To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HydePark - [OffTopic] WAREZ jest NIELEGALNY

tosiek - 10-04-2009, 23:16

arcy napisał/a:
gdyby nie warezy płatne programy nigdy by się nie wybiły nad darmowe
Bzdura. Płatne programy wybiły się nad darmowe w czasach, gdy o warezach nikt jeszcze nie myślał. Dowód? Windows.
A zanim warezy powstały, to co - ludzie jedli trawę i posługiwali się kamiennymi narzędziami?

Tak jak tylko windows stał się popularny tak szybko stał się nielegalny na duużej ilości pctów

arcy napisał/a:
to i kiedy?

jutro przetrzepie gazety :)

arcy napisał/a:
Jak Ci warez nie pasuje to coś z tym zrób, cokolwiek.
A skąd wiesz, że nie robię. Otóż robię i kilka forów warezowych zniknęło z sieci po mojej interwencji u firmy hostingującej takie forum. Więc bardzo Cie proszę nie pisz takich głupot jeśli nie masz o tym pojęcia.

Nie chciałem używać formy bezosobowej więc bezpośredni zwróciłem się do każdej osoby czytającej. Przynajmniej widomo że nie lubisz warezów ;]

Hate - 10-04-2009, 23:20

Boże jak ja nie lubię DW ... dobrze że mnie z Uploadera tam wywalili ... trzeba się legalizować... teraz mam tylko anime na kompie iii legalnego Vistę xD... za to raczej nie zamykają w Polsce :)
DW padnie lada dzień to co QSpaj robi z tymi dziećmi neo to masakra... gdyby wyczyścił Śmietnik to starczył by jeden serw i to na mniejszych parametrach ... nie potrafię skumać po co trzyma to wszystko.

Hate - 10-04-2009, 23:44

Hahaha czytałem już o tym xD ale to jest martwe prawo... nie da się określić wieku postaci narysowanej po drugie ten przepis łamie prawo wolności twórczej... to jest cenzura sztuki! czy takie tam pierdoły :P
Bobek_ - 11-04-2009, 09:15

teraz mam pytanie czy można gdzieś zgłosić informacje o nielegalnym portalu/forum ? i czy ktoś by się tym zajął ? Pytam bo sie dziwie czemu DW jeszcze istnieje i nie wiem czy normalny szary człowiek mógłby to gdzieś zgłosić ? // nie chodzi mi o zgloszenie do firmy obslugującej serwery..
gaku - 11-04-2009, 09:33

arcy napisał/a:
tosiek napisał/a:
gdyby nie warezy płatne programy nigdy by się nie wybiły nad darmowe
Bzdura. Płatne programy wybiły się nad darmowe w czasach, gdy o warezach nikt jeszcze nie myślał. Dowód? Windows.
To akurat żaden dowód. Przez wiele lad windows był i czasem jest dużo lepszy w zastosowaniach biurkowych od konkurencji. Przypomnę, że kiedy windows powstawał nawet jako wersja 3.11 i tak był już dużo wygodniejszy niż konsola w unixach, a mac? Mac był zawsze drogi. Ja się zgodzę, że gdyby nie warezy i "piractwo" drogie programy nie miały by tylu nabywców tylko królowałyby darmowe. Czemu? Bo niejednokrotnie wersja demo nie prezentuje niczego, co jest potrzebne.
joli - 11-04-2009, 09:57

Programy czasami tak..
Ale powiedz, jak myślisz, ile osob, zamierzających kupić np photoshopa, szuka go na warezach?
Głowe dam, ze nikt. Drogie oprogramowanie kupuja firmy, nie bawią sie w warezy. Kupuja to, co jest potrzebne i tyle. Od tego maja doradcow.
Drogiego softu nie kupuja dzieciaki, siedzace na warezach. Nie uwierze w to, ze choc 1% z tych domorosłych grafikow ma legalnego photoshopa, na przyklad., ktory kosztuje niezle, (wiem to z wlasnej faktury), nie maja nawet corela, ktory dla uczniow i rodzin zrobil mega promocyjna sprzedaz za okolo 300zl.
Nie maja najczesciej nawet legalnych windowsow. Akurat kupia, jak juz uzywaja pirata...
O czym tu mowic, o uczciwosci?

[ Dodano: 11-04-2009, 10:58 ]
Kiedy za posiadanie nielegalnego systemu mozna stracic cały sprzet i wybulic kare? I tak sie nie boja, choc naloty bywaja i fakty takie juz na pewno nie raz byly w prasie i mediach.
A dzisiaj xp he kosztuje kolo 350zl? A nowy komputer, ktory czesto kupuja, nawet kilka tysiecy, ale zeby zapłacic za system?

Czy taki czlowiek ma choc jeden legalny film czy płyte, ktorych kopie sa beztrosko udostepniane na warezach (sorki, "tylko linki" ;/)??

arcy - 11-04-2009, 12:15

gaku, nie zgodze się z Tobą, że gdyby nie piractwo to ludzie używaliby darmowych programów. Tu technologia znowu nie ma nic do rzeczy. To jest wybór jednostki, która dany soft ściąga - to ona wybiera czy ściągnąć crackowanego Offica czy darmowego OpenOffice.
arcy napisał/a:
"wszystko należy się za free, a jak jest w internecie to już w ogóle mogę sobie ściągnąć program, scrackować go i nie muszę płacić za program." Podczas gdy masa darmowych programów leży odłogiem, bo wychodzi się z założenia, że "skoro darmowe to chujowe, a ja sobie ściągnę najlepszy program z sieci".

Jak pisałem wcześniej. Po co gimnazjaliście z forum graficznego Photoshop? Do robienia rang i sygnaturek? No bez jaj. GIMP nie wystarczy?
Na domowym komputerze mam 2 płatne programy. Xp Home za 300 zł i Offica do zastosowań domowych za 200 zł. Całe reszta to darmowy soft, OEM lub oprogramowanie z płyt czasopism komputerowych. I z tego darmowego softu korzystam z powodzeniem, koduję, obrabiam zdjęcia etc. Czyli można? Jest to wykonalne?
I jeszcze się odniosę do argumentu
gaku napisał/a:
Bo niejednokrotnie wersja demo nie prezentuje niczego, co jest potrzebne.
Czyli to jest usprawiedliwienie dla ściągania crackowanych programów? Naprawdę mimo szczerych chęci trudno mi sobie wyobrazić młodego człowieka, który ściąga program w pełnej wersji z torrentów i... usuwa go po 30 dniach, bo już spróbował, a normalna wersja trialowa by mu się skończyła. Nie - on korzysta z programu w pełnej wersji, bo przecież "to nie demo"... No to po co ma kupować coś, co już ma, działa i jest zajebiste? Bo jest uczciwy? Ha! :) Kto by tam się zastanawiał nad takimi pierdołami - ważne, że mam zestaw Adoba za 10 000 zł w pełnej wersji!
Bucu - 11-04-2009, 13:47

Bobek_ napisał/a:
teraz mam pytanie czy można gdzieś zgłosić informacje o nielegalnym portalu/forum ? i czy ktoś by się tym zajął ? Pytam bo sie dziwie czemu DW jeszcze istnieje i nie wiem czy normalny szary człowiek mógłby to gdzieś zgłosić ? // nie chodzi mi o zgloszenie do firmy obslugującej serwery..

Idziesz na posterunek policji, zgłaszasz popełnienie przestępstwa poparte dowodami i juz.

arcy - 18-04-2009, 13:32

Cytat:
Sąd w Sztokholmie wydał wyrok w sprawie czterech osób odpowiedzialnych za stworzenie i prowadzenie The Pirate Bay, jednego z najbardziej popularnych trackerów BitTorrentów z muzyką, filmami i oprogramowaniem.
Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde i Carl Lundström, założyciele i administratorzy The Pirate Bay, zostali skazani na rok więzienia - tak, jak domagała się tego prokuratura. Sąd nakazał im także wypłacenie około 30 milionów koron szwedzkich (ponad 11,6 mln złotych) zadośćuczynienia dla właścicieli praw autorskich. To o 117 milionów koron (45,5 mln złotych) mniej niż żądali przedstawiciele przemysłu muzycznego, filmowego i growego.

Sędzia jednocześnie uznał, że korzystanie z sieci BitTorrent poprzez The Pirate Bay jest nielegalne i władze będą z uważnie przyglądać się działaniom administratorów innych podobnych serwisów.(...)

Źródło: http://www.idg.pl/news/34...Pirate.Bay.html

Meon - 24-05-2009, 22:25

To co zbierają na serwer jest niczym w porównaniu do tego, co zarabiają za sprawą tych OGROMNYCH reklam. Taki qspy w życiu już nie musi pracować, kilkanaście, może nawet kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie jak nic może z takiego DW wyciągnąć ;)
misiek1784 - 27-05-2009, 22:11

Warezy były są i beda. Takie jest moje zdanie.
Sszary - 04-06-2009, 11:12

tak czytam i czytam wypociny joli i tej uczciwości.

Przypuszczam że też nie raz złamałaś prawo np. wypożyczając książkę z biblioteki.

zobacz wypożyczasz książkę z biblioteki autor książki nie zarabia i nie jest to przestępstwem.
wypożyczasz film z internetu (ściągasz) autor filmu nie zarabia i tutaj łamiesz prawo.

nie sądzisz że coś tutaj jest nie tak ?

arcy - 04-06-2009, 11:39

Sszary napisał/a:
tak czytam i czytam wypociny joli i tej uczciwości.
No Ty za to Tak rozpoczynając swoją wypowiedź wskazujesz, że to nie są wypociny? :lol: Od razu powinieneś dostać warna za burackie teksty względem kobiety :/

Do tego mylisz pojęcia.
Wypożyczenie książki z biblioteki to nie to samo co ściągnięcie kopii filmu z netu.
Takim samym złamaniem prawa jest skopiowanie książki w punkcie ksero.

Poza tym masz wypożyczalnie filmów. Wypożyczalnie gier.
Ktoś Ci broni iść i pożyczyć film na dvd? Trochę to śmieszne - czepiasz się bibliotek ale jakoś zapomniałeś o wypożyczalniach filmów :lol:

Twój argument został zjedzony na śniadanie.

strus - 04-06-2009, 17:37

misiek1784 napisał/a:

Sady byly sa i beda. Takie jest moje zdanie.

arcy - 04-06-2009, 19:14

misiek1784 napisał/a:
Dołączam się do zdania strusia, a od siebie napiszę, że masz krótką pamięć albo niewielkie sieciowe doświadczenia. Nie tak dawno warezów w ogóle w sieci nie było. Za kilka lat ich nie będzie.

Powtarzać się nie lubię więc tylko przypomnę, że technika zmienia się szybko i to co dziś jest (warezy, torrenty) może zostać wyparte przez lepsze, nowocześniejsze usługi. I to wcale nie za 10 czy 20 lat - świat komputerowo - sieciowy pędzi dużo szybciej niż ten realny.