To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

F.A.Q. - Najczęściej Zadawane Pytania - Przenoszenie forum z serwera na serwer

sailus - 28-03-2008, 15:39

jaki plik mam sciagnac ??

to sa ustawinia bazy na ssf

lord.nitos - 28-03-2008, 15:40

Na tym screenie wyżej było ściągnij plik! to klikasz i ściągasz...
sailus - 28-03-2008, 15:41

tak tez zrobiłem sciagłem dałem znów na serwa i to samo nic sie nie zmieniło ;/

[ Dodano: 28-03-2008, 15:41 ]
tylko dziwi mnie to ze wszystko jest niby ok blackdesign działa tzn baza a ssf nie ;/ a nie powinno tak byc

[ Dodano: 28-03-2008, 15:44 ]
a tak wyglada na adminie

i pisze nie ma baz dancyh ;/ jaki mcudem ;/

[ Dodano: 28-03-2008, 21:44 ]
??? wie ktos co moze byc >??<

maniocek - 30-03-2008, 10:44

sailus, takim że nie ma.
Nie stworzyłeś.

Same nie uciekły.

[ Dodano: 30-03-2008, 11:45 ]
Wgrywasz kopię bazy z starego serwera i w DBloader podajesz nazwę bazy danych.

_jedrus_ - 11-04-2008, 11:39

maniocek napisał/a:

Same nie uciekły.

Podoba mi sie to "same nie uciekły" ale jezeli tak jest to co dalej?

Mam taki problem, serwer na ktorym pracowalem od.....i ciut, od jakiegos momentu zaczal sie sypac. Nie moglem "zlapac" administratora, wiec zaczalem robic beckupy tego padajacego serwera i ratowac co sie da, w tym tez zainstalowane fora i ich bazy. Mam juz nowy i sprawdzony serwer bo w samym home.pl i koncze odtwarzac serwisy. Za jakis czas biore sie za fora i ich bazy. Czytajac Was i robiac beckupy serwisow mam pietra, czy aby z moich for nie zostaly strzepy tak jak to bylo w przypadku niektorych serwisow. Zakladam hipotetycznie, ze bazy jako takie sa zrabane, wiec pytam czy da sie to teraz jakos "posklejac" tzn. te strzepy baz? Jak sie do tego zabrac, coby nie zrypac tych "strzepow" ? Experymentalnie robie teraz tak, ze przewalam cale forum z HDD i po jego przewaleniu
na FTP zaimportuje to co pozostalo z bazy. Czy to dobry kierunek?

Tofic - 20-04-2008, 18:53
Temat postu: yoyo.pl
Mam pytanko, czy dam rady przenieść całą baze danych i wszystko, żeby nie utracić forum na inny serwer z serwera yoyo.pl??
seed - 20-04-2008, 22:19

tak da rade jeśli forum ma dostęp do sql a yoyo posiada
Wormsek - 06-05-2008, 09:11

Witam.
Jestem trochę "zielony" odnośnie phpBB więc postaram się jak najdokładniej przedstawić sytuację. :P

Miałem forum w serwisie webplus. Udało mi się przed awarią zrobić kopie bazy danych i teraz chcę to wrzucić na swoje forum i niestety same niepowodzenia. :( . Może powiecie mi co robię źle?

1. Wybrałem hosting na lua.pl
2. Stworzyłem tam bazę danych i zainstalowałem "preinstalatorem" (narzędzie w tym serwisie) phpBB modified by Przemo 1.12.5 PL.
3. Wszedłem na adres strony i zainstalowałem forum na tej bazie danych.
4. Check_files'em naprawiłem wszystko prócz "Kompresja gzip forum : Nie".
5. W PA forum DumpLoader 'em stworzyłem config, skonfigurowałem forum.
6. Poprzez phpmyadmin chciałem importować bazę danych i niestety:

Kod:
Błąd

zapytanie SQL:

#############################
# Kopia bazy danych #
# forum dyskusyjnego #
# Serwisu webplus.net.pl #
#############################
#
# Struktura tabeli dla `phpbb_admin_notes`
#
CREATE TABLE phpbb_admin_notes(
text text
) TYPE = MYISAM ;

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1050 - Table 'phpbb_admin_notes' already exists

Usunąłem tą tabelę, to przy kolejnym imporcie znów inna "już istniała" i nie chciało pójść.

No to stwierdziłem, że spróbuje DumpLoader'em. Importowałem bazę. Wyskakiwał drobny błąd odnośnie użytkownika, że taki już jest.
Check_files bez zmian.
Robiłem potem "Odbuduj Search".

I niestety nic się nie zmieniło. Nadal te fora testowe. :(

Wu - 06-05-2008, 11:46

Może lepiej usunąć całą bazę [stworzoną podczas instalacji forum] i wstawić kopię ? :)
Wormsek - 06-05-2008, 15:08
Temat postu: Re: Przenoszenie forum z serwera na serwer
Zrobiłem tak i jest jakiś postęp. Widać główną stronę (niby trochę zmieniona, ale już coś)

Tylko, że na moim forum była restrykcja dostępu dla niezarejestrowanych. Więc jak próbuje się zalogować i wyrzuca mnie na stary adres forum. Zrobiłem to:

Widmo napisał/a:

11. Edytujesz zrzut bazy danych, szukasz w danych tablei phpbb_config adresu starego serwera i zmieniasz na nowy adres lub wykonaj zapytania:
Kod:
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'server_name' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '/ŚCIEŻKA DO FORUM/' WHERE `config_name` = 'script_path' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'cookie_domain' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'NAZWA COOKIE' WHERE `config_name` = 'cookie_name' LIMIT 1;

I nadal nic :(

PS. Chyba, że w tym trzeba coś pozmieniać, ale to mówiłem, że jestem zielony :P

szymel - 09-05-2008, 17:27

Wormsek, w powyzszym musisz pozmieniac
ADRES SERWERA - nowy adres serwera
/ŚCIEŻKA DO FORUM/ - jak sama nazwa wskazuje
NAZWA COOKIE - na inna niz byla

BastaO - 13-05-2008, 19:05

Witam, a mianowicie na moim serwerze stalo g-fifa.com, ale chce na nie przeniesc fifacros.com usunalem z mojego serwera wszsytkie pliki i baze, na to miejsce wrzucilem pliki z fifacros i baze, ale jak wchodze na fifacros.com to nie moze znalezc serwera ;/ a facet mowi ze podpial domene pod dnsy do tego serwera, nawet dal mi dowod:

Kod:
http://www.whois.net/whois_new.cgi?d=fifacros&tld=com

Co może być nie tak ? prosze o pomoc.

jurczak7 - 14-05-2008, 20:32

Kod:
Błąd Ogólny

Could not query max values from tables

DEBUG MODE

SQL Error : 1146 Table 'jurczak7_euro2008.phpbba_categories' doesn't exist

SELECT MAX(c.cat_id) as max_cat_id, MAX(c.cat_order) as max_cat_order, MAX(f.forum_id) as max_forum_id, MAX(p.post_id) as max_post_id, MAX(t.topic_id) as max_topic_id, MAX(u.user_id) as max_user_id, MAX(g.group_id) as max_groups_id FROM phpbba_categories c, phpbba_forums f, phpbba_posts p, phpbba_topics t, phpbba_users u, phpbba_groups g

Line : 218
File : merge_2_phpbb_by_Przemo_to_1.php

merge_2_phpbb_by_Przemo_to_1.php tym łączyłem użytkowników 2 baz danych i wyskoczył mi błąd :-/ Co trzeba zrobić, żeby nie było :-/ ?? Już jest OK

[ Dodano: 14-05-2008, 22:28 ]
merge_2_phpbb_by_Przemo przez to robiłem połączenie użytkowników z 2 baz. Pokazało mi, że się powiodło, ale.. Gdy wchodzę do listy użytkowników użytkownicy są dodani z 2 bazy, lecz ich nicki są białe (u zwykłych użytkowników są zielone). Gdy napisałem posta jednym z dołączonych userów do bazy to zmienił się nick na taki, jak mają na początku userzy. To jest 2 problem

2 problem:
Użytkownicy, których dodałem do bazy danych nie dodali się do licznika zarejestrowanych osób :-/ Co zrobić, aby się dodali do licznika :-) ??

[ Dodano: 14-05-2008, 22:43 ]
ok udało mi się po prostu zsynchronizowałem :-)

Cienki - 02-06-2008, 12:40

U mnie coś takiego wyskakuje:

Kod:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'sythe_cienki'@'localhost' (using password: YES) in /home/accounts_c/cienki/public_html/db/mysql4.php on line 48
phpBB by Przemo : Critical Error

Could not connect to the database.
Access denied for user 'sythe_cienki'@'localhost' (using password: YES)

kevvin - 02-06-2008, 14:41

Cienki, nie może się połączyć do bazy danych.
Czyli złe dane wpisujesz, popraw je.