Integracja: Joomla - Integracja Joomla + phpBB by Przemo
larst - 03-04-2006, 14:34
Wiec mała prezentacja, ustawienie auto_increment było możliwe tylko przy tworzeniu phpbb_users, na nowo, ale po tej zmienię, synchronizacja zaczęła działać – jedyny błąd jaki tutaj zauważyłem był taki, że po wrzuceniu starej bazy mas_users (po przeróbkach do jos_users) podczas synchronizacji przeniosło wszystkich userów poprawnie poza jednym, którego w bazie phpbb_users zduplikowało, dając login będący nazwą w bazie joomla (user ten zarejestrował się na portalu chwili po wrzuceniu bazy i chwile przed synchronizacja (wiec nie powinien wystąpić taki błąd – innych userów krzyży byli już w obu bazach nie zdublowało).
Poza tym błędem, zakładanie kont w panelu admina zaczęło działać, chyba poprawnie (przynajmniej 2 próby).
Zauważyłem jeszcze jeden błąd – dotyczący phpbb_user_id w bazie joomli, mianowicie podczas synchronizacji powinna być przypisywana wartość id, jaka będzie występować w bazie phpbb po synchronizacji, bo to chyba także powoduje poprawne działanie podczas zmian w bazie.
Poza tym, cała synchronizacja działa według mnie znakomicie – pozdrawiam.
stone - 03-04-2006, 19:14
Dzięki za informację. Oczywiście wartość phpbb_user_id powinna być wstawiana, zaraz to sprawdze i dam znac
Edit:
hmm, u mnie w czasie synchornizacja wstawia wartości do tej kolumny, czy jesteś pewien że u Ciebie to nie działa? Bedę wdzięczny za informacje
larst - 03-04-2006, 21:24
Przy synchronizacji, jak przenosi użytkowników z Joomli do phpbb, to nie dodaje tej wartości, może to być związane z tym, że wrzucając tych użytkowników do Joomli musiałem zostawić te pole puste (automatycznie wpisana zostało tam 0), możliwe że jak przenosi z phpbb do Joomli to, to robi, ale odwrotnie to już nie „nazwijmy to tak, nie uaktualnia tego pola” – przynajmniej u mnie tak zrobiło (serwer OVH).
Mogę jutro spróbować na webServ lub na Superhost.pl
stone - 03-04-2006, 22:05
Faktycznie, już poprawione, brakowało jedego zapytania.
Poprawiełem także błędnie wstawianą datę użytkownika na forum (teraz wstawiała czerwiec).
Paczka uaktualniona.
Dzięki za uwagi
tobi223 - 15-04-2006, 12:25
a mi przy przenoszeniu userow wyskakuje blad
Kod: | You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 's'' at line 1 |
jezeli odswieze strone to zaczyna synchronizowac (na samym dole strony wyswietla blad) ale przenosi tylko 128 uzytkowniko
stone - 15-04-2006, 19:10
Bład wystepuje gdyz jest ' w nazwie uzytkownika. Jest to do poprawiki, postaram sie to zrobic w miare szybko
Poki co mozesz zmniec nazwe uzytkownika tak aby byla bez '
kermit - 16-04-2006, 14:26
http://www.joomlapl.com/c...fileinfo/id,66/
stone - 19-04-2006, 21:29
Nowa wersja 1.0.4b z poprawkami www.stone.webd.pl/przemo
Anton - 20-04-2006, 12:46
Działa jak złoto, problem pojawia się w momencie rejestracji użytkownika przez forum, niestety nie dopisuje do bazy userów joomli, ale wystarczy wyłączyć możliwość rejestracji na forum i wsio w pariadkie
Ni zbuja, przy zmodyfikowanym indexie w Firefoxie wrzuca od razu na forum, a jak się wraca (link w nagłówku) to pokazuje, że nie zalogowany. Przy zmianie pliku index na stary działa tak jak powinno, nie wiem natomiast czy łapie nowych użytkowników. Jak do tego dojde to napisze.
stone - 20-04-2006, 19:55
Co do pierwszej cześci to czy masz aby na pewno prefix jos_ dla joomli
Co do drugiej to sprawdz takie zachowanie na www.stone.webd.pl/przemo czy tam tez ten problem wystepuje
Anton - 21-04-2006, 07:41
Ano dyć . Do joomli jos_ do forum phpbb_ . Nie pamiętam co pokombinowałem, ale TUTAJ działa dokładnie tak samo. Jak ktoś chce to można tu sprawdzać do woli wszelakie ustawienia i konfiguracje. Dajcie tylko znać, to przydzielę komuś prawa do administrowania tym kawałkiem.
Taki cyrk się dzieje tylko w Firefoxie. IE i Opera działają normalnie. Nie wiem jak netscape bo nie chce mi się go instalować.
http://www.stone.webd.pl/przemo/ dokłądnie to samo, ale to coś w kodzie , niestety tak dobry to ja nie jestem
Adbel - 21-04-2006, 12:35
Istniałaby taka modyfikacja tylo, że dla jPortal2.3.1? Przydało by mi sie takie coś i to bardzo.
tplewa - 21-04-2006, 15:26
Anton
W sumie u mnie dziala rejstracja przez forum i jest wszystko ok (zostawilem tylko taka mozliwosc rejstracji), troche nie rozumiem opisanego przez ciebie problemu. Mozesz go opisac troche jasniej tzn. jak piszesz index.php to pisz ktory (joomla czy phpbb), tak samo napisz przez co sie logujesz (joomla czy phpbb). Osobiscie u siebie takich problemow nie stwierdzilem choc mam troche inaczej przerobione pliki forum/login.php i joomla/index.php.
Anton - 21-04-2006, 16:56
Rejestracja tylko przez joomle, ponieważ forum jest dodatkiem do strony. Przy zmienionym pliku index (w joomli) w czasie logowania przerzuca na forum jako zalogowany (w plikach forum pozmieniałem tak jak było w paczce), a przy powrocie na strone user zostaje wylogowany. Wstawiłem z powrotem oryginalny index joomli i logowanie wróciło do normy, przyjmuje nawet nowych userów, ale rejestracja jest tylko przez joomle, w forum wyłączyłem.
Można sprawdzić login: user, hasło: user123.
Mam nadzieję, że przedstawiłem to w miarę dokładnie.
tplewa - 21-04-2006, 17:59
hmm cos okropnie masz namieszane, przy pierwszym logowaniu wywalilo mi blad 404 ale to nie dziwne (The requested URL /joomla/http://joomla.mojegotowanie.com/ was not found on this server.)
Jesli zmieniles index.php w joomli to bedzie taki efekt ze jak zalogujesz sie na forum to bedzie problem z portalem.
Sciagnij te pliki i podmien http://joomlaprzemo.lantech.pl/new_login.tar.gz
Ewentualnie potestuj wczesniej na tym forum i portalu testowym: http://joomlaprzemo.lantech.pl/
|
|
|