To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Hosting - [opinie] neteasy.pl

Mich@ł - 18-03-2008, 01:30

Żelek napisał/a:
Michał czyli po przeniesieniu do UK już działa backup?

tak ;)

tyle że ja mówię o backupu który jest tworzony przez forum a nie przez phpmyadmin ;)

Żelek napisał/a:
Ale jak nie mogłem wgrać bazy to w ciągu 10 min. po napisaniu maila do nich wgrali mi przez Shell'a.
Bo duże bazy wgrywa się przez bigdumpa a nie przez phpmyadmin :P

[ Dodano: 18-03-2008, 01:35 ]
Swoją drogą jeżeli komuś nie zależy na 100% uptimie (mam na myśli występowanie problemów z przeciążeniem czyli białą strona/error 500) forum to konto na neteasy będzie ok ;) Lepsze to niż konta na nazwa.pl/home.pl czy inne tego typu które po tygodniu by podziękowały.

J w sumie jestem z neteasy od początku i jakoś moje fora działają, raz lepiej raz gorzej ale nie jest tragicznie.

Jednak tak jak pisałem wcześniej pod duże fora się nie nadaje jeżeli komuś zależy na 100% niezawodności.

Żelek - 18-03-2008, 14:49

Mich@ł moja baza po spakowaniu ma niewiele ponad 1,5MB (*.gz) :D
Mich@ł - 18-03-2008, 17:12

Żelek, a moja ponad 18MB ;) na serwerze w DE nie dało się wykonać backupu, nawet automat nie dawał sobie z tym rady, a teraz w UK backup śmiga ;)

Zaczeła mnie dziwić jedynie jedna rzecz, mianowicie że przestało działać sortowanie użytkowników w liście userów... I to na obu forach które sa na tym samym serwerze.

eXoduse - 18-03-2008, 18:08

Michał jako członek Support Teamu powinieneś wiedzieć, że przyczyna leży po stronie nowej wersji MySql (5.0.51).

A co do hostingu to podtrzymuje swoją opinie w dalszym ciągu – jak na shared hosting to dla mnie są najlepsi na rynku. Mam już u nich konto od ponad 7 miesięcy. Przed przejściem do net.easy miałem konto m.in. w nazwa.pl i przenigdy bym tam nie wrócił.

Co do backupu to dla mnie problem nieobecny. Moje konto było wcześniej na purple (DE) i zarówno przez DA, phpmyadmina jak i samo forum wykonywałem bezproblemowo backupy. Od przeniesienia konta na lincoln (UK) sprawdzałem tylko backupy przez DA – również zero problemów. Dodam, że baza przed małymi porządkami miała 30MB…

No i odwieczny problem. Narzekanie na prędkość działania hostingu przy forum – większe fora na przemo to tylko na VPS albo dedyk. Żaden shared hosting tego nie podniesie – chyba, że jakaś nowa firma co ma na swoich serwerach parę stron dopiero – ale to kwestia czasu, że i ona zacznie szwankować, a może nawet i wypowie umowę.

Ja osobiście mam nie najmniejsze forum. Bez pozbycia się większości wodotrysków o normalnym korzystaniu nie było mowy – 500’tka nagminnie. Jednak po dosyć amatorskiej optymalizacji błędu nie miałem już od bardzo dawna.

Reasumując stanowczo nie zgadzam się z tym aby rzekomo net.easy z czasem obniżało standard udostępnianych usług. Jak wspominałem mam tam konto dosyć długo i na własnej skórze na bieżąco obserwuje jak działają moje strony – jak na traffic, obciążenie generowane przez skrypty, które należą do jednych z najcięższych itd. jestem bardzo zadowolony.

No i powtórzę po raz kolejny swoje i innych słowa. Support rewelacja! Dla mnie support jest najważniejszy – nawet kosztem niewielkich różnic w działaniu strony, których mimo wszystko tutaj nie ma. Na chwilę obecną wystawił bym 8/10 temu hostingowi i tylko dla tego nie daje kompletu, gdyż mam nadzieje, że dalej się będą rozwijać i nie przystaną na laurach.

Mich@ł - 18-03-2008, 20:10

eXoduse napisał/a:
Michał jako członek Support Teamu powinieneś wiedzieć, że przyczyna leży po stronie nowej wersji MySql (5.0.51).
A co ma piernik do wiatraka ;) ? Czy jako członek ST mam obowiązek śledzić jakie zmiany zachodzą w poszczególnych wersjach bazy danych MySQL ;) ?

U mnie ten problem wystąpił po przeniesieniu mojego resellera na dedyka w UK czyli najprawdopodobniej na dedyku w DE musiała być starsza wersja MySQL i tyle ;)

U mnie backupy baz danych 40MB chodziły ok ale już przy bazie 70-80MB z wyłączoną szukają skrypt nie dawał sobie rady z uwagi na to że najprawdopodobniej otrzymywał po przekroczeniu limitu czasu białą stronę lub z nadmiaru obciążenia komunikat error 500.

Cytat:
No i odwieczny problem. Narzekanie na prędkość działania hostingu przy forum

akurat prędkość działania była i jest nie najgorsza, Ja osobiście nie odczułem jakiejś znacznej poprawy po przeniesieniu do UK ale to akurat mi nie przeszkadza ;)

eXoduse napisał/a:
Bez pozbycia się większości wodotrysków o normalnym korzystaniu nie było mowy – 500’tka nagminnie.
Komunikat wynika z jednego == obciążenia, z tym nie ma co ukrywać:

im większa baza danych i większy ruch na forum == większe mielenie dużej bazy MySQL == większe obciążenie.

Co do sypportu to masz racje, jest to jedna z lepszych firm które prowadzą fachową i sztbką pomoc w ramach supportu ;)

eXoduse - 18-03-2008, 20:46

Mich@ł napisał/a:
A co ma piernik do wiatraka

Przypuszczałem, że ST zajmuje się pomocą użytkownikom, a owi użytkownicy mogą mieć problem na stopie bazy MySql? Ktoś napisze np. odnośnie sortowania i odeślecie go do Administratora hostingu bo ma konto wykupione „na jakimś krzaku”? No ale dobra to nie miejsce na takie dyskusje. I tak odwalacie kawał dobrej roboty :)

Mich@ł napisał/a:
Komunikat wynika z jednego == obciążenia

A na obciążenie wpływa ilość zapytań itd. Czyli najprościej jak nie chcesz mieć komunikatu, zmień skrypt? Ja usuwając pewne dodatki takowego błędu nie mam – i tutaj jest idealny przykład na to, dlaczego coraz częściej przemo jest na czarnej liście skryptów u różnych hostingodawców - oficjalnie się o tym nie mówi, ale ilu hostingodawców traktuje poważnie klientów, którzy mają fora dyskusyjne na tymże skrypcie? I idąc dalej tym tokiem rozumowania, skoro net.easy jest takie strasznie obciążone, dlaczego nie korzystasz z usług innych, lepszych firm, u których jest znacznie mniejsze obciążenie? Śmiem twierdzić, że na taki a nie inny stan wpływa nie ogólne obciążenie serwerów net.easy lecz sposób w jaki je eksploatuje przemo – w końcu błędy te nie wyskakują u każdego tylko na określonych kontach. Tutaj masz błąd "500 - Internal server error" i po F5 strona wraca do normy, gdzie indziej padnie na kilkanaście minut, a przy powtarzającej się sytuacji dostaniemy e-mail z „uprzejmym” nakazem optymalizacji swojego skryptu.

Mich@ł napisał/a:
U mnie backupy baz danych 40MB chodziły ok ale już przy bazie 70-80MB z wyłączoną szukają skrypt nie dawał sobie rady

W tej kwestii jestem bezbronny akurat, ponieważ z taką bazą jeszcze nie miałem styczności. Niemniej jednak któryś z użytkowników miał problem z wykonaniem backup’u operując na mniejszej bazie niż moja, stąd ta wypowiedź.

dembol - 11-08-2008, 14:17

Mam konto na neteasy juz od pewnego czasu. Ciagle mam problem z "internal server error". Co macie ten sam problem w neteasy? Baza ma 25MB.
kodzak16 - 12-08-2008, 21:53

dembol, to jest błąd pojawiający się ciągle na tym hostingu i jedynym wyjściem jest zmiana hostingu po oni nie potrafią tego naprawić
dembol - 13-08-2008, 20:36

kodzak16 napisał/a:
dembol, to jest błąd pojawiający się ciągle na tym hostingu i jedynym wyjściem jest zmiana hostingu po oni nie potrafią tego naprawić

O dziwo ten błąd pojawia sie nie tylko na forum, ale nawet w phpMyAdmin !!! Mam u nich serwer do grudnia, ale nie wiem czy wytrzymam do tego czasu...

kodzak16 - 24-08-2008, 11:00

dembol, proponuje zmienić na inny hosting polecam netstrefe.pl. Maja bardzo dobre serwery mam od nich serwer od dłuższego czasu i 0 awarii i komunikatów błędów do tej pory
smyku2 - 09-10-2008, 21:34

A ja muszę pochwalić, głównie tamtejszą administrację za momentalne odpowiedzi, w których jest pełno szczegółów, wszystko wytłumaczą i przedstawią sytuację bez żadnej ściemy, służą pomocą w konfiguracji serwisu, jego optymalizacji, sa przy tym bardzo mili, a jak ostatnio miałem przyjemność pytać o ofertę serwerów dedykowanych to nie wiem czy są gdzieś jeszcze takie usługi ;)

Jak najbardziej polecam, oczywiście konto shared pod początkujące fora, bo przejście na dedyk czy VPS to żaden problem, a i za drobną opłatą zadbają o konto, że się nie poczuje różnicy po przejściu (prócz wydajnościowej oczywiście)

Dusqmad - 26-10-2008, 18:50

Prowadzę forum http://www.prison-break.filmowo.net , które cieszy się dużą popularnością. Bywają dni, w których forum odwiedza 7000 unikalnych użytkowników, a w danej chwili online jest ok 200 (na co dzień 3000/kilkadziesiąt). Interesuje mnie oferta neteasy, ze względu na duży transfer, na pozostałych parametrach mniej mi zależy.
Mam więc jedno pytanie - czy takie obciążenie nie będzie generować błędu "500 - Internal server error"? Dodam, że na forum mam wiele funkcji wyłączonych (np. search, efekty po najechaniu myszką, ikony systemów i przeglądarek, ).

smyku2 - 26-10-2008, 20:19

Od mojej strony sprawa przedstawia się... dziwnie.

Na koncie mam postawione małe, dopiero raczkujące forum phpBB By Przemo, większość fajerwerków wyłączona, nawet lista osób online jest usunięta.

500-tki zdażają się niestety dosyć często.
Gdy pytałem administratorów co oni na to, odpowiedzieli, że serwer generuje bład 500 w przypadku gdy czynnosc wykonywana przez uzytkwnika zabiera 10% obciazenia procesora... dla mnie wytłumaczenie jest co najmniej dziwne, poniewaz bład wywala nawet o 2 w nocy, gdy na forum jest jeden uzytkwonik i kiedy wysyla zwykly temat z informacja, zadnych 'mnozonych czynnosci" np, wysylanie kilku tematow na raz, etc

ogolnie sprawa dziwna, niestety nie mam czasu zgłebiac sie w ten temat, poniewaz ani moja wiedza, ani czas mi na to nie pozwala.

ogolnie jednak hosting sobie chwale, za całokształt, czesto jest tak ze w chwili wywala 500-tke, a za sekunde po odświeżeniu wszystko działa jak na dedyku

Żelek - 12-11-2008, 22:50

Posiadam w neteasy.pl już drugi serwer. Pierwszy miałem w Luksemburgu, a teraz mam w UK.
Moje forum stało na skrypcie przema. Jednak tak się rozrosło, że zużywałem ok. 20% zasobów serwera i to było znaczne przegięcie jak na shared hosting. Zmieniłem skrypt forum na phpbb3 i wszystko śmiga jak huragan. Zużycie procesora ~7%. Online mam ok. 40 osób i ok. 5000 wejść unikalnych na dzień.

Cytat:
Gdy pytałem administratorów co oni na to, odpowiedzieli, że serwer generuje bład 500 w przypadku gdy czynnosc wykonywana przez uzytkwnika zabiera 10% obciazenia procesora... dla mnie wytłumaczenie jest co najmniej dziwne, poniewaz bład wywala nawet o 2 w nocy, gdy na forum jest jeden uzytkwonik i kiedy wysyla zwykly temat z informacja, zadnych 'mnozonych czynnosci" np, wysylanie kilku tematow na raz, etc

Dziwne ale prawdziwe.

raulo - 19-11-2008, 18:13

Chciałem zapytać czy ktoś wie dlaczego na ich serwerku nie wyświetla się lista plików w danym katalogu ?
W katalogu Galeria mam zdjęcia, których nie widać.
http://www.twentysix.neteasy.pl/Galeria/

Chciałbym aby wyglądało to tak jak tutaj
http://www.tbs.one.pl/roger/

Zaznaczam, ze nie mam żadnego pliku index.html i na tbs.one.pl działa lista a na neteasy.pl nie :(