a: | wyczytałem gdzieś że powinien zawierać on plik w którym jest informacja o tym które katalogi mają mieć prawa 777 |
adres_forum/check_files.php
mr.Radek - 15-11-2006, 18:19
ja musze ustawić jakiś plik na prawa 666 próbuje to zrobić jak napisał vegetagt, czyli ustawiam wszystkie pola odczyt i zapis. i wyskakuje mi jeszcze więcej blędów niż było zobaczcie sami: http://www.allforum.yoyo.pl
z!omek_PL - 04-01-2007, 18:03
Na forum ddl2.pl admin napisał coś takiego:
Cytat: | Bardzo duzym i czestym problemem jest to ze instalujemy forum a potem nam je rozwalaja. Dzieje sie tak za sprawa katalogow ktorym dajemy dyrnie prawa 777 i plika prawa 777. Jezeli program podczas instalacji wymaga takich praw to mu nadajemy takie prawa do folderow ktore tego wymagaja a nastepnie po zainstalowaniu wszystkiego zmieniamy na 707 a pliki na 606 !!! W 100 % wszytsko bedzie dzialac poprawnie !!!
Koleiny problem to fora i katalogi upload ! Tam haker zawsze wzuca specialniy plik php i ...
Aby uniknac tego tymu systulacji nalezy do kazdego katalogu !! ZAZNACZAM KAZDEGO - php by przemo ma ich 6 gdzie sa wgrywane pliki, zdieci, grafiki i inne dziadostwo z postow wgrac odpowiednio spreparowany plik .htaccess Podaje ponizej dokladnie zawartosc takiego pliku ktory musi sie znalesc w kazdym katalogu gdzie mozna cos wgrac - podczas instalacji tym kataloga dawalismy prawa 777
Kod:
<Files ~ "^.*\.(php|cgi|pl|php3|php4|php5|php6|phtml|shtml)">
Order allow,deny
Deny from all
</Files>
Reasumujac :
Instalujemy nadajemy plika i foldera prawa 777
Konczyy instalacje zmieniamy prawa kataloga na 707 a plika na 606
Do kazdego katalogu gdzie zostaly prawa 707 wzucamy powyzszy plik .htaccess |
co o tym myślicie?
M@arcin - 08-02-2007, 17:26
Sewion, ale przecież wszystko pisze w 1 poście, dodatkowo są rysunki