Ogłoszenia - Publikacja wersji 1.12.6
Radek - 04-01-2008, 19:21
Tak sobie z nudów przeglądam tą ręczną instrukcję i:
language/lang_english/lang_admin_pafiledb.php:
Kod: | #
#----- [ FIND ]------------------------------------------
#
$lang['Click_return'] = 'Click %sHere%s to return to the previous page';
?>
#
#----- [ REPLACE WITH ]------------------------------------------
#
$lang['Click_return'] = 'Click %sHere%s to return to the previous page';
$lang['extension_forbidden'] = "File extension '%s' jest forbidden.";
?>
|
"File extension '%s' jest forbidden."; ? raczej powinno być:
Kod: | "File extension '%s' is forbidden."; |
.:Lati:. - 04-01-2008, 19:57
Witam.
Mój problem zaczyna sie już przy punkcie numer 4
Cytat: | 4. w wierszu polecen cmd, nalezy wpisac polecenie:
.\patch -p1 --binary <1.12.5_to_1.12.6.patch
|
Ciągle wyskakuje błąd że:
Cytat: | Nazwa 'patch' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy. |
Napiszcie prosze jak dokładnie wykonac tę część bo ja się gubie w cmd. Mam windowsa viste ultimate jesli to ma jakes znaczenie.
snorg - 04-01-2008, 20:45
ja juz wogole mam problem
3. skopiuj plik bin\patch.exe oraz plik 1.12.5_to_1.12.6.patch do katalogu z plikami forum
4. w wierszu polecen cmd, nalezy wpisac polecenie:
.\patch -p1 --binary <1.12.5_to_1.12.6.patch
nie rozumniem tego
w wierszu polecen czyli STARY > URUCHOM > wpisuje .\patch -p1 --binary <1.12.5_to_1.12.6.patch i klikam ENTER i wyskakuje nie mogl odnalezc pliku
moze ktos mi wytlumaczyc dokladniej ?
apollo1989 - 04-01-2008, 20:57
a przeszedłeś w cmd do katalogu z plikami forum ??
snorg - 04-01-2008, 21:01
Ale nie rozumniem .. przeciez trzeba bylo je wyslac na serwer wiec poco z dysku je wskazywac ?
a po tym je przeniesc na ftp czy jak ??
apollo1989 - 04-01-2008, 21:05
pliki forum najpierw trzeba zgrać na dysk aby je zpatchować
snorg - 04-01-2008, 21:10
czyli powolutku
z ftp zgrywam wszystkie pliki procz configu na dysk w folder powiedzmy folder .. w ten folder wkladam te 2 pliki w paczce PATCH
w cmd daje sciezke dostepu do PATCH i sie proces zaczyna
nastepnie dodaje do bazy SQL wpis .. i wrzucam plik izmodyfikowane z dysku spowrotem na FTP
czyż tak ?
apollo1989 - 04-01-2008, 21:12
na serwer wrzucasz pliki które w CMD będą wyświetlone jako patched
snorg - 04-01-2008, 22:01
Ja juz tez wysiadam
NIE MOZNA ODNALEZC OKRESLONEGO PLIKU
a podaje mu miejsce
H:\>MODIFIED\.\patch -p1 --binary <1.12.5_to_1.12.6.patch
chelloPL - 04-01-2008, 22:33
chiron napisał/a: | Jednak kiedy wykonuję zapytanie do SQL "UPDATE phpbb_config SET config_value = '1.12.6' WHERE config_name = 'version';" wywala mi takie coś:
import.php: Missing parameter: import_type (FAQ 2.8) |
Masz to wpisać w zakładce SQL, a nie w zakładce Import!
SIMtel napisał/a: | Przemo gdy wydawal nowsze wersje robil to lepiej. byl katalog scripts/update.php gdzie robilo się update bazy danych a reszta to gotowe pliki do nadpisania i wszystko. |
Nie rozumiem. Na stronie głównej jest paczka z plikami do nadpisania oraz scripts/update.php... więc nie mam zielonego pojęcia o co Ci chodzi.
RuseK napisał/a: | "File extension '%s' jest forbidden."; ? raczej powinno być: |
Powinno być. Pecador już mi to zgłosił, ale komunikat ten pojawi się w około 0.5% przypadków (musi to być administrator forum, musi mieć ustawiony język angielski w przeglądarce, musi mieć włączony dział download oraz w końcu musi być na tyle "głupi", aby próbować załączyć plik .php do działu download), dlatego nie jest to nic poważnego. W repozytorium u siebie poprawiłem, ale nie widzę powodu aby robić zamieszanie wokół całej paczki i plików aktualizujących. Potraktuj to jako literówkę, których w plikach lang jest jeszcze sporo
Zaraz dostaniesz warna. Za co?
1. wprowadzanie użytkowników w błąd,
2. za nieczytanie instrukcji
WYRAŹNIE napisałem, żeby użyć pliku patch.exe dołączonego, bo ten co podałeś NIE DZIAŁA. Grrr...
A później mi ludzie piszą, że mają złe końce linii w plikach i check_files się nie zgadza
BastaO napisał/a: | Użyłem sposobu z notepadem++ , ale to nic nie pomoglo pomozcie |
Widocznie nie zapisałeś plików z końcem linii LF.
snorg, Cytat: | NIE MOZNA ODNALEZC OKRESLONEGO PLIKU
a podaje mu miejsce
H:\>MODIFIED\.\patch -p1 --binary <1.12.5_to_1.12.6.patch
|
Kod: | H:
CD \MODIFIED
.\patch -p1 --binary <1.12.5_to_1.12.6.patch |
Upewnij się czy w katalogu H:\MODIFIED masz plik patch.exe oraz 1.12.5_to_1.12.6.patch
mreaktor - 04-01-2008, 23:04
kurcze, panowie
Nie znam sie na php, ale przed rozpoczęciem updatu jeden z userów tego forum napisał mi " czytaj dokładnie i ze zrozumieniem"
robiłem to za pomocą patcha, wszystko według instrukcji. W pierwszym poście jest link do jak posługiwać się plikami .patch
I tam jest napisane że jak nie rozumiesz pewnych rzeczy to nie rób tego dalej.
Po przeczytaniu tego wszystkiego dokładnie udało mi się za pierwszym razem wszystko zrobić.
Jeżeli nie wiesz jak posługiwać sie w cmd i jakimi komendami się poruszać to też daj sobie luzu.
w tym przypadku wystarczą dwie: cd i cd..
żeby Wam pomóc to mogę tylko napisać prośbę, czytać, czytać i jeszcze raz czytać wszystkie instrukcje.
Albo zleć to przez odpowiedni link i będziecie mieli zaktualizowane fora.
Lepiej tak to zrobić zanim coś spieprzysz.
Bzzyczek - 05-01-2008, 13:28
Bardzo dobrze opisana instalacja. Zajelo mi to z uploadem 30 min. Pozdrawiam.
FOXIK - 05-01-2008, 16:20
Ja natomiast mam taki problem:
Cytat: | Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
C:\Documents and Settings\FOXIK>c:
C:\Documents and Settings\FOXIK>cd \Przemo
C:\Przemo>patch -p1 < 1.12.5_to_1.12.6.patch
patching file admin/admin_db_utilities.php
Assertion failed: hunk, file patch-2.5.4/patch.c, line 343
This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way.
Please contact the application's support team for more information. |
Rozmawiałem na ten temat z kolegą IzOd, który twierdzi, że plik patch, któego używam jest przeznaczony pod Linuxa, a nie pod Windowsa.
A przecież w paczce nie ma innego pliku .patch niż 1.12.5_to_1.12.6.patch
Może mi to ktoś wyjaśnić?
CloNu - 05-01-2008, 17:42 Temat postu: Re: Publikacja wersji 1.12.6
chelloPL napisał/a: |
Aktualizacja z wersji 1.12.5
Zmiany dotyczą głównie plików PHP forum. Należy skopiować wszystkie pliki z paczki (z wyłączeniem pliku config.php).
W stylach (4 pliki) zostały wprowadzone poprawki umożliwiające poprawne wyświetlanie forum pod przeglądarką Safari. Modyfikowanie plików TPL nie jest obowiązkowe (jeśli nie używamy Safari).
Baza danych SQL:
Kod: | UPDATE phpbb_config SET config_value = '1.12.6' WHERE config_name = 'version'; |
Następnie proszę usunąć całą zawartość (pliki *.php) z katalogu /cache (lub po wejściu do Panelu Administracyjnego wybrać "Wyczyść Cache: SQL & templates"). |
Wszystkie pliki php z paczki zamieniłem
katalog Cache oczyściłem
w "Kontrola Systemu" wszystko wskazuje ok
ale "Wersja bazy SQL : 1.12.5"
a i nie wiem co mam zrobić z tym Kod: | UPDATE phpbb_config SET config_value = '1.12.6' WHERE config_name = 'version'; |
Woytec - 05-01-2008, 17:44
Wejdź do pa->mysql>mysql wklej to w takie duże pole po prawej i wyslij, sprawdź komunikat który się pojawi.
|
|
|