Hosting - Problemy z serwerem nazwa.pl
Anonymous - 10-10-2007, 16:55
Tak, wlasnie zamkneli bez odwolania
Maksymalnie bylo chyba okolo 250 uzytkownikow w jednym czasie - niestety dokladnej wartosci nie pamietam. Zwykle siedzi okolo 50-100.
A najsmieszniejsze jest to, ze jak szukamy odpowiedniego serwera, to kazdy jakis taki trefny.
A home.pl dedykowany po 1200zl/miesac + VAT, albo troche wiekszy po 1800zl/miesiac + VAT chyba ich do reszty pogielo.
Fidma - 10-10-2007, 18:12
To kupcie VPSa, dobry to już około 30 Euro miesięcznie i wtedy potrzebujecie już tylko admina aby konfigurował i dbał o niego.
Anonymous - 10-10-2007, 18:29
Tylko GDZIE ? Bo to jest podstawowy problem. Co znajdziemy firme i niby wszystko cacy to po wygooglaniu opinii o nich okazuje sie ze kaszana
Poki co zastanawiamy sie nad http://www.hostmonster.com/ , bo o nich jeszcze nie doszukalismy sie zlych opinii Pewnie kwestia czasu.
Fidma - 10-10-2007, 20:00
Źle szukałeś Wylecisz po tygodniu
Z takim forum na shered nie dasz rady Zobacz np. tego VPS-a http://www.hosteurope.de/produkt/VPS-Linux-XXL
Ale pamiętaj, że tym się musi opiekować admin a to kolejne minimum 100zł netto miesięcznie.
Ewentualnie tak jak ja spróbuj platformy biznesowej kei.pl z gwarantowanymi zasobami:
http://www.kei.pl/?stronka=virt/luna
Mich@ł - 12-10-2007, 12:14
Jakoo napisał/a: | Tak, wlasnie zamkneli bez odwolania
Maksymalnie bylo chyba okolo 250 uzytkownikow w jednym czasie - niestety dokladnej wartosci nie pamietam. Zwykle siedzi okolo 50-100.
| nie dziwie im się
Pewnie "zjadałeś' całe zasoby serwera lub ich większą część...
Jakoo napisał/a: | A home.pl dedykowany po 1200zl/miesac + VAT, albo troche wiekszy po 1800zl/miesiac + VAT chyba ich do reszty pogielo. |
Zależy jak na to patrzeć... home.pl ma serwery w polsce i są to serwery markowe a nie jakieś składaki
wejdz sobie na www.webhostingtalk.pl i tam masz od groma ofert serwerów dedykowanych lub VPSów.
poligram - 15-10-2007, 10:35
Fidma napisał/a: |
Ale pamiętaj, że tym się musi opiekować admin a to kolejne minimum 100zł netto miesięcznie.
|
100 to jakis slaby admin, teraz jak ostatnio rozmawialem z lepszymi adminami z wht to 199 netto na miecha sobie zycza...
BTW.
w provps.pl sa konta managed (zarzadzane przez provps.pl)
proVPS.pl konta managed - oferta
DjDr - 07-11-2007, 21:22
Podniosę trochę temat odnośnie nazwa.pl
Niestety borykam sie z nimi i widzę, że kolejny raz muszę uciekać do innego hostingu.
Niedawno przeszedlem do nich, przenosiłem swoje graty i teraz znowu czeka mnie to samo
Na forum przema kilka osób przedstawiało ten problem nie znajac szczegołów i myslac, że to jakiś błąd w ich bazie.
Sprawa dotyczy zbyt wielu zapytań do bazy w godzinę i pojawiający się komunikat:
Kod: | phpBB by Przemo : Critical Error
Error doing DB query userdata row fetch
DEBUG MODE
SQL Error : 1226 User 'audi80' has exceeded the 'busy_time' resource (current value: 900000000)
SELECT u.*, s.* FROM (phpbb_sessions s, phpbb_users u) WHERE s.session_id = '9a6a5d85e6123f49578d25b3e8ac3fe5' AND u.user_id = s.session_user_id
Line : 612
File : sessions.php |
Pisałem wielokrotnie do nazwa.pl dzisiaj dzwoniłem dwa razy.
Oczywiście poza odpowiedzią, że to forum przemo które jest mega obciążające, oraz, że za dużo w godzinie mam zapytan do bazy nic sie nie dowiedziałem.
Blokują nagminnie, wprowadzili takie restrykcje, że można się załamać.
Wystarczy zerknąć tu http://www.google.pl/sear...ogle&lr=lang_pl
wybiórczo śledziłem trase tych serwisów i wszystko to siedzi w nazwa.pl
Coś strasznego.
heavy - 07-11-2007, 21:58
raczej straszny jest brak optymalizacji tego skryptu - moim zdaniem lepiej jakby przemo sie wzial za optymalizacje a nie dodatkowe bajery dla forum.
DjDr - 07-11-2007, 23:07
Zadałem kilka pytań Panom z NetArt, które nasunęły mi sie po zbadaniu sprawy.
Ciekawe co łaskawie odpiszą. Jak odpiszą dam znać.
Mój mail do nich:
Kod: | Witam,
Prosiłbym o odpowiedź na kilka pytań dotyczących konfiguracji serwerów w związku z nieustannym blokowaniem mysql.
1. Jaki jest godzinowy limit zapytań do bazy mysql ?
2. Na serwerze jest ustawiony limit połączeń 120 - na ilu użytkowników przypada ten limit ?
3. Z jakiego powodu connect_timeout w bazie jest ustawiony na 5 sekund ?
4. Prosiłbym o statystyki połączeń dla konta audi80. Chodzi mi o zapytania które wykonują się dłużej niż sekundę (można to wyciągnąć ze slow-loga generowanego przez bazę) Oraz o ilość połączeń na sekundę. Pozwoli mi to na optymalizację skryptów w celu poprawnego działania. Statystyki dostępne w panelu serwera Active nie pozwalają mi na zbadanie sprawy.
Pozdrawiam
|
Anonymous - 08-11-2007, 00:21
Niestety, ale prawda jest taka ze ten skrypt generuje spore obciazenie
Po testach wyszlo, ze duze forum z wlaczonymi kilkoma fajnymi funkcjami absorbuje zasoby serwera w okolo 35-40% (procesor Intel Xeon seria 3060 Dual Core, 4GB RAM). Problemem sa wlasnie zapytania do bazy. Sporo tego generuja boty - po ograniczeniu forum tylko dla zarejestrowanych (czyli boty nie moga wchodzic "glebiej" niz na strone glowna forum) wykorzystanie zasobow spadlo o okolo 12-15%. Wylaczenie urodzin i kto byl na forum - jakies 5% (strona ladowala sie w 1,7sek, po tym juz w 0,8sek). Itd, itd. Rowniez bardzo "nieekonomiczna" jest funkcja szukaj.
Mimo wszystko skrypt Przemo jakos nam odpowiada, wiec trzymamy kciuki za nowa wersje, oby byla jak najszybciej i bardziej zoptymalizowana....
DjDr - 08-11-2007, 22:00
Jakoo, powyłączałem to o czym piszesz - niestety. Forum bez opcji szukaj ma mały sens, ale cóż.
Jestem zdruzgotany już. Uciekać z nazwy czy zmieniac forum, sam nie wiem.
Swoją drogą to na wyżej zadane pytania NetArt nie odpowiada mi juz ponad 24h. Moze za trudne im zadałem.
ehhh
Pozdrawiam
Anonymous - 09-11-2007, 01:21
Zgadza sie, w tej tematyce (motoryzacja) i nie tylko zreszta tej, opcja szukaj to podstawa. My sie nie odwazylismy jej wylaczyc
Moja rada - zmien serwer. Nazwa.pl jest ostatnio naprawde malo przyjazna takim serwisom, im zalezy na tym, zeby byla strona firmowa i moze niewielka baza - calosc wykorzystujaca 100MB z przydzielonych niby 10-20GB. Wczesniej czy pozniej zrobia Ci to co nam - najpierw wylacza, a potem powiadomia Plus dla nich - za niewykorzystany okres zwracaja kase, marna to pociecha, ale zawsze cos...
Aha, zaloz jakiegos testowego usera i podaj login i haslo - nie chce sie bez potrzeby rejestrowac...
DjDr - 09-11-2007, 20:23
Dupa blada. Dalej ten sam błąd exceeded the 'busy_time' resource (current value: 900000000)
Pojawiło się to nawet po restrykcji dostepu tylko dla zalogowanych.
Zatem nie ma innego wyjscia jak jak najszybciej uciekać z nazwa.pl problem w tym, ze nie mam pojecia już gedzie, aby było stabilnie i dobrze.
UpDate
Przegrałem walkę z netArt i uciekłem do Cyberdusk.pl sugerując się opiniami z tego forum.
Nigdy więcej nazwa.pl w przypadku cięższego skryptu.
Gdybyście zobaczyli jakie logi mi przysłali i co odpisali na maila którego wyżej Wam wkleiłem to byście się załamali.
0 pomocy, laicy jacyś, żadnych technicznych odpowiedzi. Support jest zielony a admini mają wszystko w trąbce.
Pozdrawiam.
Sylwia - 18-11-2007, 15:18
DjDr napisał/a: | Gdybyście zobaczyli jakie logi mi przysłali i co odpisali na maila którego wyżej Wam wkleiłem to byście się załamali.
0 pomocy, laicy jacyś, żadnych technicznych odpowiedzi. Support jest zielony a admini mają wszystko w trąbce. |
A ja bym chętnie przeczytała tą odpowiedz... Mam już dość tego wywalania... Bywają dni że co godzinę wywala....
heavy - 18-11-2007, 19:03
Odpowiedź pewnie była prosta jak drut - przekraczasz limit zapytań do bazy danych. Forum Przemo poprostu nie jest lekkim skryptem. Chcesz nie mieć problemów to zmień na jakiś lepszy skrypt.
|
|
|