Ogólne - Dyskusja nt. braku polskich liter na forum
Danny - 06-04-2006, 21:04
chelloPL, tak rozumiem. Ale to już nie aktualne. Teraz mam inny problem...
[ Dodano: 09-04-2006, 11:14 ]
OK. Juz poradzilem sobie z wgrywaniem bazy. Przez dumpa mi nie szlo i zrobilem to recznie. Mialem kopie robiona przez forum dlatego myslalem ze wszystko bedzie ok ale nie jest, nie ma polskich znakow
Zamiast:
ą-?
ś-?
Warriorek - 25-04-2006, 18:52
Ja mam inne pytanie Chciałbym, żeby na moim forum można było używać znaków rosyjskich Jak wkleiłem w nazwie tematu znaki wyszło coś takiego:
Kod: | Русски& #1081; язык |
Jest to możliwe żeby te znaki działały?
chelloPL - 25-04-2006, 21:47 Temat postu: Русск&
Aby uzyskać pomoc wymagany jest adres forum z problemem. Podaj pełny, realny adres forum, z http:// (klikalny!), nie używaj aliasów. Adres ma być w profilu lub w treści posta. Jesli masz kilka forów, napisz którego problem dotyczy! Jeśli tego nie zrobisz Twój post zostanie usunięty! |
PS: rosyjskiego nie używam, stąd nie powiem dlaczego tak jest.
Ponieważ nie są to znaki z normalnego alfabetu, tylko znaki unicode, stąd są one zamieniane na znaki encji i tyle. Wniosek? Nie używaj rosyjskich liter w tematach
BlackDevil - 29-04-2006, 13:58
A ja mam taki problem. Admin hostingu na którym mam 2 fora zmienil kodowanie na latin2 i zrobiły sie krzaczki zamiast polskich liter. Co zrobic aby to naprawic?
chelloPL - 03-05-2006, 20:54
BlackDevil, skoro admin zmienił kodowanie, to zapewne nie tylko Tobie popsuł kodowanie, lecz wszystkim. Natomiast możesz się do niego zgłosić z prośbą o naprawienie bazy - w końcu za coś płacisz, nieprawdaż?
A jeśli mógł zmienić, to z utf8 na latin2 (i wówczas powinieneś mieć znaki zapytania zamiast polskich liter).
Seraphe - 10-05-2006, 13:11
Dobra, u mnie problem wygląda ciut inaczej...
Admin zainstalował nową wersję bazy danych i oczywiscie pojawiły się krzaki.
W rozmowie z nim powiedział mi że musze znaleźc plik w którym bb łączy się z db i wpisać linijkę
czy to pomoże? a jesli nie czy istnieje inny sposób na pokonanie tego problemu? (pytam bo moj problem jest ciut inszy)
Bigbluee - 11-05-2006, 22:40
Ja dodam 3 grosze ode mnie. Problem nie dotyczy mforum które mam w profilu, tylko drugiego forum które przenosze z innego serwa.
Wykonałem kopie zapasową poprzez automat na forum(kodowanie iso-2). Chciałem zainstalowac forum na innym serwie. Odpaliłem :
- Apacha 2.0.54
- PHP 5.0.4
- MYSQL 4.1.12
- phpmyadmin 2.8.0.3
*System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
*System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci
*metoda proównywania napisów dla bazy danych foeum: latin2_general_ci
Zabrałem sie za wgranie bazy poprzez dbloadera. Oczywiście jak to zawsze bywało z dbloaderem, nie da sie wczytac bazy stworzonej poprzez kopie zapasową w PA forum. Błąd, ze tabela już istenije, mimo to że jej tam nie ma.
Wszedłem w phpmyadmina, załadowałem baze w trybie zgodności latin2....krzaki. potem w trybie zgodnosci utf...krzaki. Zawsze zamiast pl liter były "?".Zmieniałem system porównań m.in. na latin1, latin2, utf_polisch i do tego wgrywałem baze ze zgodnością UTF, binary, polish, latin1, latin2, we wszytskich możliwych kombinacjach z systemem porównań. Zero efektu. Nadal nie ma pl liter.
Skopiowałem baze users, dodałem komendy drop tabel, if exist i odpaliłem w dbloaderze. Uruchomiło się ładnie, ale co z tego jak na forum nadal krzaki w dziale Users.
Edytowałem mysql4.php, dodawałem wszelakie cudaczne rzeczy które znajdowałem tu na forum. Zero efektu. Zmieniłem phpmyadmina na 2.6.3-pl1, potem na 2.6.4-pl4, i nic nadal "?" zamiast PL liter. ktoś tu na forum wpadł na pomysł aby zastąpic PL znaki znakami UTF Unicode. Wyedytowałem tabele users, wgrałem na forum i pojawiły się PL znaki, a phpmyadmin widział zamiast tego "krzaki" kodowania Unicode. Wszytsko fajnie, ale napisałem posta z pl znakami i znowu "?" zamiast pl liter w poście.
Wpadłem na pomysł aby zainstalować mojego starego znajomego - phpmyadmina 2.7.0-pl2. Załadowałem baze w trybie latin2 i od razu wszystko zadziałało. Nie ma krzaków na forum, nie ma krzaków w phpmyadminie. Ekstra, ale co z tego jak po napisaniu posta znowu występują "?" w poście zamiast PL liter.
Jest tu na forum jakas mądra głowa i znawca PHP, który mi to wytłumaczy, JAK TO JEST MOŻLIWE?
Dlaczego skrypt php Przema wysyła krzaki "?" do bazy mysql?
Crack - 12-05-2006, 10:42
To raczej nie wina skryptu tylko złego kodowania w bazie danych. Pozmieniaj kodowanie wszystkich tabel i bazy danych na latin2 (użyj phpMyAdmina). W mysql4.php wstaw kod dodający zapytanie USE NAMES latin2.
Bigbluee - 12-05-2006, 12:08
Crack napisał/a: | USE NAMES |
a nie SET NAMES ?
Crack - 12-05-2006, 15:00
Sorry, oczywiście że SET NAMES
kylo_15 - 15-05-2006, 22:14
no dobra przeczytałem ale nie za dużo z tego rozumiem powiedzcie mi co mam zrobić jeżeli forum z bazą już jest wgrane i mam krzaczki moge wam przekazać tyle co jest na początku pliku po zrobienu kopi przez phpmyadmin
Kod: | -- phpMyAdmin SQL Dump
-- version 2.8.0.2
-- http://www.phpmyadmin.net
--
-- Host: localhost
-- Czas wygenerowania: 15 Maj 2006, 07:05
-- Wersja serwera: 4.1.18
-- Wersja PHP: 4.4.2
--
-- Baza danych: `warezy_forum`
--
CREATE DATABASE `warezy_forum` DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci;
USE `warezy_forum`;
|
ale nie chciał mi ten zrzut działć przez dbloadera więc zrobiłe tam wywaliłem ten cały początek i zmieniłe go na to co jest pod spodem i oczywiście dodałem te trzy linijki co są w trzecim czy czwartym poscie tematu
tak wygląda początek
Kod: | SET NAMES 'utf8';
SET CHARACTER SET 'utf8';
SET SESSION collation_connection = 'latin1_general_ci';
CREATE TABLE forumuphp_adv_person(
user_id mediumint(9) NOT NULL,
person_id mediumint(9) NOT NULL,
person_ip char(8),
PRIMARY KEY (user_id, person_id)
);
INSERT INTO `forumuphp_adv_person` VALUES (2, 56, '54cddff7');
(.........................................................) |
może mi ktoś pomoc w usunięciu krzaczków plz
adres forum Kod: | warezy.jor.pl/forum/index.php |
Bigbluee - 16-05-2006, 08:23
1. W jakim kodowaniu masz zrzut bazy?
2. Jaką metode porównaywania ma baza danych do ktorej wgrales zawartośc?
3. Czy wgraleś ze zgodnością latin2?
4. Jakie kodowanmie masz w phpmyadminie? UTF-8 Unicode czy inne ?
kylo_15 - 16-05-2006, 13:15
Hmmm nie wiem dokładnie w jakim kodowaniu jest zrzut nie mam pojęcia jak to sprawdzić
2. utf8_unicode_ci
3. Nie wiem wgrywałem przez dbloadera (napisane jest w poście wyżej)
4. System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
Luka1981 - 16-05-2006, 19:47
Ok może mi ktoś pomoże :]
będe bardzo wdzięczny
opisze moją sytuacje:
mam postawione forum na kompie domowym (serwer apache)
mam sql wersja 4.0.1 -alpha-nt
forum phpbb2
no i próbuje przenieść baze na serwer
zrobiłem kopie bezpieczeństwa no i przy imporcie wywala mi błąd
Błąd
zapytanie SQL:
INSERT INTO phpbb_search_wordlist( word_text, word_id, word_common )
VALUES (
'bꤱ', '460', '0'
);
MySQL zwrócił komunikat:
#1062 - Duplicate entry 'b?d?' for key 1
czytałem co pisaliście i za cholere nie mogę tego zaimportować
czy mógłby ktoś mnie powoli przez to poprowadzić??
Z góry dzięki za pomoc
Pozdawiam
ciaastek - 16-05-2006, 20:02
A czy w regulaminie nie pisze, żeby takie coś wstawiać w tagi code?
|
|
|